Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Donder – “De zondag staat op” (feat. Sigbjørn Apeland)

© Monday Agbonzee Jr.

Al vijf jaar lang maken pianist Harrison Steingueldoir, contrabassist Stan Callewaert en drummer Casper Van De Velde muziek onder de naam Donder. Het is een passende groepsnaam, want hoewel hun muziek minimalistisch klinkt, weet deze altijd een gevoel van spanning en dreiging op te wekken. Het project leverde al drie albums op waarop telkens veel nieuwe ideeën en samenwerkingen aan bod kwamen. Op 13 november verschijnt via W.E.R.F. records hun vierde album Het verdriet. Op die plaat verkent Donder onder andere de Vlaamse volksmuziek en polyfonie met enkele herwerkingen. Het trio deed ook beroep op het talent van Sigbjørn Apeland, een Noorse orgelist, harmoniumspeler en etnomusicoloog die te horen is op de eerste single “De zondag staat op”.

Dit eerste voorproefje uit Het verdriet blinkt vooral uit in schoonheid en finesse. De leden van Donder bezitten het talent om bijzonder veel uit te drukken met hun minimalistische aanpak. De ademende drums, melodieuze bas en het spaarzaam pianospel zeggen meer dan waar sommigen artiesten duizend woorden voor nodig hebben. Hiermee weten ze een sereen, mijmerend en dromerig gevoel op te wekken dat nog eens wordt aangevuld met zachte harmoniumklanken van Apeland. Het verdriet zal zonder twijfel een aangename soundtrack voor komende winter worden.

Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Schreel Van De Velde - Balts (★★★★): Het einde van de lente?

De lente loopt stilaan ten einde, het daarmee gepaarde baltsgedrag echter niet. Dat is althans het geval als we de twee meest…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single Donder & Apeland - "Brandlucht"

Wie vertrouwd is met de steeds opnieuw verrassende experimenteerdrang van de leden van Donder, kijkt zeker en vast uit naar Het Verdriet. De…
AlbumsRecensies

Donder - Keukenpraat (★★★★½): Op de wip tussen intieme pianojazz en explorerende improvisatie

De Belgische jazz blijft het uitstékend doen. Dat bewijst ook Keukenpraat, de nieuwe boreling van Donder. Een release die ze onlangs presenteerden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.