AlbumsRecensies

PVRIS – Use Me (★★★½): Open uitnodiging om te dansen

Door de aanhoudende coronacrisis werd de releasedatum van Use Me meermaals verplaatst. Gelukkig is uitstel geen afstel en verschijnt vandaag dan eindelijk het derde album van PVRIS. Daarvan verschenen de voorbije maanden al een aantal singles en hoewel we daarmee geen grote verrassingen kregen, is het wel duidelijk dat de band resoluut voor een dansbaar album kiest.

Dat de koers van de Amerikaanse band de afgelopen jaren meermaals gewijzigd is, hebben de fans geweten. Harde gitaren werden ingeruild voor elektronische producties en ook het rauwe randje werd steeds wat meer gepolijst. Hoewel de band met Use Me toch echt een nieuw hoofdstuk lijkt te beginnen, zijn er ook een aantal zekerheden. In dit geval is dat de indrukwekkende stem van Lynn Gunn. Ditmaal nam de band ook de productie in eigen handen, waardoor Use Me echt een product van én door de band is. Toch kwam twee dagen voor de release minder heugelijk nieuws vanuit kamp PVRIS. Gitarist en toetsenist Alex Babinski werd uit de band gezet na beschuldigingen van seksuele intimidatie. Inmiddels heeft Babinski stappen ondernomen om zijn onschuld te bewijzen. Hoe de toekomst van de band er uitziet is momenteel dan ook nog niet helemaal duidelijk.

Use Me is een milieuvriendelijk album. De band heeft een beetje aan recyclage gedaan en zo staan drie van de vijf nummers van de in 2019 verschenen ep Hallucinations ook op hun nieuwe album. Laten we eerlijk zijn: we hadden hier misschien toch liever wat echt nieuw materiaal gezien, al gaat de stevige baslijn uit “Hallucinations” nooit vervelen en breken we maar al te graag de tent af met “Death Of Me”. De nummers vormen dan ook het midden van het album, als een kern van waaruit alles opgebouwd is.

Met “Loveless” levert de band zelfs een ballade af, al is dat wel op hun eigen manier. Eindelijk horen we ook weer gitaren zonder een overvloed aan effecten erover. Het vormt een rustpunt in het album waarmee ook de vocale kwaliteiten van Lynn Gunn in de schijnwerper worden gezet. ‘If this is what love is, then I guess I’m loveless’, klinkt het en daarmee klinkt de band breekbaarder en persoonlijker dan ooit tevoren.

Ook titelsong “Use Me” toont een zachtere kant van PVRIS, alsof we verleid worden om ons over te geven aan diepe gevoelens van lust en verlangen. De sfeer lijkt ook even te veranderen, maar met afsluiter “Wish You Well” weet de band meteen alle aandacht op te eisen. Door de ontzettend dansbare beat en het catchy refrein is het bijna onmogelijk dat dit geen publieksfavoriet wordt tijdens de liveshows van PVRIS. Het lijkt wel alsof we hallucineren, maar het nummer doet denken aan dronken avonden waarbij je zelfvertrouwen een ongelofelijke boost krijgt en je in de club elk nummer op volume 100 mee staat te zingen.

Op Use Me bouwt de band duidelijk verder op het elan van Hallucinate, wat voor de fans van het eerste uur misschien niet helemaal binnen de verwachtingen ligt. De punk en stevige gitaren werden dan wel ingeruild voor elektronischere geluiden. Maar wat de band doet, doet hij goed en dat moeten we PVRIS ook met dit album weer nageven.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

650 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Fall Out Boy @ Vorst Nationaal: Als een kind in een speelgoedwinkel

Het verhaal van Fall Out Boy is er eentje met grote dalen en hoge hoogtes. De Amerikaanse band is er weliswaar in…
AlbumsRecensies

Albumreviews: Beire Kort #41

Het aantal albums dat wekelijks verschijnt, is meedogenloos groot. Daarom is het onmogelijk om alles binnen de correcte tijdspanne van een degelijke…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single PVRIS - "EVERGREEN"

PVRIS is misschien voor velen nog een verborgen parel, maar de Amerikaanse poprockband weet al tien jaar lang muziek uit te brengen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.