AlbumsRecensies

Baby Queen – Medicine (★★★★): Het is oké om niet oké te zijn

Een artiestennaam schetst vaak ook die o zo belangrijke eerste indruk van een artiest. We zullen eerlijk zijn: van enkel en alleen de woordjes ‘Baby Queen’ werden wij niet meteen warm. Toch kunnen ook Beren zich vergissen, want de Britse artieste kunnen we vandaag misschien wel kronen tot een van dé ontdekkingen van het afgelopen jaar. Waarom Bella Latham de titel van queen verdient, is eigenlijk heel simpel. Ze is jong en weet bijgevolg maar al te goed wat er leeft bij de hedendaagse jeugd. De Britse verwerkt al die – vaak minder leuke – onderwerpen in haar muziek en vertelt ons zo zonder eufemismen waar het op staat. Zet daar nog een leuke beat en/of wat gitaren onder en het feest is compleet.

Al sinds afgelopen zomer zijn we dus al fan van Baby Queen, maar het is pas nu dat debuut-ep Medicine effectief in de rekken ligt. Met een weekje uitstel weliswaar, maar daardoor smaakt de beloning nu extra zoet – of misschien net bitterzoet. Met thema’s als verslavingen, de wondere fakewereld van Instagram en depressies drukt Latham ons dus met de neus op de feiten. ‘Hoezo kan dat dan positief overkomen?’, denkt u dan misschien. Wel, doordat we aan de Britse altijd een hoopgevend lichtje in al die donkere gedachten hebben.

Zeker nu we al voor de tweede keer in lockdown zitten, is het helemaal geen rozengeur aan maneschijn meer in de hoofden van de jeugd. Het is misschien wel daarom dat Medicine net op het juiste moment komt en waar nodig wel effectief als medicijn kan dienen. Baby Queen steekt namelijk de draak met alles wat er leeft in de huidige maatschappij en zegt op die manier heel veel dingen die niemand echt durft. Eerste kind van de rekening is Instagram (en consoorten). ‘Let me show you all the best parts of my life!’ en ‘Take a look at me me me!’, begint Bella een beetje cynisch op “Internet Religion“. Begeleid door heel wat indiepopgitaartjes en wat beats krijgen sociale media de wind van voren. Het is jammer genoeg wel enkel op dit nummer dat het muzikale effectief een meerwaarde is, want op de rest van de ep krijgen we alleen maar beats op ons bord.

Dat betekent natuurlijk niet dat het kalf al verdronken is. Integendeel, Baby Queen blinkt uit in haar spitsvondige doch diepe teksten. Zo moesten we toch even slikken van lyrics als ‘I break the mirror so I look the way I feel’ en ‘you are what you eat so I eat nothing’ op “Pretty Girl Lie“. Het komt allemaal binnen, maar op de manier zoals de Britse het zingt, klinkt het toch allemaal herkenbaar. Dat is gelukkig ook haar bedoeling, want Bella gaf al verschillende keren aan dat ze met haar nummers mensen tegemoet wil komen. Het is oké om niet oké te zijn en je hoeft jezelf al helemaal niet te veranderen als je niet bent zoals de rest.

Het is iets wat vandaag de dag wel vaker voorkomt, iemand die zich niet ‘normaal’ genoeg voelt voor deze wereld. Daar gaat Baby Queen op “Buzzkill” wat dieper op in. Mensen die zich ongelukkig voelen, worden dikwijls gezien als iemand die de sfeer een beetje doodmaken. ‘Doe gewoon normaal’, klinkt het dan al vaak, en net daar wringt het schoentje. Normaal is tegenwoordig een veel te strikt begrip, terwijl dat voor de jeugd misschien niet meer zo is. “Medicine” is daar een mooie aanvulling op, want iedereen die ‘anders’ is, moet medicatie nemen om te worden zoals iedereen. Jammer, maar zo gaat het nu eenmaal in de hedendaagse maatschappij, en het is daar dat Baby Queen komaf mee wil maken.

Het zijn stuk voor stuk zware – maar relevante – onderwerpen, maar er zit daadwerkelijk wat leuke afwisseling in Medicine. Zo is “Want Me” gewoon een hele leuke, catchy popsong. Het tempo ligt hoger, Bella rapt en het cliché thema de liefde komt toch weer boven water drijven. Baby Queen probeert het zelfs nog even in het Frans, hetzij met serieuze haren op, maar al bij al is ook dit een kant van de Britse die we heel graag horen.

Uiteindelijk eindigt Medicine dankzij het tragere “Online Dating” met nog een halve negatieve noot, maar dat maakt uiteindelijk allemaal niet zoveel meer uit. Baby Queen heeft met haar debuut-ep gewoonweg een heel sterk product afgeleverd. De Britse weet ons met slechts zes nummers heel duidelijk te vertellen wat er speelt in de hoofden van de jeugd, en doet dat zonder al te veel rond de pot te draaien. Diepe teksten, catchy beats en vooral brandend actuele thema’s: het zijn de drie basisingrediënten waarmee Bella Latham een uiterst smakelijk gerecht heeft gefabriceerd. De Britse mag zich zeker en vast al een queen noemen, want ze is ongetwijfeld een van de volgende grotere namen in de muziekwereld.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1878 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Baby Queen - "Quarter Life Crisis"

We hebben er heel lang op moeten wachten, maar deze herfst ligt er eindelijk een debuutplaat van Baby Queen in de winkelrekken….
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 4): Muzikale hoogmis

Aan alle mooie festivals komt een einde, en zo ook aan Rock Werchter in 2023. Na eerdere leuke dagen in het kader…
Features

12 tips voor een geslaagd Rock Werchter!

Nadat het gras een jaartje lang terug richting zijn natuurlijke kleur kon groeien, staan de festiviteiten in Werchter terug voor de deur….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.