Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single DIRK. – “Toulouse”

DIRK. schrijft men tegenwoordig met hoofdletters, en we kunnen ervan uitgaan dat die naam dan ook—zoals de tien geboden van het wereldwijde web het voorschrijven—consequent geschreeuwd moet worden. Jelle Denturck zette zijn eerste stappen in de muziekwereld met de aanstekelijke doch intelligente indiepop van Protection Patrol Pinkerton, maar vond het na twee platen tijd om ruigere oorden op te zoeken. In dat doel wordt hij bijgestaan door op post gebleven gitarist Pieter-Willem Lauwers, broeder-in-snaren Frederik Desmedt en drummer Robin Wille. Samen zijn ze het viertal met waarschijnlijk de meest Vlaamse naam buiten de kleinkunstwereld.

Mogelijk wist je dat alles echter al, want Denturck en de zijnen zijn razendsnel geëvolueerd tot een van ‘s lands meest geprezen nieuwe rockgroepen. Dit proces werd afgetrapt met het album Album, een album dat in 2018 de eerste plaats bemachtigde op onze lijst van de beste Belgische albums. Twee jaar later blijkt er evenwel nog een paar liter olie over te zijn voor de hypemachine, want deze zomer stond DIRK. met maar liefst drie nummers in de Afrekening van Studio Brussel. Over de blijvende relevantie van deze lijst en de noodzakelijkheid van coronadeuntje “Stay Indoors” valt te twisten, maar “Artline” en “Hit” beloofden in elk geval een tweede plaat van vergelijkbaar kaliber. Deze nieuwe single, met als titel een woordgrapje dat we al van Willie J Healey hoorden, heeft als taak ons daar verder voor warm te maken.

Toch laat “Toulouse” ons achter met gemengdere gevoelens. Alle basiselementen lijken nochtans aanwezig: de gitaren scheuren, de drums beuken en de geluidsmix is van charmant lage kwaliteit. Helaas lijkt de groep iets te veel te steunen op die esthetiek, want qua inhoud heeft het nummer iets te weinig om het lijf. Hierin zit gewoon geen meeslepende song als “Artline”, geen hit die de titel “Hit” waardig is. De ruwe, rechtdoorzee fundering is er wel, maar we missen het nodige extraatje dat dit viertal eerder boven de middenmoot uit deed steken. Een waanzinnige breakdown, een kattevals meezingmoment of een riff die bijklust als hypnotiseur die je hand naar de volumeknop doet bewegen: we hopen er meer van te zien op de aangekondigde tweede langspeler.

“Toulouse” is DIRK. volgens het boekje, en hoewel dat boekje er best mag zijn, zien we het op zich staand geen bestseller worden. Onze verwachtingen voor Cracks in Common Sense, zoals de opvolger van Album gaat heten, blijven evenwel best hoog. Op 20 november komen we te weten of ze worden ingelost.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

174 posts

About author
hier schrijf ik opstellen over progressieve rock en liefdesbrieven aan marika hackman, helaas wél met hoofdletters. het is trouwens laira en niet liera • luisterlog: last.fm/user/lyramsr
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
2020FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2020 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische albums van 2020

Het was een vreemd jaar, 2020. Heel wat concerten gingen in rook op, festivals konden niet doorgaan en muziek werd uitgesteld. Toch…
AlbumsRecensies

DIRK. - Cracks in Common Sense (★★★★½): Gepeperde voltreffer

Wie DIRK. voor 2020 nog niet had leren kennen, kan tegenwoordig ondanks dit tumultueuze jaar niet meer om hun ‘indiepowerslackerpop’ heen. In…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.