AlbumsFeatured albumsRecensies

Hi Hawaii – The List (★★★★): De wonderlijke wereld van Hi Hawaii

© Alexander Popelier

Sommige bands en artiesten proberen, in een streven naar originaliteit, hun volledige carrière de genrepolitie te ontwijken door continu te experimenteren, van gedaante te verwisselen of hun geluid aan te passen. Soms lukt dat, meestal niet echt. Veelal wordt het op een akkoordje gegooid en beschrijven we hun muziek gemakshalve als ‘experimenteel’: te vaag om een genre te zijn, maar duidelijk genoeg om het een plaats in ons muzieklandschap te geven.

Af en toe komen we echter artiesten tegen die écht hun eigen weg gaan. Artiesten die zich niets aantrekken van genres, modeverschijnselen of muzikale tradities. Bands waar prins Laurent van België waarschijnlijk naar luistert. Hi Hawaii is zo’n band. Dit project van muzikale veelvraten Jens Bouttery en Lennart Heyndels brengt een zelfverklaarde ‘BrusselsExperimentalFizzPopExplosion’, opgebouwd uit drums, basgitaar en synths. De twee rasmuzikanten, gewapend met een arsenaal aan instrumenten, mikken met een ongeziene precisie op jouw trommelvliezen.

Het verhaal van drummer Jens Bouttery (Thunderblender, Jens Maurits Orchestra en theatercollectieven Wunderbaum en BOG.) en contrabassist en toetsenist Lennart Heyndels (How Town, Ben Sluijs) begint aan het Brusselse conservatorium, waar hun gedeelde liefde voor popsongs, ironie en cinema resulteerde in het project Geroezemoes. Na verloop van tijd werd geopteerd voor een ietwat meer internationaal klinkende naam: Hi Hawaii, met wat moeite en verbeelding een eerbetoon aan het album Hi, How Are You van het Amerikaanse fenomeen Daniel Johnston.

Diegenen die deze twee multi-instrumentalisten al een tijdje volgen, zullen hun eigenwijze stijl op deze eerste plaat wel herkennen. De essentie van Hi Hawaii is nog steeds zoals we die van op hun eerste twee ep’s GeRoeZeMoeS en Yours or Mine kennen: catchy popsongs en drum-, bas- en synthmeezingers, met daaromheen een hoop ongebreidelde improvisatie en wilde solo’s. Het langspeeldebuut van de twee heerschappen, genaamd The List, is een combinatie van onuitgebrachte oude songs in een nieuw jasje en nieuwe songs in bovengenoemde stijl, af en toe aangevuld met wat koperblazers, fluiten en strijkers. Het resultaat is een ongeremde persoonlijke trip met het aura van een pinballmachine, die je zal laten lachen, dansen en wenen tegelijkertijd.

“Bruxelles”, de tweede single van het debuut, is een nummer waar Freud trots op zou zijn geweest. De band brengt hier een lijst aan objecten, gedachten en ideeën ten berde, die resulteert in een prachtige associatieve reis doorheen onze hoofdstad. Bij het nummer hoort ook een geniale clip die perfect bij het nummer past, als een goeie merlot bij een sappige steak. Zo krijg je van ons ook eens een kijktip.

Even verder op de plaat komen we “Saturday” tegen. De mannen bewijzen hier dat levenswijsheid niet altijd tot uiting hoeft te komen in ellenlang proza. Met het simpele mantra ‘1, 2, 3, 4, 5, 6, Saturday’ trekt Hi Hawaii ons weg uit onze dagelijkse sleur, door ons terug dat ver vervlogen zaterdaggevoel te geven. Zeker in deze tijden een welgekomen opkikker. Met deze twee nummers is de toon gezet, die doorheen de volledige plaat wordt aangehouden: catchy, poppy en jazzy nummers met een vleugje existentiële wijsheid.

Met The List lost Hi Hawaii onze verwachtingen ruimschoots in. Hun debuutalbum komt verfrissend uit de hoek en bedient muzikale fijnproevers met een zwak voor catchy pop, op hun wenken. Voor wie de exploten van de mannen nog niet kende, is het een ware ontdekking; voor fans van het eerste uur, evenzeer.

Facebook / Instagram / Website

Related posts
LiveRecensies

We Are Open 2023 (dag 1) @ Trix: Gezegend met talent

Jaarlijks stelt Trix al diens podia (inclusief de Kelder) ter beschikking van allerlei Belgische projecten. Deze jongstleden editie van ontdekkingsfestival We Are…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Lander & Adriaan, Meltheads, Heisa en meer Belgisch talent op We Are Open 2023!

Het is een jaarlijkse traditie van de Antwerpse concertzaal Trix om in februari twee dagen de deuren te openen voor de spannendste,…
Muzieknieuwtjes

De Zwerver kondigt zomerconcerten bij Groenhagemolen aan

Het zijn moeilijk tijden voor concertorganisatoren. Gelukkig is de sector veerkrachtig genoeg om hier creatief mee om te springen. Nu de veiligheidsraad…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.