AlbumsRecensies

Compro Oro – Suburban Exotica (★★★★): De hele wereld op een schijfje

De weelde van de Belgische muziekscene is bijzonder groot. Neem bijvoorbeeld Compro Oro, een van de vele uit het Gentse afkomstige groepen die muzikale diversiteit ten volle omarmen. Dit kwintet weet zich, aangevuld met producer Dijf Sanders en Joachim Cooder (de drummende zoon van Ry) aan hun zijde op de met effect gemanipuleerde mbira/duimpiano, op hun nieuwste werkstuk Suburban Exotica aangedikt tot XL formaat.

Opgenomen door toetsenist Dijf Sanders (zie ook diens uitstekende Java album), voegt de Gentse formatie aan haar opzwepende mix van psychedelica, latin, afro, jazz nu ook een fikse scheut Mid-Oosterse klanken toe. In eerste instantie lijkt het zo een wel heel erg kleurrijk lappendeken van muzikale stijlen te worden, toch weet de Gentse groep wonderwel hoe ze dat allemaal gestroomlijnd krijgt in een breed en bovenal coherent groepsgeluid.

Na het door Afrocubaanse muziek gevoedde debuut Transatlantic (een ode aan vibrafonist Cal Tjader, een icoon van de vijftiger jaren latin jazz) en de vierdelige Bombarda ep, ligt er eindelijk weer een full release klaar. Het latingehalte blijft op Suburban Exotica aanwezig, maar het muzikale spectrum wordt dan wel danig uitgebreid. Met onder meer dromerige excursies naar psych, funk en retrosoul en een meer dan stevige vleug oriëntaalse geluiden.

Opener “Miami New Wave” brengt gelijk een zomerse portie feelgood en grooves aan boord. Heerlijke percussie, breed uitwaaierende melodieën, en gepimpt met een portie eigentijdse elektronica. Bovendien is het ook zo dat Compro Oro zijn voordeel doet met een uitgebreid instrumentarium: vibrafoon, marimba, glockenspiel, oud, maar ook een kalimba, darbuka en mbira voelen zich helemaal thuis in de wonderlijk betoverende geluidswereld van de groep, met soms spacy hallucinerende effecten (“10 Dollar Jeans Jacket” voelt onder meer dankzij waarlijk verschroeiende gitaarpartijen aan als een lanceermoment in de ruimte).

En wat meer is: de vanzelfsprekendheid waarmee Compro Oro een heuse waaier aan stijlen, motieven en genres herwerkt, klinkt bijzonder fris in de oren. Het maakt van het (on)wereldse, deels in Gent, deels in Los Angeles opgenomen Suburban Exotica een plaat die voluit gaat voor mysterie (het broeierige “Dark Crystal”), verwondering en adembenemend – en ja, soms erg geinig – experiment (zie ook “Rastapopolous”, Kuifjes’ aartsvijand).

“Lalibela” teert op een briljante funkgitaar, al komt er ook wat wazige pedalsteel bij kijken. Het demonstreert hoe Compro Oro vrijuit speelt met invloeden (o.a. STUFF., Talking Heads, Ry Cooders’ Mambo Sinuendo ft. Manuel Galban), ideetjes (het filmische “Kruitvat” dat zowaar ergens overlapt met wat een band als Dans Dans soms voor elkaar krijgt), met tot uitzinnig dansen uitnodigende klanken en kleuren. Daarmee weet de XL versie van Compro Oro een feestelijk, spannend en hoogst avontuurlijk album vol onverwachte zijwegen en vertakkingen in elkaar te steken.

De knappe albumhoes geeft overigens al een veelzeggend inkijkje. Het is (na)zomer, een handvol verlaten door parasols omgeven strandstoelen op zand, een man lijkt te willen springen in de rivier, terwijl Compro Oro zich aan een beestige soundtrack bij het spektakel waagt. Voor durvers, dus.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Compro Oro – Buy The Dip (★★★★): Elektronische ontdekkingsreis

Muzikaal maakt Compro Oro vele omzwervingen, maar de roots van de band liggen gewoon in België. Het Gentse collectief laat zich inspireren…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Compro Oro - "Ben-Hur"

Belgisch Latin jazzcollectief Compro Oro is een van de interessantste muzikale producten die de afgelopen jaren uit ons land zijn voortgekomen. Net…
LiveRecensies

Stadsmuzikantenfestival @ Begijnhof Tongeren: Unieke shows op unieke locaties

Geschiedenisfanaten kennen Tongeren ongetwijfeld als ‘de oudste stad van België’ of voor haar Romeinse verleden, maar ook op muzikaal vlak heeft de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.