Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens – “Sugar”

Net wanneer je denkt dat het door rampspoed geteisterde jaar 2020 nog slechter gaat worden, kruipt Sufjan Stevens uit zijn grot om je een reddingsboei toe te werpen. Als een reddende engel daalde hij neer met een handvol singles en zowaar ook een nieuw solo album (zijn eerste sinds het rijkelijk gelauwerde Carrie & Lowell uit 2015). Op “America” fileerde hij zijn überchristelijke geboorteland, waarna hij met “Video Game” besloot niet meer mee te doen met de race om clicks, views en roem. In zijn nieuwste single “Sugar” breit hij nog wat verder op dat laatste thema. Stevens heeft het natuurlijk niet letterlijk over suiker, maar wel over hoge verwachtingen, zoethoudertjes en een onverzadigbare drang naar meer.

Een traag opbouwende en langgerekte intro doet meteen al alle muzikale ideeën uit de doeken: echoënde synths, strakke drumcomputers en galmende gitaren die laag per laag verdwijnen in weidse soundscapes. Pas ergens halverwege het nummer duikt de stem van Stevens op en hij maalt er niet meteen om. ‘Is someone gonna cut me some slack,’ klinkt het geïrriteerd. Met wat vrije interpretatie kan je er ook een sneer naar zijn fans in horen: ‘Don’t make me wait too long, I don’t want to sing the sad songs, come on baby give me some sugar,’ alsof hij voor eens en voor altijd komaf wil maken met die lokroep om terug te keren naar zijn typerende zachte indie folk roots. Wie hoopte dat The Ascension een soort Carrie & Lowell 2 zou worden, mag die hoop definitief opbergen en zich warm maken voor een album waar Sufjan gewoon lekker zijn eigen zin doet. Om te weten hoe dat zal klinken, hoeven we gelukkig niet zo lang meer te wachten.

Sufjan Steven’s nieuwe album The Ascension verschijnt op 25 september.

Spotify / Bandcamp / Instagram / YouTube

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Sufjan Stevens - Javelin (★★★★★): Terugkeer naar de troon

Sufjan Stevens heeft de laatste jaren allerminst stil gezeten. Zo moeten we voor zijn laatste reguliere studioplaat The Ascension terug naar 2020,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens - "A Running Start"

Sufjan Stevens is een naam die inmiddels synoniem staat voor muzikale veelzijdigheid en emotionele diepgang. Enkele weken geleden deelde hij het hartverscheurende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.