Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mammoth WVH – “You’re To Blame”

Arme Wolfgang Van Halen. Ten eerste is zijn voornaam Wolfgang. Dat is redelijk ongewoon in het Engels en bovendien verwijst zijn naam naar een van de belangrijkste componisten in de geschiedenis van de muziek. Ten tweede is zijn achternaam Van Halen. Dat verwijst dan weer naar de tweede belangrijkste gitarist in de geschiedenis van de muziek, na Jimi Hendrix. Naar ons gevoel heeft dat een enorm zware druk op de schouders van deze jongeman gelegd. Zeker toen hij dan ook nog eens besliste om muziek te gaan maken. Alsof de zoon van Picasso zou zeggen: ‘Pa, ik ga ook schilderen.’ In ieder geval, Eddie (of beter gezegd Edward, want hij had blijkbaar een hekel aan ‘Eddie’) liet het niet aan zijn hart komen en maakte Wolfgang op 15-jarige leeftijd lid van Van Halen, ten nadele van bassist Michael Anthony, die er op dat moment 32 jaar had opzitten bij de groep. Life’s a bitch, indeed.

Ondertussen is Wolfgang bijna 30. Sinds een jaar of vijf werkt hij aan een soloalbum met muziek die papa Eddie in een Guitar World-interview omschreef als een mix van AC/DC, Van Halen en agressieve pop. Na “Distance” (vol goeie bedoelingen en misschien daarom net te melig) volgt nu “You’re To Blame” en dat is al andere koek. Een wat dreunende, maar catchy riff van de categorie Tool light trapt af, de drums komen mee beuken en we krijgen meteen een stevig nu-metalgevoel. Het nummer dendert melodieus verder, waarbij we zelf weinig AC/DC of Van Halen horen, maar des te meer agressieve pop. En de solo? Die is best wel oké: vingervlug en melodieus, precies wat we van een Van Halen mogen verwachten. Zonder dat we hier grote vergelijkingen gaan maken, natuurlijk. Verder is het bewonderenswaardig dat Wolfgang/Wolfie/Wolf – het is wat met die voornamen van de Van Halens – alle instrumenten zelf speelt en ook zelf zingt. Veelbelovend materiaal, dus.

Het album Mammoth WVH verschijnt op 11 juni.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2024 (Festivaldag 3): Duivelsgekte

Normaal gesproken zou de derde dag van een festival wat moeizamer verlopen, maar op Graspop was de sfeer dit keer exceptioneel goed….
LiveRecensies

Metallica @ Johan Cruijff ArenA (set 1): Koning metal aan de macht!

Na twee verschroeiende headlineshows op Pinkpop en Rock Werchter vorige zomer maakt Metallica alweer de oversteek naar het Europese vasteland. De absolute…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Airbourne, Code Orange, Palaye Royale en 25 anderen voor Graspop Metal Meeting 2023

Eerder deze week pakte Graspop Metal Meeting nog uit met Guns N’ Roses als absolute headliner op donderdag 15 juni. Maar daar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.