AlbumsRecensies

Joshua Bassett – Joshua Bassett (★★★): Oprechtheid met een vleugje pit

Joshua Bassett staat vooral bekend als de jongen over wie “Drivers License” geschreven is, maar hij is veel meer dan alleen dat. De zanger begon al op jonge leeftijd met acteren en verdiepte zich al snel in muziek. Als acteur is het voornamelijk zijn rol in High School Musical: The Musical: The Series die hem bracht waar hij nu is. Hij schreef al liedjes voor de serie maar brengt sinds 2020 ook zijn eigen muziek uit. Slechts 20 jaar is hij, maar hij is het al behoorlijk aan het maken. Nu komt zijn debuut-ep uit, eentje waar iedereen op stond te wachten.

Met “Sorry” maakt Joshua een sterke eerste indruk. We krijgen een combinatie van jazz en pop te horen, waarop hij meteen zijn pianokunsten toont aan de wereld. Van een krachtig nummer gaan we over naar een iets rustigere song “Do It All Again”, opgedragen met zijn gitaar. Een vast genre heeft de ep niet. In grote lijnen kunnen we het als ‘pop’ definiëren, maar we krijgen allerlei soorten geluiden en instrumenten te horen. Ondanks de individuele klank van elk lied, voelt het aan als een geheel. Een andere sound op elk lied hoeft niet per se iets slechts te zijn, want het doet al snel inzien dat elk nummer zijn eigen potentieel heeft en dat Joshua duidelijk niet bang is om nieuwe dingen uit te proberen.

Doorheen zijn tracklist haalt hij toepasselijke thema’s aan, en focust deze ep vooral op liefde en misgelopen relaties – een terugkerend onderwerp in de popwereld. Gelukkig krijgen we geen hoop trieste ballads te horen die ons alleen maar doen huilen, maar zorgt Joshua voor voldoende afwisseling. Zo krijgen we ook een opgewekte kant van hem te horen, waarin hij zichzelf compleet smijt in zijn nummers. Dit doet vooral smaken naar meer. “Lie Lie Lie” is een van deze vreugdevolle werkjes. Dit lied werd samen met “Only a Matter of Time” al eerder uitgebracht als single, en heeft zijn kwaliteit al bewezen.

Het gebruik van de gitaar op “Lie Lie Lie” en “Telling Myself” klinkt bekend in de oren. Na even luisteren verschijnt al snel de naam ‘Ed Sheeran’ in ons hoofd. We moeten niet ver zoeken achter een reden voor een connectie tussen de twee artiesten. Joshua heeft namelijk samengewerkt met de producer van Ed Sheeran. Een goede portie gitaar met kwetsbare teksten, het lijkt wel een succesformule die nu ook Bassett ontdekt heeft. Ons hoor je niet klagen, want het past behoorlijk goed bij hem.

Bij elk sterk verhaal hoort een mooi einde. De ep afsluiten wordt gedaan met “Heaven is You”, het nummer waar hij zich het meest op openstelt. Hier worden de krachtige gitaren ingeruild voor een gevoelige piano. De piano in combinatie met Joshua’s stem, die oprechtheid weerspiegeld, maken er een dromerig en liefdevol nummer van, eentje dat wel eens het meest memorabele van deze ep kan zijn.

Voor een debuut-ep is er weinig op aan te merken, Joshua Bassett tast zijn grenzen af en is duidelijk niet bang om te experimenteren. Echt vernieuwend zijn de liedjes niet, maar dat hij talent heeft, daar valt niet over te twijfelen. Het vergt pit om zich niet te houden aan een vaste klank. Dit is nog maar zijn eerste bundel, maar het doet in ieder geval al uitkijken naar zijn volgend muzikaal project.

Facebook / Twitter / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

113 posts

About author
meisje met grote dromen
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joshua Bassett - "Smoke Slow"

Wanneer je naam voor het eerst in de wereldwijde belangstelling kwam doordat je door het internet werd beschuldigd van het breken van…
InterviewsUitgelicht

Interview Joshua Bassett: 'Mijn volgende nummer kan wel eens disco zijn'

Op 12 maart bracht Joshua Bassett zijn eerste ep uit. Tienerharten wist hij al langer te veroveren met zijn prestaties in High…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sabrina Carpenter - "Skin"

Het zat er aan te komen: na het succes van Olivia Rodrigo’s monsterhit “drivers license” en Joshua Bassetts matige intermezzo “Lie Lie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.