FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Joshua Bassett: ‘Mijn volgende nummer kan wel eens disco zijn’

Op 12 maart bracht Joshua Bassett zijn eerste ep uit. Tienerharten wist hij al langer te veroveren met zijn prestaties in High School Musical: The Musical: The Series, waar hij de rol van Richard Bowen scoorde. Hij is nog maar 20 jaar maar werkt nu al volop aan zijn eigen muziekcarrière. Ondanks zijn drukke schema wist hij een plekje vrij te maken om met ons te praten over zijn debuutep.

De wereld is een beetje overhoop de laatste tijd, denk je dat de huidige pandemie een groot effect had op je songwritingproces?

Het was echt een emotionele rollercoaster, dus het had zeker een impact. Mijn favoriete nummer op de ep is “Heaven is You”, dat schreef ik tijdens de pandemie. Moest corona er niet geweest zijn, was de kans groot dat dit nummer nooit zou hebben bestaan. Natuurlijk gebeurt alles voor een reden, en wie weet had ik anders misschien een compleet andere tracklist.

Over de tracklist gesproken, de nummers variëren best wel qua genre. Is dit iets wat je jezelf in de toekomst meer ziet doen – verschillende genres uitproberen?

Verschillende genres verkennen is iets dat ik 100% wil doen. Ik wil eigenlijk vooral zien wat er op me afkomt en schrijven over hoe ik me op dat moment voel. Dat is ook het coole aan deze dagen, je kan gewoon doen wat je wilt en je moet jezelf niet toewijden aan één genre of jezelf in een hokje stoppen. Zo luister ik de laatste tijd vooral naar disco en funk. Ik weet dat het gek klinkt, maar al die dingen vind ik heel leuk. Ik kan niet één genre benoemen dat ik graag nog eens zou willen uitproberen, maar een van die twee lijkt me zeker de moeite waard. En wie weet wordt mijn volgende song wel een disconummer!

Het viel me op dat er geen samenwerkingen op deze ep staan, is daar een specifieke reden voor?

Er is geen directe reden waarom ik ervoor gekozen heb om niemand te featuren, dit is gewoon hoe het allemaal uitpakte voor deze eerste ep. Maar ik zie het zeker zitten om samen te werken met andere artiesten in de toekomst. Ik zou bijvoorbeeld absoluut een collab met Harry Styles zien zitten, of Ed Sheeran! Ik werkte trouwens samen met een van zijn producers voor deze ep.

Je hebt al enkele video’s uitgebracht voor een paar nummers op de ep. In vergelijking met “Lie Lie Lie” is de video van “Only a Matter of Time” meer simplistisch, waarom heb je de video gemaakt zoals hij nu is?

Om eerlijk te zijn gebeurde die video per ongeluk. Terwijl ik een akoestische versie van een nummer opnam, kwam de regisseur met het idee om iets te filmen. Op dat moment besloten we “Only a Matter of Time” te shooten. Het filmproces was ook uniek.  Het nummer werd dubbel zo snel afgespeeld, waardoor ik super super snel moest zingen! De video werd in slowmotion gefilmd en achteraf vertraagd, zodat het lijkt alsof ik normaal zing, maar de slowmotion maakt het best cool. Het was dus eigenlijk een last minute-ding, maar ik ben heel blij met hoe het er uiteindelijk uitziet! De emotie in het nummer kwam tijdens de video naar boven en dat kan je ook zien aan mij.

Denk je dat de videoclip de boodschap van het liedje “Only a Matter of Time” aanvult?

Ja, zeker! Het is best cool, want de eerste frase is ‘Look me in the eyes / Tell me you’re not lying to me’ en op dat moment kijk ik recht in de camera. Dat is een moment waarop ik mijn gevoelens en de confrontatie niet uit de weg ga. Ik sta er in mijn kracht en ik doe het gewoon, wat een geweldige ervaring was.

Er is natuurlijk ook nog je carrière in High School Musical: The Musical: The Series. Naast de muziek die je voor de show maakte, heb je nu ook je eigen muziek uitgebracht. Was dat iets dat al lang op je to-do lijst stond?

Zowel mijn muziek als het acteren ontwikkelden zich ongeveer op hetzelfde moment, rond mijn zestiende. De twee waren elk op hun eigen manier aan het groeien. Maar toen kwam High School Musical er als een perfecte storm, want ik kreeg de kans om te acteren maar ook om muziek te schrijven en te zingen, dat was een unieke combinatie!

Heeft de serie de muziek die je nu maakt beïnvloed?

Ik zou niet meteen zeggen dat ze elkaar hebben beïnvloed, vooral omdat ze zo verschillend zijn. Op deze ep is het ik die mijn eigen ding doe en vooral de muziek maak die ik wil maken en het blijkt dat die niet hetzelfde is als de muziek in de serie.

Hoe denk je dat je leven eruit zou zien als je nooit je acteercarrière had voortgezet?

Naast muzikant heb ik altijd gezegd dat ik een geweldige ijshockeyspeler zou willen zijn. Ik heb nooit professioneel ijshockey gespeeld, maar ik vind het heel leuk om te doen en om te zien. Ik denk dat ik daar wel een carrière van zou willen maken, dat is dus mijn back-up plan.

Hoe voelde je je toen je de rol in High School Musical: The Musical: The Series kreeg? Was je fan van de films toen je jonger was?

Ja, ik was een fan, zeer zeker. Toen ik zeven jaar was, keek ik super graag naar High School Musical. Het is absoluut een eer om deel te mogen uitmaken van deze serie. Ook het feit dat dezelfde producenten ervoor kozen om mij deze rol te geven was zo cool! De kans om met hen te praten en te luisteren naar de verhalen over vroeger was geweldig.

Stel je voor dat ze van jouw leven een film zouden maken. Welke momenten zouden daar volgens jou zeker in moeten? 

Het zou geweldig zijn moest er een film over mijn leven komen, maar ik heb geen idee. Ik vind mezelf niet zo speciaal, maar het is grappig, want soms voelt het alsof mijn leven één grote film is. Als artiest en kunstenaar bekijk je alles alsof het een film is, alsof je door een lens kijkt. Een specifiek moment zou ik niet kunnen bedenken, maar misschien zou het wel geïnspireerd mogen zijn door mijn ep!

Was het een moeilijke opdracht om acteren te combineren met deze ep? 

Het combineren met acteren in de High School Musical-serie was zeker niet makkelijk, het was een soort van jongleren. Uiteindelijk lukte het me wel, maar het ging eerder om ervoor te zorgen dat ik mentaal gezond bleef terwijl ik het deed. De ep is ook niet van het ene op het andere moment afgewerkt, ik heb er twee jaar lang aan gewerkt. Ik was twee jaar bezig met het schrijven van nummers en ik producete het tijdens de zomer van vorig jaar. Het duurde even, maar ik ben heel trots op het eindproduct en het was zeker het wachten en combineren waard.

Welk liedje op de ep zou je mensen die jou niet kennen aanraden om als eerste te beluisteren?

Dit is zo’n moeilijke vraag, lk heb echt geen idee. Ik denk dat “Heaven is You” mijn favoriet is, maar “Only a Matter of Time” is speciaal en anders, dus ik zou voor een van deze twee kiezen.

“Heaven is You” springt er het meest tussenuit. Het laat jouw kwetsbare kant zien. Zit er een verhaal achter dit nummer?

We hebben allemaal het idee van de hemel als een plaats die je kan bereiken nadat je gestorven bent, maar dit nummer gaat erover dat het geen bestemming is, maar een persoon. Het is het idee dat de hemel vlak voor mijn neus staat in plaats van dat het een einddoel is.

Wat is de volgende stap nu je eerste ep uit is? Zijn er nog andere plannen voor de toekomst?

Er is nog zoveel dat ik wil doen en zoveel dat ik wil maken. Ik ben eigenlijk al aan het werken aan mijn volgende album, wat zeer spannend is, maar ik ben ook zo trots op deze ep. Ik denk dat ik dit project even wil laten ademen. Ik heb ook nog niet echt een specifiek thema waarop ik mijn volgend album zal baseren, ik zie wel waarmee ik eindig. Wat mijn debuutep betreft, hoop ik gewoon dat mensen ernaar luisteren en er vrede en geluk in vinden en dat ze er evenveel van genieten als ik deed terwijl ik hem maakte!

Joshua Bassett verscheen op vrijdag 12 maart.

Facebook / Twitter / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

67 posts

About author
Uw lokale fotografe en muziekliefhebber :)
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Joshua Bassett - Joshua Bassett (★★★): Oprechtheid met een vleugje pit

Joshua Bassett staat vooral bekend als de jongen over wie “Drivers License” geschreven is, maar hij is veel meer dan alleen dat….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sabrina Carpenter - "Skin"

Het zat er aan te komen: na het succes van Olivia Rodrigo’s monsterhit “drivers license” en Joshua Bassetts matige intermezzo “Lie Lie…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joshua Bassett - "Lie Lie Lie"

Joshua Bassett heeft met zijn derde single “Lie Lie Lie” het begin van het nieuwe jaar goed ingezet. De hoofdrolspeler uit High…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.