AlbumsRecensies

Goeie Jongens – Vliegtuigmodus (★★★★): Genk zet zichzelf in hoofdletters op de kaart

De naam Goeie Jongens kan onbekend zijn voor jou – heel lang bestaan ze nog niet. De leden van het collectief zouden echter niet onbekend mògen zijn: Don Luca, Tiewai en Ricca zijn allemaal rappers die al jaren meedraaien in het Vlaamse hiphoplandschap – hun collega’s Chaz, Djalu en Rian Snoeks zijn dan weer relatief nieuw in die wereld. En dat zijn nog niet alle leden van Goeie Jongens: maar liefst dertien rappers horen we op hun debuutalbum, wat zorgt voor veel verschillende samenwerkingen die elk hun eigen stijl hebben. Veertien unieke nummers die zorgen dat iedereen meteen weet wie de Goeie Jongens zijn.

Omdat de honger naar dit album zo groot was, lieten de Limburgers al twee singles los op de wereld om die lichtjes te stillen: “Waar Anders” en “Zwarte Zee” konden we beide smaken. De singles vergrootten de verwachtingen alleen maar, die meteen vanaf de eerste track van Vliegtuigmodus worden ingelost: “Tot De Dood” is een ijzersterk boombapnummer dat meteen de toon zet voor de rest van het album. Woordspeling na woordspeling, rijm na rijm; alles wat je wilt horen op een hiphoptrack, krijg je ook.

Vliegtuigmodus kan je omschrijven als een divers album. De Limburgers halen veel verschillende thema’s aan en brengen die ook op veel verschillende beats. Zo is “Hobbyland” een iets dieper nummer waarin ze rappen over serieuzere gesprekken en dat op een melancholische oldschool beat. Het nummer heeft een sterk refrein, gezongen door Cinus, dat zo goed is omdat de emoties die erin zitten echt tot bij de luisteraar komen. Ook de titel, “Hobbyland”, verwijst naar een betekenisvolle plaats voor de jeugd van Genk, het pleintje in hartje Winterslag. “Van De Hemel Naar De Hel” is een nummer dat in diezelfde lijn ligt. Hier reflecteren ze meer over het leven en over hoe de rappers zich voelen in deze wereld, die soms maar al te druk is. De productie van Djalu is overigens van een ongeziene kwaliteit waardoor de teksten van de jongens nog beter uitkomen.

Natuurlijk kunnen er op een album geen ‘hypenummers’ ontbreken, tracks die spelen met de sfeer en de vibe die gecreëerd wordt. “Bounce”, “Geen Regels” en “Bloed, Zweet & Tranen” zijn muziekstukken waarbij de beat ervoor zorgt dat je niet kan stilzitten, of zelfs mòèt dansen. Dat is zeker het geval bij “Bounce”, een track waarvan sound en tekst ons onmiddellijk doen denken aan de Amerikaanse clubscene: ‘Op en neer als een freak, als ge bouncet op dit.’ “Geen Regels” is dan weer meer een nummer waarop het publiek zal moeten springen en duwen. De drop is zeer goed en zeer sterk; de vocals samen met de harde bass versterken de hypesfeer. Het refrein doet ons ook even lachen: ‘3-6 in de huis nu met GJ, haal uw cash maar uit voor de cd, cité op uw trui en ge feest mee, binnenkort op uw buiskanaal 22’. Deze zeer goed geschreven lijnen alleen zouden ons spontaan de plaat doen kopen.

Je merkt aan alles dat de Amerikaanse hiphop ook hier weer een invloed heeft gehad – kan ook niet anders. Het nummer “Noorderzon” doet ons denken aan de West Coast en het cruisen in een lowrider terwijl er hiphop door de boxen blaast. Ook de raps van Chaz, Ricca, Lano en Aria versterken die sfeer. De productie van Explore vult dat plaatje dan weer fantastisch aan met typische bassen en hoge synths.

Dan komen we “Elk Huis Een Kruis” tegen. Het eerste wat we horen is een zeer melancholische, old school beat, waarna Ricca het refrein rapt. Vanaf dat refrein weten we dat dit een nummer is dat ons drie minuten en 40 seconden kippenvel zal bezorgen. PTR rapt over de scheiding van zijn ouders en over hoe die gebeurtenis hem gemaakt heeft tot wie hij was èn nu is: van een jongen die niet veel zei naar iemand die zijn gedachten en gevoelens – succesvol -kan uiten via zijn teksten. Daarnaast is het toch vooral de tekst van K-Nabio die ons beroert: ‘Midden in de nacht, ik word opgewekt, mijn moeder roept Antonio, spring uit mijn bed. De paniek heerst en als ik niets doe, dan is mijn vader er geweest, zie het nog voor me. Sto morendo, zijn laatste woorden’. Daar worden we toch even stil van. Rappen over de dood van je vader getuigt van veel lef en komt in deze track erg sterk over.

Vliegtuigmodus is een ontzettend kwaliteitsvol debuutalbum van het Genkse collectief. België heeft er een nieuwe sterke speler bij in het hiphopveld en we hopen snel nog meer van hen te mogen horen.

FacebookInstagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

153 posts

About author
Ik maak muziekjes, ik schrijf over muziekjes, ik ben verliefd op muziekjes.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single RonnyHuana – “IN DE WEST”

RonnyHuana, de Belgische rapper-producer met Marokkaanse roots uit Brussel, heeft zijn derde single van 2023 uitgebracht. Hoewel hij al geruime tijd actief…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Peet - "Bekane"

Als lid van Le 77 maakt Peet naam in de Belgische hiphopscene alvorens zich op zijn solocarriere te focussen. Als soloartiest heeft…
AlbumsFeatured albumsRecensies

ZLDR – KWETS UUR (★★★½): Amicale vinnigheid

De kans bestaat dat u tot nu toe nog nooit van ZLDR gehoord hebt. Het West-Vlaamse rapduo ontstond tijdens de coronaperiode op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.