2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2020

Le Manou – “Palmier”

Foto: Julia Dubois Rosca

Ondanks dat er niet veel muziek is verschenen van Le Manou het afgelopen jaar, heeft ze zeker niet stilgezeten. Manou Maerten is nu ook producer en zo heeft ze haar eigen studio opgestart. Naast al dat technische werk heeft ze natuurlijk ook gewoon verdergesleuteld aan haar muzikale project, met “Palmier” als toppunt van dit jaar. In het Frans weet ze de temperatuur de lucht in te jagen. Een zwoele beat, een elektronisch bewerkte stem en heel veel aanstekelijkheid zorgen ervoor dat de zangeres een van de beste singles van dit jaar in ons land maakte. Met het frisse zomerhitje loopt alles op rolletjes.

Mauro Pawlowski – “Spotlight”

©CPU – Ymke Dirikx

Mauro Pawlovski draait al enkele decennia mee in de Belgische muziek scene. In het verleden konden we hem aan het werk horen bij Evil Superstars, dEUS, Maurits Pauwels, … Maar 2020 werd het jaar waarin hij voor het eerst onder eigen, volledige naam met muziek naar buiten kwam. “Spotlight”, zoals hij het zelf zegt een ‘Casmic Yacht Rock’ nummer, is de song waarmee hij zichzelf letterlijk op de voorgrond zet. Met de productie van Jasper Maekelberg scheert ook deze single hoge toppen. Het nummer is de voorbode van een nieuw solo-album, alvast iets in 2021 om naar uit te kijken.

Meskerem Mees – “Joe”

© pb fotografie

Een van de meest gelezen artikels op onze site dit jaar was dat over de debuutsingle van Meskerem Mees. Nadat ze op onze alomgeprezen Winterslaapsessies verscheen, ging het verschrikkelijk snel voor de Gentse zangeres. Dankzij het prachtige “Joe” werd ze een vaste waarde op de nationale radio, won ze moeiteloos Humo’s Rock Rally en werd ze zelfs al opgepikt in het buitenland. Volledig terecht als je het ons vraagt, want ze maakte ook gewoon een van de beste Belgische nummers van 2020. Haar intrigrerende stem is in perfecte balans met de gezellige akoestische gitaar, met een goudeerlijke single tot gevolg. We omschreven “Joe” al als het magische begin van een prachtige carrière en die zal in 2021 alleen maar mooier worden, want er ligt nog heel wat moois voor ons klaar.

Netsky – “I See The Future In Your Eyes”

Toen Netsky “I See The Future In Your Eyes” uitbracht, dacht iedereen spontaan terug aan zijn gouden album Netsky, dat de (Belgische) drum & bass wereld een grote boost gaf. Tien jaar na dat album kondigde hij aan dat hij zich terug in de drum & bass zou gooien en een nieuw album zou uitbrengen, ter ere van Netsky. Daarvan was deze single de eerste die we te horen kregen, en onmiddellijk bleek het een succes. We konden terug genieten van de spetterende sound die we zo gewoon zijn van Boris waardoor we terug zeker zijn dat hij zijn roots en kunnen in de heerlijke drum & bass wereld niet vergeten is.

The Radar Station – “The Giant”

Sedert hun overwinning bij De Nieuwe Lichting is The Radar Station geen onbekende meer in het Belgische muzieklandschap. De warme stem van frontman Brent Buckler gaat prachtig samen met de meestal rustige muziek van zijn bandgenoten, maar soms mag het net iets steviger. Op “The Giant” laat de groep zich eens gaan en al snel zit je als luisteraar met je hoofd mee te schudden. Wegdromen doen we deze keer niet met The Radar Station, maar er is deze keer wel een mogelijkheid tot dansen of het bovenhalen van je luchtgitaar!

The Subs – “I Want to Dance Again” (feat. Ogenn)

© CPU – Johan Poelmans

Een avond met The Subs is er eentje waar stilstaan geen mogelijkheid is. Zo’n avonden zaten er in 2020 jammer genoeg niet in, en daarom wilde de band rond Jeroen De Pessemier toch nog een ode uitbrengen aan dat gevoel. Samen met de Nederlandse Ogenn wisten de mannen misschien wel het corona-anthem van dit jaar te maken met indringende beats, een dromerige stem en vooral heel veel drang om te bewegen. Terwijl de bassen onze trommelvliezen lekker laten trillen, dromen wij er alweer van om met z’n allen te staan zweten en raven op een fantastische show van The Subs. Tot dat weer kan, zal dit nummer het dichtste zijn dat we bij dat gevoel kunnen komen.

Sylvie Kreusch – “Just a Touch Away”

© CPU – Jan Van Hecke

Na haar tijd bij Soldier’s Heart en Warhaus staat Sylvie Kreusch sterk op haar eigen benen en dat werpt zijn vruchten af. Nadat vorig jaar een diepe indruk werd nagelaten door BADA BING! BADA BOOM!, bleef het in 2020 opvallend rustig rond de zangeres. Het beste werd natuurlijk voor het laatst bewaard, want in het najaar werden we verwend met een nieuwe ep (die alleen op vinyl te verkrijgen is). Het hoogtepunt daarvan was ontegensprekelijk “Just a Touch Away”. Sylvie deed de temperatuur nog eens stijgen en verwende ons met een mix van zwoele percussies, dromerige geluiden en natuurlijk haar intrigrerende stemgeluid. Voor een dikke vier minuten worden we meegenomen door haar idyllische beeld van een oosters paleis, waar het prachtig vertoeven is.

Teen Creeps – “Crash/Land”

© Daniil Lavrovski

Teen Creeps bracht in 2018 al het straffe album Birthmarks uit, maar geloof ons: Teen Creeps is als een goede rode wijn. Deze noiserockers hebben hun grenzen verlegd naar meer indierock en dat komt fantastisch tot zijn recht in “Crash/Land”. Het is een parel van een nummer dat in eerste instantie aan ons oog werd onttrokken, maar nu meer dan terecht in deze top 30 staat. De mengeling van rustige passages van Pavement, de melancholie van Cloud Nothings en de scheurende gitaren van Dinosaur JR slingeren ons hulpeloos terug naar de jaren negentig. Wat verlangen we nu reeds naar die nieuwe plaat. Teen Creeps gaat onze nieuwjaarswens waarmaken op 22 januari. Zet die datum maar in jullie agenda.

Tsar B  – Flitch (feat. Nova Twins)

© CPU – Jan Van Hecke

Tsar B is ondertussen al lang geen onbekende meer in ons Belgisch muzieklandschap. In het kader van haar laatste ep Unpaintable bracht de tsarina enkele singles uit waaronder het vlijmscherpe “Flitch”. Dit aanstekelijke nummer is het resultaat van een bijzonder geslaagde samenwerking met het Britse urban punkduo Nova Twins. Het verrassende “Flitch” toont opnieuw hoe Tsar B zich telkens weet te heruitvinden door te experimenteren met diverse muzikale genres. Zo klinkt deze single eerder brutaal en kinetisch met rauwe elektronische klanken in tegenstelling tot haar eerder oriëntaals klinkende r&b. Graag meer van dat!

TSUGI feat. Martha Da’ro – “Silver Tears”

Foto: Pierre Debusschere

De Brusselse producer Tsugi liet dit jaar voor het eerst uitgebreid zien wat voor een muzikaal genie hij is. Zijn eerste ep verscheen en daarop is ook deze “Silver Tears” te vinden, waarvoor hij samenwerkte met Martha Da’ro. De soulstem van de intrigerende zangeres botst op geen enkel moment met de lichtjes dromerige industrial beats van Tsugi. Niets is wat het lijkt op deze prachtsingle.

Alle nummers vind je samen in deze Spotifyplaylist:

Deze lijst werd samengesteld en geschreven door Pieter Wilms, Jan Kurvers, Niels Bruwier, Ann-Frédérique Lorquet, Ann Mulleman, Maxim Meyer-Horn, Jan-Willem Declercq, Lucas Palmans, Wouter Vandeweyer, Babette Rogiers, Robbe Rooms, Simon Meyer-Horn, Katrijn Vermoesen, Jonas Rombout en Robbe Nerinckx.

Related posts
FeaturesMuzieknieuwtjes

Lokale Helden keert terug met een zesde editie!

Naar tweejaarlijkse gewoonte zet VI.BE opnieuw heel wat lokale muzikanten in de kijker tijdens Lokale Helden. Op 27 april worden in elke…
InstagramLiveRecensies

Becky Hill @ Trix: Arsenaal aan hitjes

Becky Hill is een van de meest gestreamde artiesten die je vandaag kan vinden. Op talloze hits met honderden miljoenen streams kan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sylvie Kreusch - "Comic Trip"

De tijd waarin we Sylvie Kreusch moesten voorstellen als ex-lid van Soldier’s Heart en Warhaus ligt intussen al enkele jaren achter ons….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.