LiveRecensies

Brihang @ Rock Werchter Zomerbar: Poëet eerste klas

© CPU – Jan Van Hecke

Normaal stond Boudy Verleye dit jaar gepland als opener van Werchter Boutique. Hier zou hij zonder twijfel samen met goede vriend Zwangere Guy en co. een onvergetelijke dag op poten gezet hebben. Jammer genoeg kon dit niet doorgaan door een welbekende reden. Ook door diezelfde reden moest de organisatie van Rock Werchter een alternatief bedenken zodat ze toch wat geld in het laatje konden brengen. Dat idee is uiteindelijk uitgegroeid tot een fantastische zomerbar waar ondertussen al heel wat mooie namen stonden zoals Bazart, Arno, Equal Idiots en Black Box Revelation. Ook Brihang werd geboekt en voelde zich meteen goed op het podium. Of dit komt door het enthousiaste publiek dat uit verschillende generaties bestond of door de prachtige rapkunsten van Boudy zelf, we weten het niet! Het was alleszins een optreden om u tegen te zeggen.

Als we kijken naar de pre-coronashows van Brihang was het eigenlijk geen grote verbazing dat ook dit concert in een mum van tijd was uitverkocht. Zo waren zalen als Ancienne Belgique en Het Depot ondertussen al goed gewaarschuwd door de uitverkochte en deugddoende optredens van de Knokkenaarse rapper. Op die beide concerten startte hij al met het rustige “Pasgeboren+”, dus voor ons was het niet echt een wonder dat hij ook deze keer dit nummer als opener gebruikte. Toch kwam het nog steeds niet zo goed over en kregen we een aarzelende Brihang die het even moeilijk had om de festivalgangers in vertrouwen te nemen. Ja, u las ‘even’, want bij het volgende nummer “Oelala” leek het wel te lukken en toverde hij al heel wat glimlachen op de gezichten van de aanwezigen.

Sindsdien ging het optreden met een stijgende lijn de lucht in. Dit kwam vooral door het sterke “#Quote” waarmee Brihang heel persoonlijk overkwam. Het refrein (‘Vanaf nu kies ik alles met mijn hart, van de grote vreugde tot de diepe smart’) had iets eigen en kwam heel goed binnen bij het publiek. Toch was er iets dat ons stoorde en dat waren zijn dj-vrienden die af en toe het roer over namen. Gelukkig bleek dat maar voor korte duur te zijn, want bij het intieme nummer “Binnenkant” leken ze zich terug gedeinsd te houden. Ook Boudy ging een stapje hoger in het professionele en bracht het publiek voor het eerst aan het lachen met een boormachine die hij backstage had gevonden. Die gebruikte hij soms voor een extra sound te geven zoals bij “Alles Draait” waarbij zijn collega/vriend van Ntrek een handje kwam helpen. Een tof idee dat ook goed werd onthaald door het publiek.

‘Blijven stijgen tot je er bij neervalt,’ moest Brihang gedacht hebben vooraleer hij begon aan zijn show, want zwakker dan het begin ging het niet meer komen (dachten we). Zo kende hij na vijf nummers zijn eerste grote hoogtepunt met het prachtige “ik wil alles, behalve”. De massa ging uit hun dak door de verschillende sterke poëtische hints die overal in zijn teksten verstopt zitten. Zo konden we nog maar eens afleiden dat Brihang een dichterlijke god is die weet hoe je muziek en verhalen moet schrijven en vertellen. Misschien heb je het door: we geven graag complimenten, maar natuurlijk gaat dat niet altijd. Zo was de rapper de tekst van zijn hitje “Rommel” deels vergeten en loste hij dat niet zo keurig op. Met een brede lach en een kleinschalig mopje (‘Wij zijn allemaal door corona gejost’) wou hij zijn opmerkelijke fout verbergen. Door dat mankementje verdween de aandacht gedeeltelijk op de weide en was er tijdens “Plat Du Jour” enkel maar applaus te vinden voor de gekke dansmoves die hij uit zijn mouw schudde.

Gelukkig werd het minieme dieptepuntje van de set al snel rechtgezet door “Kleine Dagen” dat ijzersterk werd gebracht door het trio dat het podium terug wist te terroriseren. Zo werd iedereen wakker geschud en werd er terug volk opgetrommeld dat enthousiast meedeed met alles wat Boudy vroeg. Gekke danspassen op “Wieder?”, gelach op het voorafgaand verhaal van “Ver Weg” en luidkeels gezang op zijn grootste hit “Steentje”; het was er allemaal. De krachtige festivalgangers zetten dan ook met gemak een stempel op het prachtig concert van Brihang dat met “Morsen” en publieksfavoriet “Steentje” (waarbij hij werd vergezeld door Wannes Cappelle van Het Zesde Metaal) twee serieuze hoogtepunten kende.

Zoals bij 99% van de artiesten was er ook bij Brihang een bisronde waarin hij zich nog één keer van zijn beste kant wou laten zien. Bij de meeste muzikanten is het een raadsel wanneer dat zal vallen en welk nummer dit zal worden, maar bij de Knokkenaar zeker niet. Dat had hij al lang op voorhand verklapt. Bij anderen hadden we dat misschien storend gevonden, maar bij hem pastte het gewoon. Hij blijft dan ook steeds zijn nonchalante zelf waardoor hij heel veel fans op een makkelijke manier op sleeptouw krijgt. Zo stonden er op het laatste nummer “Balanceren” ontzettend veel mensen te dansen en te springen. Een daverend applaus was dan ook meer dan verdiend.

We kunnen concluderen dat Brihang een zot is die iedereen meekrijgt door zijn grappige en nonchalante mopjes. Een uitverkochte Rock Werchter Zomerbar viel dan ook opnieuw voor de charmes van de geweldige dichter die vooral live zijn teksten zo persoonlijk kan maken dat ze heel goed overkomen. Boudy Verleye is dus niets minder dan een eersteklas poëet die een beter verhaal kan vertellen dan de gebroeders Grimm en Hans Christiaan Andersen te samen. Het was een indrukwekkend optreden waarvan we vooral de hoogtepunten onthouden en het kleine dieptepuntje in de set liever snel vergeten. Deze jongeman verdient het dan ook gewoon om tot een held uitgeroepen te worden.

Facebook / Instagram

Setlist:

Pasgeboren+
Oelala
#Quote
Binnenkant
Ik Wil Alles, Behalve
Alles Draait
Rommel
Honing+
Plat Du Jour
Slag 13
Kleine Dagen
Ver Weg
Morsen
Wieder
Steentje

Balanceren

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Brihang - "Festival"

Boudy Verleye, de Knokkenaar die sinds 2016 onze harten stal als Brihang, kondigde gisteren op zijn Instagrampagina aan dat hij om middernacht…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 22 beste muziekvideo's van 2020

Door het gebrek aan liveshows verlegden heel wat acts hun focus in 2020 en werkten ze samen met hun creatieve teams intrigerende…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Couleur Café verwelkomt Shaggy, Brihang en Tinariwen opnieuw in 2021!

Na een rampjaar voor Couleur Café begint het Brusselse festival rustig aan met het aankondigen van de namen voor in 2021. Eerder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.