AlbumsRecensies

ROI – VOL 1: DUIZELIG (★★★): Speels agressief

De Antwerpse ROI, lid van het hiphopcollectief VHS, liet op dinsdag 20 oktober zijn ep VOL: 1 DUIZELIG op de wereld los. De ep werd integraal geproduceerd door Slagter en bevat twee features: 2MILE en Kleine Crack, die ook lid zijn van VHS. Uitgebreid is het repertoire van ROI nog niet: het is gebleven bij één gastbijdrage op het album Adventure Time van Dic3 op het nummer “Meer of Minder?”.

VOL 1: DUIZELIG is vooral een speelse ep: er is enorm veel gespeeld met verschillen in intonatie en beats. ROI heeft zich overduidelijk geamuseerd tijdens het maken van deze ep. De sfeer verschilt van song tot song waardoor het niet snel verveelt. Door deze veelzijdigheid van de ep leer je in tien minuten en zes liedjes alles waartoe ROI in staat is kennen.

Beginnen doet de ep met “GIJ WEET” waarin we snel ROIs morbide kantje leren kennen. ‘ik ben aan het dansen op de stenen van u graf’ en iets later ‘met de hele squad naar het kerkhof op stap’. Het is dat type nummer ’s morgens, al dan niet nog half slapend, toch een glimlach op je gezicht tevoorschijn laat komen. Ondanks het ietwat sadistische karakter is het toch een opgewekte single.

Op “BF32” experimenteerde ROI en producer Slagter tijdens de mix met verschillende snelheden. Zo bestaat “BF32” uit twee identieke delen die respectievelijk trager of sneller afgespeeld worden. In de kleine pauzes tussen een paar verzen is de snelheid nog meer naar beneden gebracht. Dit zorgt in het eerste (trage) deel voor een interessante samenhang. Het tweede stuk voelt niet aan als herhaling, mede door de variëteit in het eerste.

ROI zit overduidelijk op zijn plaats bij VHS. Artiesten van VHS zoals Parsa en Kleine Crack hebben overduidelijk een positieve invloed op ROI. Dezelfde invloed die Stikstof op Zwangere Guy lijkt VHS op ROI te hebben: in het collectief kan er hard gewerkt worden, daagt men elkaar uit en helpt men elkaar met van alles en nog wat. VOL 1: DUIZELIG is een prachtig kind van ROI, met VHS als fiere peter.

Instagram

17 posts

About author
Jasper luistert, leest en schrijft.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

John Carpenter – Lost Themes III: Alive After Death (★★★★): Sidder en beef op z'n 80s

Opgroeien in het VHS-tijdperk was magisch. Op woensdagmiddag kwam je thuis van school, je had nog geen seconde naar een scherm gekeken…
AlbumsRecensies

VHS - VHS (★★★½): Very Hard Songs

VHS bracht zaterdag 30 september hun gelijknamige tape uit. Nadat ROI en KLEINE KOVA de afgelopen weken elk een ep online gooiden,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.