FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview The Rua Room: ‘Ik leg een singer-songwriterarchief aan met mijn kanaal’

Daithi Rua aan het werk

De kans is groot dat je nog nooit van The Rua Room gehoord hebt. Het YouTubekanaal dat twee jaar geleden werd opgestart door de Ier Daithi Rua is nochtans een begrip binnen het Gentse singer-songwritercircuit. Het telt ondertussen zo’n driehonderd video’s van meer dan honderd verschillende artiesten, gaande van veteranen als Eva De Roovere tot opkomend talent als Aster. Als singer-songwriter moet je dan ook bijna in The Rua Room gespeeld hebben om herkend te worden binnen de Gentse scène. Maar hoe werd een Ier in godsnaam een spilfiguur in het circuit?

Een muzikaal verleden hebben en gesponsord worden door lokale begrippen als muziekcafé de Loge helpt, zo blijkt. (De Loge is een medestichter van het Gentse Waterfront Festival en het vroegere Klinkeroever. Dat kan tellen.) Rua is een muzikant die al sinds halverwege de jaren negentig op België verliefd is. De Ier, 48 ondertussen, begon toen door West-Europa te touren en knokte zich met zijn Ierse folkmuziek een weg omhoog van optredens in Ierse pubs tot folkfestivals en luistersessies. In 2018, na een mindere tournee in Frankrijk en na ruim twintig jaar nonstop touren, realiseerde Rua zich echter dat hij zich op een kruispunt bevond. We spraken hem via webcam.

Zat je erdoor, Daithi?

Ik zou niet zeggen dat ik een burn-out had, maar mijn mojo ebde stilaan wel weg, ja. (lacht) Ik had tijdens die tournee enkele goede ervaringen in Noorwegen, Nederland en België, maar om voet aan grond te krijgen in Frankrijk moet je de taal kunnen spreken. Er waren een paar goeie optredens, maar ook veel mindere, en ik besefte dat ik na al die jaren van onderweg zijn een nieuwe uitdaging nodig had.

Je vond die in je Rua Room?

Ja, ik ben exact een jaar voor 9/11 naar Gent verhuisd.  Op 11 september 2000. Bijna eng, hé? Ik woonde in een klein eenkamerappartement en noemde dat toen al in gedachten The Rua Room. Het was een echte man cave. Midden de jaren tien begon ik dan in mijn appartement demo’s op te nemen en me te verdiepen in productiewerk. Na die mindere tournee rijpte het idee om beeld aan het geluid toe te voegen. Ik prutste soms ook aan demo’s voor andere artiesten.

Ik heb nooit echt de behoefte gehad om in de schijnwerpers te staan en heb het vooral altijd belangrijk gevonden dat mijn nummers in de gemeenschap belandden. De tijden zijn veranderd, maar toen konden je nummers ook nog opgepikt en gecoverd worden door bekendere folkartiesten. Je kon toen nog wat geld verdienen aan de royalties van de cd-verkoop. Dat tijdperk is al lang voorbij.

Maar het idee van samenwerking rond The Rua Room bleef hangen?

Inderdaad. Op 1 september 2018 postte ik de eerste officiële video, de eerste in een lange rij. Ik kende door mijn muzikale verleden veel artiesten die bereid waren een nummer te komen spelen, van Ierland tot in de VS, en was bekend met het open mic-circuit binnen Gent. In plaatsen als Herberg Macharius en Café de Loge passeren veel getalenteerde, vaak onbekende artiesten en ik wilde dat documenteren. Ik hecht veel belang aan het gemeenschapsgevoel dat muziek teweeg kan brengen. Ik wil trouwens de uitbaters van de Loge, Jos en Mieke, bedanken voor hun steun aan The Rua Room en hun werk voor de bredere Gentse muziekscene in het algemeen. Zo’n mensen zijn pilaren van de gemeenschap.

Ja, de Tuesday Circle in de Loge is een begrip in Gent.

Exact. Ik kreeg van hen de financiële steun om de nodige videoapparatuur aan te kopen en filmde in ruil daarvoor de maandelijkse open mic-sessies in het café. Dat werd de afspeellijst Tuesday Circle at de Loge. Daarnaast bouwde ik ook een eigen lijst uit, Songs from the Rua Room, met performances die opgenomen zijn in mijn eigen studiootje in Gent. Rua Room Rambles is dan weer een playlist met sessies die ik op andere locaties opneem. Rond Kerstmis 2019 begon ik ook met Raving with Rua, streams waarbij ik samen met muzikanten praat over hun muziek en hun nummers beluister. Ik hoor dat sommige mensen het als een podcast beluisteren, al blijft het voor mij in de eerste plaats een videoproject.

Gooit corona niet te veel roet in het eten?

Het is natuurlijk geen ideale situatie. Bij een YouTubekanaal is consistentie extreem belangrijk. Toen ik er twee jaar geleden mee begon nam ik me voor elke week een video te posten en tot nu toe is dat gelukt, ondanks corona. Maar de situatie moet inderdaad niet te lang meer blijven duren. Ik ben een tijdje geleden ook verhuisd en woon met mijn vriendin in Lievegem. Ik ben volop bezig hier een nieuwe Rua Room uit de grond te stampen, maar het zou kunnen dat het concept in de toekomst er wat anders zal uitzien. Misschien zullen er meer Rambles-sessies aankomen. We zien wel hoe het evolueert.

Heb je nog andere plannen?

Wel, ik geef gitaarles bij Wisper in Gent. Die lessen lagen door de vakantie even stil, maar beginnen weer in oktober. Daarnaast doe ik ook nog wat productiewerk voor enkele bandjes. Ik film ook livesessies van bands tegen betaling en ben van plan binnenkort een minidocumentaire uit te brengen over een vriendin van mij, een muzikante in een rolstoel. Daarnaast probeer ik ook in Lievegem in samenwerking met de gemeente een muziekzaal uit de grond te stampen. Fingers crossed.

Geen eigen muziek?

Ik heb een tijdje geleden nog een livealbum uitgebracht, Stable Sessions II: Liberty Road, onder het Ierse folklabel Trad Nua. Maar echt veel nieuwe muziek schrijven doe ik momenteel niet meer. Mijn muziek valt natuurlijk altijd op mijn bandcamp terug te vinden, maar ik heb even niet de behoefte om nieuwe liedjes te schrijven. Misschien komt dat binnenkort nog wel, maar The Rua Room gaat voorlopig voor!

The Rua Room heeft (nog) geen Patreon, maar kan in deze coronatijden gesteund worden via PayPal. Of je kan je natuurlijk ook gewoon abonneren op het YouTubekanaal. Gelukkige verjaardag, The Rua Room.

Youtube / Facebook / Instagram / Twitter

55 posts

About author
Ik stel altijd alles uit.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Maria Mena - "It Was Love"

Op het gebied van zachte luisterpop heeft de Noorse Maria Mena nooit tekortgeschoten. Al zeven platen lang doet ze waar ze goed…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nick Mulvey - "A Prayer of My Own"

Op zijn nieuwste album New Mythology is het nog even wachten, maar Nick Mulvey loste hiervan wel reeds zijn tweede single. Voor…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Meskerem Mees - Julius (★★★★½): Een collectie tijdloze parels

Het afgelopen jaar kon je niet om Meskerem Mees heen. De carrière van de jonge singer-songwriter groeide zo snel dat je haast…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.