AlbumsRecensies

Netsky – Second Nature (★★★★): Netsky maakt ons weer gelukkig

Als je dit artikel leest en je weet niet wie Netsky is, dan wordt het hoog tijd om eens te snuffelen door de hits en schijven die de Belgische dj-producer naar buiten bracht. Toen hij in 2010 de wereld veroverde met zijn (liquid) drum and bass, openden de poorten voor jonge Boris. Eenentwintig jaar was hij nog maar toen zijn eerste album genaamd Netsky uitkwam. Na 2 in 2012 en 3 in 2016 is het nu tijd voor een nieuw album, tien jaar na NetskySecond Nature is geboren.

Second Nature telt achttien nummers, met namen die ons hartje sneller doen slaan. Artiesten zoals Sub Focus, Hybrid Minds en Rudimental doen bij iedereen die fan is van het genre een belletje rinkelen. Maar wees gerust, niet het volledige album is drum and bass. We vinden er ook iets meer house-, trap- en futurebassplaatjes op terug, die voor wat afwisseling zorgen. Toch moeten we bekennen dat het vooral de drum and bassnummers zijn, waarvoor we naar dit album luisteren en waar we het meeste naar uitkijken.

Het album start en meteen zetten we het even op pauze. “Hold On” heeft namelijk een opbouw om u tegen te zeggen. Eerst een simpele piano met rustige zang, maar eenmaal de drop dichterbij komt flitsen allerlei geluiden en effecten langs onze oren waardoor we smachten naar de drop net zoals we smachten naar een dansfeestje. We waren duidelijk niet klaar voor zo’n drop. Meteen krijgen we nostalgische flashbacks naar exact tien jaar geleden, naar Netsky. Als elk nummer zo’n bom wordt, gaat dit een tijdloos album worden. En dat vermoeden werd eigenlijk al getriggerd dankzij de nummers “Mixed Emotions“, “I See the Future in Your Eyes” en “Blend” die eerder online stonden.

Niet elk nummer op het album is liquid. Netsky zorgde ook voor wat meer stevige tracks. “Power” is bijvoorbeeld een ontzettend hard nummer dat meer aanleunt tegen neurofunk. Dikke bassen en enge geluiden zijn zeker aanwezig. Het lijkt alsof elk nummer dat uit de vingers van Netsky komt een gegarandeerd succes wordt, maar dat is jammer genoeg niet het geval. Er is één nummer dat ons niet echt smaakt. “Float” is trap met een redelijk irritante fluit erin. Qua drums is het wel in orde, maar de fluitmelodie stoort té hard.

De geweldige nummers compenseren echter zonder twijfel de mindere nummers. De feature met Sub Focus en Jozzy is hier een voorbeeld van. Een zalige opbouw en een intro met vocals die lichtjes elektronisch getint zijn, zorgen voor een spetterend eerste deel van het nummer. Daarna volgt er een vloeiende opbouw naar de drop en vervolgens een zeer catchy melodie. Hierop willen we dansen tot het weer licht wordt. Een andere featuring die ons zeker en vast kan smaken is die met Hybrid Minds. Hybrid Minds is een duo dat zich liquid-drum-and-bassmeester heeft gemaakt en dat is op “Let me Hold You” zeker te horen. Vooral de vrouwelijke vocals die de drop versterken zijn een vast ingrediënt in het recept van hun typerende stijl.

Als je denkt dat Netsky alleen maar goed kan componeren, dan heb je het mis. Samplen kan hij ook als de beste. De nummers “I Choose You”, origineel van Willie Hutch, en “Everybody Loves The Sunshine”, origineel van Roy Ayers, zijn beide nummers waarvan Netsky een sample nam en dat omtoverde tot een nieuwe, spetterende versie van het oorspronkelijke nummer. Vooral “Everybody Loves The Sunshine” raakt je recht in het hart.

We zijn zeer tevreden met dit album. Netsky heeft zijn roots teruggevonden en tegelijkertijd vernieuwende nummers uitgebracht. We hopen dat hij zeker zal verdergaan op dit elan. We willen meer van dit!

FacebookInstagramTwitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

153 posts

About author
Ik maak muziekjes, ik schrijf over muziekjes, ik ben verliefd op muziekjes.
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

James Blake, Bicep, Netsky, Nia Archives en meer bij de eerste namen van Dour 2024!

Maandag startte de voorverkoop van Dour en dat kon alleen maar betekenen dat er ook een eerste lading namen zat aan te…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Netsky - "Hell In High Heels" (feat. Jazmine Johnson)

Veel muziek heeft Netsky de laatste jaren niet meer uitgebracht: de voorbije twee jaar noteerden we enkel twee singles en zijn remix…
Nieuwe singles

Nieuwe single Hybrid Minds & venbee - "If Love Could Have Saved You"

Beiden hadden al een achtergrond in de bassmuziek, maar in 2012 bundelden Matt Lowe en Jeff Crake na enkele samenwerkingen definitief hun…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.