AlbumsRecensies

Alfie Templeman – Happiness in Liquid Form (★★★★): Zeventienjarige zomer

Wat deed jij op je zeventiende? Vast niet de wereld veroveren met muzikale zonnestraaltjes zoals Alfie Templeman! De Brit wordt gezien als één van de grootste rijzende sterren en het zou ons niet verbazen als die van hem heel hard zal stralen. Het zou in elk geval bij zijn muziek passen, want Alfie, die weet geluk om te toveren tot muziek. In zijn jonge carrière heeft de tiener al een album en een paar ep’s op de markt gebracht, maar op de één of andere manier lagen de verwachtingen voor Happiness in Liquid Form bijzonder hoog. Sinds hij bij Chess Club Records tekende – waar onder andere Jungle en Coach Party onder contract staan – lijkt het wel alsof we aan de vooravond staan van iets groots.

Wij zijn in elk geval niet de enigen die dat gevoel hebben, want de afgelopen maanden ging alles als een sneltrein. Het prestigieuze BBC Radio 1 pikte Alfie op, een aantal singles mochten er in première gaan en die kwamen vaak tot stand in samenwerking met bekende namen. Zo mag Templeman voor het overgrote deel zelf met de eer gaan strijken, maar staan ook Justin Young van The Vaccines en James Hodgson (die al nummers schreef voor Dua Lipa), Mark Ronson en meer op de aftiteling.

Grote namen dus op Happiness in Liquid Form, maar de ep zelf, die doet wat het belooft. Te beginnen met de titeltrack, want wat een schijf is dat! Dat zomers gitaartje, dat hoge tempo… Het is bijna letterlijk alsof er een portie vloeibaar geluk naar onze trommelvliezen stroomt. Dankzij al die kleine details, stijgt de temperatuur daarbovenop nog eens voelbaar. Alles zit bijzonder goed in elkaar en dat is niet toevallig zo. De catchy lijn wordt over de hele plaat doorgetrokken. Kijk bijvoorbeeld maar naar “Things I Thought Were Mine“. Hier pakt Alfie het misschien wel wat minimalistischer aan, maar dat doet niet af aan kwaliteit. Een gitaarlijn die van Nile Rodgers zou kunnen zijn brengt je naar hogere sferen, terwijl die lichte synthsample het kwik de hoogte in jaagt. Zo hoort een zomer te voelen!

Datzelfde soort gitaartje krijgen we nog eens terug te horen op “Obvious Guy“, maar dan vergezeld door een karrenvracht aan ander materiaal. Zoveel zelfs dat we bij elke luisterbeurt wel iets nieuws ontdekken, maar ook dat is waar Alfie voor staat. Tekstueel gaat het dan misschien wel over het cliché van de liefde en niet willen zijn zoals iedereen, maar dat blijft redelijk simpel. Zo simpel zelfs dat je alle nummers na een paar luttele luisterbeurten van voor tot achter kan meezingen. Al die extra elektronica maakt het gewoon nog een pak aangenamer. Catchy, uiterst vrolijk en recht uit het hart… meer hoeft dat allemaal niet te zijn.

Daarnaast bewijst Alfie ook nog eens dat je voor zomerse muziek niet per se de regels hoeft te volgen. Het kan nu eenmaal ook wat donkerder. Samen met de poprockers van Coach Party – ook Chess Club Records – kwam zo bijvoorbeeld het door baslijnen gedomineerde “My Best Friend” tot stand. En als we baslijnen zeggen, dan bedoelen we dat ook. Veel andere instrumenten zijn er namelijk niet echt te horen, of toch niet op de voorgrond. De mysterieuze touches maken het allemaal net dat tikkeltje zwoeler, maar ook zo kan de zomer klinken. Jammer genoeg kan dat plan ook al eens minder uitpakken. “Maybe This Time” valt op die manier een beetje uit de boot. Het tempo zakt en die mooie zomerdag lijkt plots al meer op een grijze avond. Het klinkt hier allemaal wat te melancholisch en doet bij momenten zelfs wat denken aan Tranquility Base Hotel + Casino van Arctic Monkeys.

Gelukkig komt er met “Wish I Was Younger” nog een mooie kers op een bijzonder smakelijke taart. Het laatste beetje zomer wordt er nog uitgeperst dankzij het hoge tempo en dankzij de beat krijgen we toch nog een andere kant van Alfie te horen. Ondanks dat hij zijn muziek vanuit verschillende invalshoeken toont, past alles toch mooi samen op Happiness in Liquid Form. De verwachtingen lagen redelijk hoog, maar die werden uiteindelijk glansrijk ingelost. Alfie Templeman doet wat hij belooft en laat het zonnetje extra hard stralen. Veel dichter bij geluk in vloeibare – of in dit geval muzikale – vorm zal je niet meer komen!

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

2042 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Alfie Templeman - "Eyes Wide Shut"

Een klein jaar geleden bewees Alfie Templeman met zijn debuutplaat Mellow Moon dat hij niet langer een jongen was, maar gegroeid was…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

20 debuutalbums uit 2023 die je niet mocht missen

We hebben je de afgelopen weken al overspoeld met lijstjes vol steengoede albums, en toch zijn er sommige platen die nog wat…
AlbumsRecensies

Coach Party - KILLJOY (★★★½): Strakke basis

Door de overrompeling aan immens snel groeiende TikTok-sterren, zouden we haast vergeten wat het is om een gezonde groei door te maken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.