Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens – “Sugar”

Net wanneer je denkt dat het door rampspoed geteisterde jaar 2020 nog slechter gaat worden, kruipt Sufjan Stevens uit zijn grot om je een reddingsboei toe te werpen. Als een reddende engel daalde hij neer met een handvol singles en zowaar ook een nieuw solo album (zijn eerste sinds het rijkelijk gelauwerde Carrie & Lowell uit 2015). Op “America” fileerde hij zijn überchristelijke geboorteland, waarna hij met “Video Game” besloot niet meer mee te doen met de race om clicks, views en roem. In zijn nieuwste single “Sugar” breit hij nog wat verder op dat laatste thema. Stevens heeft het natuurlijk niet letterlijk over suiker, maar wel over hoge verwachtingen, zoethoudertjes en een onverzadigbare drang naar meer.

Een traag opbouwende en langgerekte intro doet meteen al alle muzikale ideeën uit de doeken: echoënde synths, strakke drumcomputers en galmende gitaren die laag per laag verdwijnen in weidse soundscapes. Pas ergens halverwege het nummer duikt de stem van Stevens op en hij maalt er niet meteen om. ‘Is someone gonna cut me some slack,’ klinkt het geïrriteerd. Met wat vrije interpretatie kan je er ook een sneer naar zijn fans in horen: ‘Don’t make me wait too long, I don’t want to sing the sad songs, come on baby give me some sugar,’ alsof hij voor eens en voor altijd komaf wil maken met die lokroep om terug te keren naar zijn typerende zachte indie folk roots. Wie hoopte dat The Ascension een soort Carrie & Lowell 2 zou worden, mag die hoop definitief opbergen en zich warm maken voor een album waar Sufjan gewoon lekker zijn eigen zin doet. Om te weten hoe dat zal klinken, hoeven we gelukkig niet zo lang meer te wachten.

Sufjan Steven’s nieuwe album The Ascension verschijnt op 25 september.

Spotify / Bandcamp / Instagram / YouTube

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Sufjan Stevens - Convocations (★★½): Rouwen zonder veel diepgang

Ooit misleidde Sufjan Stevens ons door te zeggen dat hij alle vijftig Amerikaanse staten zou eren door over elke staat een album…
AlbumsRecensies

Will Graefe - Marine Life (★★★★): Navigeren in een zee van liefdesverdriet

De uit Brooklyn afkomstige Will Graefe kennen we als gitarist van onder andere de alternatieve country/folkgroep Okkervil River en de indieband Landlady,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens - "Lamentation II"

Het is nog maar van vorige week geleden dat Sufjan Stevens alweer aan een nieuw muziekproject begon. Vorig jaar bracht de Amerikaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.