FeaturesMuzieknieuwtjes

Lokale Helden keert terug met een zesde editie!

Naar tweejaarlijkse gewoonte zet VI.BE opnieuw heel wat lokale muzikanten in de kijker tijdens Lokale Helden. Op 27 april worden in elke Vlaamse provincie en Brussel tal van initiatieven naar voren geschoven: festivals, (café)concerten, fuiven… Van opkomende bands tot muzikale grootheden, allemaal krijgen ze de kans hun talent tentoon te stellen. Voor muziekliefhebbers die steeds op zoek zijn naar nieuwe ontdekkingen, is dit een niet te missen evenement. Check hieronder wat er in jouw provincie te beleven valt.

Limburg

Met verscheidene vrije podia is het spontaniteit troef in Limburg. Onder andere in Jeugdhuis de Molen in Alken kan eender wie de moed durft te verzamelen naar de microfoon grijpen. Vinylfanaten moeten bij Wall of Sound in Genk zijn; op uitnodiging van Danny Bierset komt expert Albert Claesen vertellen over het artwork van allerhande platen. Op de dj-contest van Jeugdhuis XL in Herk-de-Stad wordt de volume knop goed open gedraaid. De winnaar mag een set draaien op de jaarlijkse schuimfuif én krijgt een plaatsje in het vaste dj-team. Het stevige werk aanschouw je tijdens Genks Lawaai in Jeugdhuis Effort, waar Matteo BiscegliaCELLAR en Budōkami zich van hun beste kant laten zien.

Antwerpen

Samen met radiopresentatrice Sofie Engelen organiseerde coStA eind vorig jaar muziekwedstrijd Generator. Op de gelijknamige showcase kan je de vier winnaars bezichtigen. Luna en De Maanstenen zullen je voorzien van een portie punk, net als DAMMIT en Waste. Daarna gooit Stripes het over een andere boeg met een eclectische hiphopmix. In Berchem start het feestje al op 26 april. Twee dagen gooit Festiveuzzel verschillende genres bij elkaar. Zo komen onder meer de rockers van Seaside Disk en Gone Son langs, terwijl Papa Mojito‘s tropische beats je in hogere sferen brengen. Bovendien is hardcoreband Such Great Heights ook van de partij. Mimuze stelt haar platenwinkel in Kalmthout ter beschikking voor een vrij podium waar iedereen die wil zijn stem kan laten horen. Daarnaast kan je beroep doen op het advies en de expertise van de eigenaars met ruim twintig jaar ervaring.

Oost-Vlaanderen

Gent biedt voor ieder wat wils. Wie benieuwd is naar ‘Istanbul psychedelia’ moet bij het Fair Fashion Festival zijn voor de show van Baba Zula. Is hiphop meer jouw ding, dan kan je er ook Mert Ali & Khalil aan het werk zien. Het Wintercircus geeft beginnende artiesten een duwtje in de rug; zij kunnen er speeddaten met professionals van opnamestudio’s, managementbureaus, platenlabels en andere actoren uit de sector. In Hollywood Cocktailbar kan je met een drankje in de hand genieten van de zoete dreampop van Minomo en zachte poprock van Rosie Stuart, maar ook Sound Track-laureaat LIGHTSPEED komt van jetje geven. Die laatste kon je eerder al aan het werk zien in Jeugdhuis De Cramme in Stekene, waar dit keer Get WellMy Lennis en Cracks de line-up voor zich nemen. Voor een intiemere setting moet je in Lievegem zijn. Inwoners van de gemeente maken kans op een concert in hun eigen woonkamer.

West-Vlaanderen

Liever metal? Dan moet je in het westen van het land zijn. Torhout nodigt met Oaze on tour enkele lokale bands uit. De muziek van onder andere Liquid Molly, Her Fault en Aeveris zal je ongetwijfeld doen headbangen. Leuk extraatje: er zal een marktje zijn waar je bier en merchandise kan kopen. Muziekcentrum Track in Kortrijk voorziet maar liefst acht podia waar lokale muzikanten naar hartenlust hun ding kunnen doen. De organisatie van festival Dranouter in Heuvelland brengt Merel Forrest, bluesband GePpetto en het experimentele project van Moosjer samen op The Drannie Connection. Aan de kust kan je in het Oostendse Jeugdhuis OHK terecht voor een tentoonstelling die visuals samenbrengt met muziek, onder begeleiding van lokaal talent. In diezelfde stad kan je ook een show van indie-heldin BWANA meepikken, die je kan kennen van De Nieuwe Lichting bij Studio Brussel.

Vlaams-Brabant

Grimbergen doet het stormen met een handjevol indrukwekkende namen tijdens STORM II. Denk aan punkrockers The Priceduifkes – die Equal Idiots onlangs vergezelden op tour – alsook Captain Kaiser en Maria Iskariot. Sound Track-finalist Neptune Bloom kan je gaan bewonderen in Jeugdhuis ‘T Boemelke in Scherpenheuvel. Dan is er ook nog Electric Circus, bekend van The Voice van Vlaanderen. Het Vilvoordse Uprising Stage maakt naast muziek ook ruimte voor dans, poëzie en beeldende kunsten voor de artistieke zielen. Glitchhoppers Bombataz en zanger/gitarist Benlo zijn twee van de groepen die je er zal kunnen spotten.

Brussels Hoofdstedelijk Gewest

De events in Brussel zijn in mindere getale aanwezig dan in de andere provincies, maar daarom niet minder leuk of divers! Zo kan je in Au Bassin Café terecht voor de danshits van dj Smimooz, terwijl de eclectische muziek van Grey Lodge GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe op stelten zal zetten. Ook fans van jazz komen aan hun trekken in Brussel, want JAZZTHINGS brengt een zwoele set in een intieme setting. Tot slot kan je ook nog genieten van de Congolese rumba van K Zaïre, die in Kuumba vzw iedereen spontaan zal laten dansen!

Alle info en events van Lokale Helden 2024 kan je hier terugvinden. Je kan ook volgende kanalen in de gaten houden om op de hoogte te blijven:

Facebook / Instagram / X / VI.BE

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single LIGHTSPEED - "(Here's to) You"

‘I am speed’ herhaalde Lightning McQueen ettelijke malen doorheen de Cars-franchise. Of Rik Bontinck daar de mosterd haalde, laten we in het midden….
InstagramLiveRecensies

Gladiolen 2024 (Festivaldag 2): Muzikale kwaliteit en folklore

Voor de start van dag twee waren de weergoden Gladiolen veel gunstiger gezind. De zon had haar best gedaan om de weide…
InstagramLiveRecensies

Gladiolen 2024 (Festivaldag 1): Hondenweer, uitgelaten sfeer

Overstromingen in Noord-Frankrijk, code oranje in Luik, geel in Limburg en ook in de Kempen is het hondenweer. Niet meteen hetgeen waar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.