Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens – “America”

De voorbije jaren kwamen fans van de veelzijdige Sufjan Stevens tot hun trekken met tal van projecten. Zo bracht hij onlangs een samenwerking uit met zijn stiefvader, scoorde hij met de soundtrack van Call Me By Your Name en was hij deel van het ambitieuze Planetarium-album. Maar waar de meeste fans op zitten te wachten, zijn de soloplaten. Het is inmiddels al van 2015 geleden dat er een nieuw album het rijtje van hedendaagse klassiekers als Carrie & Lowell, Illinois en The Age of Adz mocht vervoegen.

Daar komt verandering in, want op 25 september verschijnt The Ascension, het nieuwe ambitieuze dubbelalbum van Sufjan Stevens. Op die release zal er bijna anderhalf uur aan nieuwe muziek te horen, waaronder de 12-minuten durende single “America” die hij op de vooravond van de Amerikaanse feestdag uitbrengt. Het nummer werd reeds zes jaar geleden geschreven (toen Stevens Carrie & Lowell aan het maken was), maar werd veilig opgeborgen in een schuif.

“America” gaat over de moeilijke relatie die Sufjan Stevens met zijn thuisland heeft. Hij zingt dat hij van het land hield, maar dat dat jammer genoeg tot het verleden behoord. Gebroken en verslagen smeekt de man om hem niet te behandelen zoals Amerika behandeld wordt.

Op de nieuwe single wordt de zachte stem van Stevens opnieuw gecombineerd met een zachte beat en gelaagde muziek. Op het dromerige nummer is er ruimte om te experimenteren met instrumenten en geluiden. Synthesizers, een drumcomputer en een laptop zijn de enige instrumenten die Sufjan gebruikte om dit nummer en de rest van het album op te nemen. Zo is de folkmuziek die hij ooit maakte nu helemaal uit het zicht en krijgen we een sound die dichter aanleunt bij The Age of Adz en Planetarium.

Na een zestal minuten breekt het nummer open in een grote climax waarop het terug vervalt in een prachtige en uiterst gedetailleerde soundscape die ons weer helemaal down to earth brengt. Het is een wonderbaarlijk nummer waarbij de artiest in twaalf minuten heel wat facetten van zijn talent laat zien.

Op 31 juli verschijnt “America”/”My Rajneesh” op vinyl maxi-single. Op 10 juli krijgt de b-kant hiervan een vooruitgeschoven release via de digitale kanalen.

The Ascension verschijnt op 25 september via Asthmatic Kitty.

Facebook / Instagram / Website / Spotify

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

661 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsFeatured albumsRecensies

Sufjan Stevens - Convocations (★★½): Rouwen zonder veel diepgang

Ooit misleidde Sufjan Stevens ons door te zeggen dat hij alle vijftig Amerikaanse staten zou eren door over elke staat een album…
AlbumsRecensies

Will Graefe - Marine Life (★★★★): Navigeren in een zee van liefdesverdriet

De uit Brooklyn afkomstige Will Graefe kennen we als gitarist van onder andere de alternatieve country/folkgroep Okkervil River en de indieband Landlady,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens - "Lamentation II"

Het is nog maar van vorige week geleden dat Sufjan Stevens alweer aan een nieuw muziekproject begon. Vorig jaar bracht de Amerikaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.