AlbumsRecensies

Jessie Ware – What’s Your Pleasure? (★★★★): Koningin van de balzaal

Jessie Ware lanceerde zichzelf in 2012 met haar verrukkelijke eerste langspeler Devotion en maakte toen zodanig indruk dat ze meteen tot de meest geliefde zangeressen van haar thuisland hoorde. Haar ‘sophisticated’ pop, zoals de Britse pers haar muziek omschrijft, werd over de jaren heen steeds volwassener en op Glasshouse durfde ze dan ook verder experimenteren met genres. Haar derde album bleef commercieel gezien echter onder de verwachtingen, maar zette haar uiteindelijk aan om zichzelf weer volledig in een gloednieuw muzikaal avontuur te smijten.

Voor haar vierde langspeler What’s Your Pleasure? keert Ware terug naar haar oorsprong als zangeres en liet ze zich inspireren door house, disco en funk. Openingstrack “Spotlight” belicht perfect waar de Britse zangeres op dit project naartoe wilt en zorgt meteen voor een zeer fijne dynamiek die dankzij de strijkers nog een dramatische toets krijgt. De eclectische funk-invloeden in combinatie met de niet te evenaren stem van Jessie Ware openen dus vanaf het begin de deuren naar de grote muzikale balzaal.

In de plaats van met een groot team samen te werken, besloot Jessie Ware deze keer voornamelijk met de producer James Ford samen te werken en koos ze voor de composities Jules Buckley (componeerde o.a. al voor Arctic Monkeys en Massive Attack). Het resultaat mag er dan ook absoluut wezen en zorgt ervoor dat we in nummers zoals “Oh La La La” en “Soul Control” een Ware in bloedvorm te horen krijgen. Ondanks dat ballades op dit album zoek zijn en we vooral sublieme producties krijgen, blijft de stem van de 35-jarige zangeres de ultieme aandachtstrekker.

Het is best opmerkelijk hoe speels en sensueel Ware zichzelf opstelt op haar nieuwe album, want “Read My Lips” en “Step Into My Life” stralen bijvoorbeeld bakken sexappeal uit die verder versterkt wordt door hitsige baslijnen en broeierige synths. De tedere violen op “The Kill” zijn dan weer een mooie aanvulling op de beats waar de spanning vanaf druipt. De lijn werd op What’s Your Pleasure dus absoluut doorgetrokken en zo voelt elk nummer als een nieuwe verovering op een nachtje uit.

Naast de verrukkelijke singles “Save A Kiss” of “Mirage (Don’t Stop)” vormt het slotakkoord “Remember Where You Are” het absolute hoogtepunt van het album. Het nummer ontstond na een discussie over de huidige politieke situatie van de wereld en benadrukt dat je al je naasten zo dicht mogelijk bij jezelf moet houden. Samen met een koor en een vertederende melodie, zingt Ware haar weg tot je hart en wordt dit album met een onwaarschijnlijk mooi nummer afgesloten.

Terwijl de afgelopen jaren heel wat artiesten steeds resoluter voor serieuze en politieke thema’s kozen, lijkt de nieuwe trend in de popwereld in het verleden te liggen. De seventies, eighties & nineties zijn volledig terug en waren ook een grote inspiratiebron voor dit feilloos leuke album. Op What’s Your Pleasure? gebruikt Jessie Ware haar stem als ultieme instrument en weet ze de onweerstaanbaarheid van liefde perfect in muziek om te zetten door zichzelf tot koningin van de balzaal te kronen. Shantay, you slay!

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1569 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jessie Ware - "Free Yourself"

Het gebeurt vaak dat popartiesten zich in de loop der jaren opnieuw heruitvinden, maar zelden is het zo geslaagd als bij de…
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret (Festivaldag 1): Home sweet home!

Maurits Westerik mag dan al drie jaar de touwtjes in handen hebben bij Best Kept Secret, het is echter zijn allereerste editie…
AlbumsRecensies

Agnes - Magic Still Exists (★★★★½): Uit de ruïnes herrezen

Het leek er heel lang op dat Agnes de grootste Scandinavische wereldster in een lange tijd zou worden toen ze in 2008…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.