AlbumsRecensies

VHS – VHS (★★★½): Very Hard Songs

VHS bracht zaterdag 30 september hun gelijknamige tape uit. Nadat ROI en KLEINE KOVA de afgelopen weken elk een ep online gooiden, was het nu tijd voor het overkoepelende VHS om iets op de wereld los te laten. Even voor de duidelijkheid: VHS is de crew van Antwerpse cultrapper Kleine Crack en zijn vaste beatmaker Slagter. Andere leden zijn ROI, 2MILE, Parsa, KLEINE KOVA, 100GEN, Aragxann en (de voor dit album afwezige) producer Magere. Samen willen ze de Vlaamse scene veroveren met hun nieuwe take op het Memphis rapgeluid, uit de grond gestampt door legendarische rapper en producer uit South Memphis Tommy Wright III.

Waar het artwork van de debuuttapes van ROI en KLEINE KOVA nog wild waren, met uitbundige typografie en een achtergrond die moord en brand schreeuwde, is de hoes van VHS misschien wel de simpelste van het jaar. Die simpelheid werkt. Deze sobere illustratie geeft je een laatste maal rust voor je volledig meegesleurd wordt in een album van acht hyperactieve trappers met demonische trekjes.

Op titeltrack “VHS” passeert iedereen behalve Aragxann de revue. Zeven strofes propten ze in 133 seconden. Dat mochten er twee meer zijn, want 100GEN geraakte niet uitgesproken. Halfweg zijn woorden is het nummer plots gedaan. ‘VHS: de duisternis, af een toe een storing’: Parsa is zich ervan bewust dat VHS een apart collectief is. Hoe een supermarktbezoek van 2MILE verloopt, hoor je op het nummer “SUPERMARKT”. ‘In de zesde gang, altijd slecht aan het gaan.’ Ook hier speelt Slagter met verschillende snelheden in de beat. 2MILE blaast al zijn frustraties van zich weg. Hij schreeuwt en tiert, en brengt de agressie tot bij je thuis.

Ook op “CAMO” is 2MILE duidelijk nog niet afgekoeld. ‘Oorlog in de stad, klokslag middernacht’, wordt er gerapt. ‘Horror in de stad, VHS is geland’, voegt Parsa daar iets later aan toe. Na de vliegende start op “VHS” doen Aragxann en Slagter het met “AH MANISCH” wat rustiger aan. De mix tussen vertraagde elementen en elementen op de juiste snelheid, werkt verrassend goed. ‘Moeder van de zon, dochter van dode.’ Zoals Parsa al zei ‘VHS: de duisternis, af en toe een storing.’

‘Ik hoor de schrik als gij iets zegt.’ Kleine Crack komt op “CRACK SOLO” uit de hoek zoals we hem kennen: een portie zelfvertrouwen om u tegen te zeggen en zonder ooit een blad voor de mond te nemen. Dit alles doet hij op een formidabele trapbeat van Slagter, die het voor deze track een beetje rustiger aan doet. Pupil ROI zet deze zelfzekerheid verder op “ZAAGKETTING”. Met ‘er komt sap uit u mouw, mattie gij gaat gone’ laat hij bitter weinig aan de verbeelding over. We leren ook dat Parsa enkel aan ‘wincest’ doet en voor hem ‘elke dag een quest is’.

Parsa en Crack rappen omwille van hun ervaring nog een niveautje hoger dan rest. Ze komen overtuigender over en brengen zo de nummers naar een hoger niveau. Nog zo een voortrekker is de mysterieuze 100GEN. Hij is de enige van het in mist gehulde VHS-collectief die volledig anoniem blijft. In afsluiter “DEMONS” heeft de raadselachtige rapper het over zijn ongrijpbare status. Zijn ijskoude aflevering en duistere melodieën vullen de onheilspellende beat perfect aan en maken van dit nummer toch een hoogtepunt.

Het is misschien het grootste cliché als het gaat rond debuutalbums, maar van VHS gaan we wel degelijk nog heel wat horen. Omwille van hun unieke stijl blijven hun demonische songs door je hoofd spoken. De Antwerpenaren maakten met VHS een album waar je niet bepaald in slaap van zult vallen. Omdat het wild is. Omdat het nieuw is, maar ook omdat het daarnaast simpelweg verdomd catchy is.

Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

ROI – VOL 1: DUIZELIG (★★★): Speels agressief

De Antwerpse ROI, lid van het hiphopcollectief VHS, liet op dinsdag 20 oktober zijn ep VOL: 1 DUIZELIG op de wereld los….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.