2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 30 beste Belgische singles van 2020

David Numwami – “Le fisc de l’amour”

Dit jaar bracht Brusselaar David Numwami zijn eerste twee nummers uit en ondanks dat beiden zeker kunnen bekoren is “Le fisc de l’amour” toch onze favoriet. De veelbelovende artiest zijn muziek zweeft tussen verschillende genres en doet ook de luisteraar dromen. Leuke, zachte elektronica vormt een mooie fundering waar de vrij hoge stem van Numwami over glijdt. Wie eens wil wegdromen met een Franstalig liefdesliedje kan “Le fisc de l’amour” door de koptelefoon laten spelen.

EMY – “Freestyle”

© Maite De Lorenzo

EMY was lange tijd het soloproject van Emy Kabore, maar sinds vorig jaar is het een volwaardige band geworden die staat te popelen om door te breken. Bij Mayway Records krijgen ze nu de kans om in alle rust aan hun debuutalbum te werken, maar eind maart lieten ze toch al eens van zich horen. “Freestyle” is een nummer met een magnifieke groove en een fantastische soundbalans waar we maar niet genoeg van krijgen. De prachtige stem van EMY komt ook enorm goed uit de verf en gaf “Freestyle” een mooie souplesse. “Freestyle” was de gedroomde start van EMY 2.0 en heeft zijn plaats in deze selecte lijst meer dan verdient.

Frenetik – “Infrarouge”

Frenetik is dè rijzende ster in de Franse hiphop en veroverd vanuit Brussel stilaan ook grote delen van Frankrijk. De Brusselse rapper zorgde al een tijdje voor furore in de Belgische hoofdstad en zag zijn populariteit dankzij zijn COLORS-sessie van het nummer “Infrarouge” nog meer de hoogte in schieten. Met een indrukwekkende woordenstroom, een koelbloedige flow en de harde drill-beat van Chuki Beats maakte Frenetik een van de strafte hiphopnummers van eigen bodem die nog een tijdje op repeat zal staan.

The Geraldines – “Plz Turn Yr Fall Into a Somersault”

Liedjes die vreedzaam pruttelen, gestaag groeien en in een apotheose volledig openbarsten; The Geraldines kennen de stiel van het vak. Naar aanleiding van Never Worry Always Worry katapulteerden de Mechelse indierockers elke week één nummer van dat album de wereld in. Met “Plz Turn Yr Fall Into a Somersault” schoot de band het meest raak door de eerder genoemde opbouw die culmineert in een ongeziene intensiteit.

Get Well – “Alcoholic”

Get Well maakte misschien wel een van de meest frisse nummers die ons keihard deed verlangen naar een zomer die er nooit kwam. Hun kruising van indie en punk werkt zeer aanstekelijk en het resultaat was de ideale soundtrack voor een festivalzomer. Dat er geen festivals waren dit jaar, betekende niet dat “Alcoholic” niet de nodige verlossing kon brengen. Neem je plastic bekertje met een laag alcoholgehalte in de hand en ga achterover hangen. Daarna ben je klaar om 2021 een nieuwe kans te geven.

Grand Picture Palace – “Maryward”

© Thomas Geuens

Bassiste Anneleen Boehme kennen we van heel wat uiteenlopende formaties waaronder LABtrio en Yskan, maar haar absolute droomproject is Grand Picture Palace. Enkele weken geleden konden we voor het eerst naar de debuutsingle van het project luisteren. Op “Maryland” hoorden we een symbiose tussen jazz en klassiek die spannend, rijk aan mogelijkheden en zelfs filmisch klinkt. Het indrukwekkende nummer verdient zeker een plaats in onze terugblik op 2020, maar is tevens al een mooie vooruitblik op 2021 wanneer het debuutalbum van Grand Picture Palace zal verschijnen.

Iliona – “Moins Joli”

Er zijn weinig muziekliefhebbers die het afgelopen jaar niet verliefd zijn geworden op Iliona Roulin. De Brusselse zangeres heeft zichzelf op ontzettend korte tijd opgewerkt tot misschien wel de grootste belofte die ons land rijk is. Met haar Franstalige popgetinte muziek speelt ze zich in het rijtje van Angèle en Lous and the Yakuza. Het is dan ook geen wonder dat de drie dames goede vriendinnen zijn. Uiteindelijk waren alle singles die Iliona dit jaar uitbracht van hoog niveau, maar van “Moins Joli” viel onze mond het meest open. Met enkel een piano en hier en daar wat elektronische toevoegingen wist de Brusselse ons terug in de tijd te sturen, tot in een of andere prachtige zwart-witfilm. Brussel heeft dus een nieuw juweeltje, en dat kon niet ontbreken in deze lijst.

It It Anita – “Cucaracha”

It It Anita

© Titouan Massé

Wat waren we toch blij dat onze Luikse noiserockers op het einde van het jaar een nieuwe single op ons af vuurden. Nu, veel hadden we dit jaar niet nodig om blij te worden, maar It It Anita blijft grossieren in de goede ideeën en zoekt geen compromissen. Rechtdoor, snoeihard en af en toe een uitstapje naar een vettige basgitaar, een korte gitaarsolo of een ander rustiger intermezzo. Als dit de aanzet is tot de nieuwe plaat, dan gaan we 2021 in met één zekerheid en dat is dat deze plaat weer een knaller gaat worden waarmee we als kleine Belgen heerlijk kunnen uitpakken naar het buitenland toe.

Jagmonkx – “Give Me Something”

© Glenn Minten

Jagmonkx nam een vlammende start! De Leuvense funkgroep debuteerde in maart, schopte het tot de tweede plaats in onze zomerhitpoll en schittert nu in ons jaaroverzicht met hun derde en voorlopig laatste single. Het hitgevoelige “Give Me Something” krikt je humeur dan ook op binnen de milliseconde en bouwt elke huiskamer om tot dansvloer. Met hun aanstekelijke combinatie van spitse funk en een poppy refrein dat zowel een verslavend als enerverend effect uitoefent, heeft Jagmonkx een succesformule in handen, die ze overigens ook nog eens uitspelen in hun pas uitgebrachte ABBA-kerstfunkcover. Wat kan een mens nog meer willen, los van de repeatknop?

Kookaburra – “Eddy In Space”

Een van de leukste debuten van het jaar wat betreft sappige garagerock is ongetwijfeld dat van het Antwerpse Kookaburra. De voorraad mopjes over hun kwetterende naam is intussen dusdanig uitgeput dat we ons genoodzaakt zien om meteen ter zake te komen: de band heeft dit jaar absoluut haar eigen sound gevonden, haar eigen identiteit gecreëerd en haar plaats in deze lijst verdiend. Niet in het minst met het fantastische “Eddy In Space”, een grappige titel voor een verdraaid catchy nummer waarop we Kookaburra te horen krijgen van haar meest meeslepende en fantasierijke kant. De toon van de gitaar giert en piept en gaat door merg en been, in het bijzonder wanneer je Eddy Wally door de kosmos ziet tuimelen op zoek naar zijn cake.

(Ontdek de laatste singles op de volgende pagina!)

Related posts
InstagramLiveRecensies

Becky Hill @ Trix: Arsenaal aan hitjes

Becky Hill is een van de meest gestreamde artiesten die je vandaag kan vinden. Op talloze hits met honderden miljoenen streams kan…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sylvie Kreusch - "Comic Trip"

De tijd waarin we Sylvie Kreusch moesten voorstellen als ex-lid van Soldier’s Heart en Warhaus ligt intussen al enkele jaren achter ons….
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Charles - "Le marbre"

Vijf jaar geleden kwam Charlotte Foret als winnares uit de bus bij The Voice Belgique. Haar carrière leek daarmee gelanceerd, want na…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.