AlbumsRecensies

Compro Oro – Simurg (★★★★): Beste van twee muzikale werelden

Compro Oro is een Belgisch collectief, al zou je dat niet meteen zeggen. Ze maken namelijk graag muzikale ontdekkingsreizen waarbij ze dan de beste invloeden van het betreffende land uitkiezen en in hun rugzak stoppen op de terugweg naar hun thuisbasis. Op het vorige album hadden ze hun hart verloren aan verschillende delen van het Latijns-Amerikaanse continent: Suburban Exotica werd een zomers bad dat vooral bruiste van marimba’s en conga’s overgoten met gitaren en drums die onmisbaar zijn bij Compro Oro. Het verhaal van hun nieuwste album Simurg startte in Turkije, en dat mag je letterlijk nemen. Vier jaar geleden trad gitarist Bart Vervaeck op in Istanboel samen met Murat Ertel, lid van de legendarische psychedelische folkgroep BaBa ZuLa. De vier Belgen kregen al snel interesse voor het exotische verhaal rond de cultband: zo betrokken ze Murat Ertel en zijn wederhelft Esma – zowel op muzikaal als relationeel gebied – in het gloednieuwe project.

Een onaangetast genre in België zo goed en zo fraai mogelijk blootleggen werd het streefdoel. Niet alleen deed Compro Oro een beroep op de deskundigheid van (een deel van) BaBa ZuLa, ze gingen ook te rade bij een andere man van de wereld – toch zeker muzikaal gezien – en tevens een uitmuntend producer, Dijf Sanders. Die lustte wel pap van het hele opzet en onder zijn goedkeurend oog begonnen de leden van beide bands te improviseren in de studio en na drie dagen was Simurg een feit. Je leest het goed: waar Suburban Exotica uiterst gestructureerd was, koos de jazzband ook hier resoluut voor het onbekende. Of dat de sterkte van het album is, daar zijn we nog niet over uit, maar één ding staat vast: wat een ijzersterk album heeft Compro wel niet afgeleverd!

Het is er wel eentje met een handleiding: op elk uur van de dag is er plaats voor muziek, maar Simurg flirt het liefst met de valavond of, nog beter, met de nacht. Daarnaast moet je de tijd nemen en het album een plezier doen door het in één teug in je op te nemen. Het is namelijk een heuse nachtelijke trip doorheen alle facetten van de Turkse psychedelische rock geworden en die samenhang zomaar doorbreken doet het werk oneer aan.

Als laatste, om echt bij je nekvel gegrepen te worden, raden we je een degelijke koptelefoon aan. Je wordt tijdens “Murmur”, het tweede nummer op de plaat, verrast door twee Turkse stemmen die je nu eens toefluisteren, dan weer toespreken of -roepen. We vermoeden dat het Merat en Esma zijn, maar ze voelen aan als stemmen die recht uit je ziel komen gekropen en waarmee je nu plots oog in oog (of oor in oor) staat. Het zijn als het ware je nachtelijke duivels die zich ontbinden en je nog dieper meenemen in de muzikale valleien van Compro Oro en (een deel van) BaBaZuLa.

Simurg bestaat ook letterlijk uit verschillende ‘valleys’: sommige daarvan zijn bedoeld om je even tot rust te laten komen en andere zetten de ontdekkingsreis onverschrokken verder. Een van de mooiste der Turkse valleien is “Valley Of Ego”, een bezwerend nummer dat zich meer op het einde bevindt en dat ons nog steeds na een aantal luisterbeurten in een trance weet te brengen. “Valley of Disbelief” en “Valley Of Love” zijn van hetzelfde, wonderbaarlijke genre: elektronica, gitaren en drums gaan hand in hand, en ook het gevoelsmatige aspect blijft door de nummers heen aanwezig. 

We hebben hier daarnet slechts een aantal trekpleisters beschreven, maar voor de rest van het bijzondere Simurg moet je zelf op verkenning gaan. Volg onze handleiding en je zal verrast en ontroerd worden door de schoonheid van de Turkse muziek, met dank aan Merat en Esma van BaBa ZuLa en aan de Belgen van Compro Oro. Letterlijk betekent hun bandnaam trouwens in het Spaans ‘Ik koop goud’, en dat is ook exact hetgeen wat je kan zeggen na de aankoop van hun nieuwste parel. 

Facebook Compro Oro / Website Compro Oro / Facebook BabaZuLa

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dijf Sanders - "Water Of Chailuri"

Wie van Belgische muziek houdt en het wat verder zoekt dan de bands die op onze grote radiozenders worden gespeeld, die kent…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Compro Oro – Buy The Dip (★★★★): Elektronische ontdekkingsreis

Muzikaal maakt Compro Oro vele omzwervingen, maar de roots van de band liggen gewoon in België. Het Gentse collectief laat zich inspireren…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Compro Oro - "Ben-Hur"

Belgisch Latin jazzcollectief Compro Oro is een van de interessantste muzikale producten die de afgelopen jaren uit ons land zijn voortgekomen. Net…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.