AlbumsRecensies

Loïc Nottet – Sillygomania (★★★): Te veel talent

Deelnemen aan het Eurovisiesongfestival kan een zegen, maar ook een vloek zijn. Gelukkig pakte het voor Loïc Nottet goed uit, want de tot dan toe nog redelijk onbekende zanger zette er een show van jewelste neer en eindigde in 2015 in Wenen op een mooie vierde plek. Sindsdien is hij vooral in Wallonië een superster, maar zijn winst in de Franse versie van Sterren op de Dansvloer zorgde ook in ons buurland voor een immense stijging van zijn populariteit. Bijna drie jaar na zijn debuutalbum Selfocracy, brengt Nottet vandaag met Sillygomania een album uit, waarmee hij zich als artiest wat breder wil opstellen maar toch ook vooral braaf binnen zijn patroon blijft.

Op Sillygomania verdiept Loïc Nottet zich naar eigen zeggen in zijn passies en angsten door vier diverse karakters in de voorgrond te stellen. De melancholicus, de verleider, de clown en het kind zijn karakters waarmee hij vanuit een ander perspectief zijn emoties weet te uiten. Die vier verschillende invalshoeken weerspiegelen zich in ieder geval ook in de sound, want tussen de veertien nummers springt Nottet van het ene genre naar het andere en mist er bij momenten de nodige coherentie. De openingsinterlude “Sillygomania” zet bijvoorbeeld meteen een sfeer, die door de passionele powerpoptrack “On Fire” al wat verbroken wordt.

Belgische popartiesten hebben het niet altijd makkelijk om zich met internationale collega’s te kunnen meten, maar dankzij enkele fijn uitgewerkte producties heeft onze Belgische trots daar weinig moeite mee. Zijn hit “Heartbreaker” heeft een heerlijk speels karakter en ook zijn Halloweensoundtracks “Candy” en “Doctor” blijven met grote zekerheid nog steeds hangen. Op “Rosa Maria” krijgen we dan weer een iets gewaagdere productie, waarbij ze tango en salsa-invloeden gebruikten om een zomerse sound te creëren. Door de iets te gepolijste productie komt “Rosa Maria” echter niet zo authentiek en speels over, zoals men waarschijnlijk gehoopt had.

Het lijstje van talenten van Loïc Nottet is lang, maar toch is het vooral zijn androgyne stem die telkens weer met de aandacht gaat lopen. Het is dan ook moedig dat hij in vergelijking tot Selfocracy iets meer richtingen uitgaat op vocaal vlak. Toch bouwen weer heel wat nummers op richting het refrein, waar hij je met de ene vocale uithaal na de andere probeert te overweldigen. “Liar” en “Cry Out” maken zich hier schuldig aan en worden dan ook overeind gehouden door het refrein. Wanneer de focus verlegd wordt op het geheel plaatje zoals in “Gun” of “29“, blijkt het effect meteen nog een tik groter te worden en is er voor het eerst echt sprake van ontroering.

Aangezien Loïc Nottet een van de meest geliefde Belgische popacts is van het moment, verbaast het ons ook niet dat het ene nummer wat radiovriendelijker is dan het ander. Het contrast tussen het funky “TWYM” en “Mr/Mme” is bijvoorbeeld gigantisch groot qua sfeerschepping maar ook songwriting. “Mr/Mme” valt in het algemeen niet alleen op omdat het Nottet’s eerste Franstalige nummer is, maar voornamelijk ook omdat het heel wat musical-elementen bevat.

We hadden que sfeerschepping net dat tikkeltje meer van Sillygomania verwacht, want op zijn tweede langspeler springt Nottet misschien net iets te vaak van de hak op de tak qua genres. Om als geheel concept over de volle lijn te overtuigen, missen we uiteindelijk wat coherentie tussen de nummers en daar brengen twee dramatische interludes geen verandering in. Wellicht probeerde Nottet net iets te veel zijn talenten in de kijker te zetten, al zit de kracht soms in eenvoud. Hits en sterke nummers bevat het album uiteraard genoeg om zijn weg te gaan, en zo hebben we al het vermoeden dat hij er live een beetje meer mee kan verrassen dan met de studioversies.

Op 19 december staat Loïc Nottet met zijn Sillygomania Tour in Vorst Nationaal. Tickets voor de show zijn al in verkoop.

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1579 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Laura Tesoro & Loïc Nottet – “Strangers" (feat. Alex Germys)

Laura Tesoro en Loïc Nottet hebben allebei ervaring met het Eurovisiesongfestival, namen beiden deel aan The Voice en kennen allebei hun dansmoves….
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Loïc Nottet: ‘Ik waan me in Wonderland als ik muziek maak’

Loïc Nottet deed het enkele jaren geleden zeer goed op het Eurovisiesongfestival, maar bewees ondertussen dat hij geen one-hit wonder is. In…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Loïc Nottet - "Mr/Mme"

Halverwege mei blikken we altijd eens terug naar onze oude inzendingen van het Eurovisiesongfestival. Sommigen benoemen Blanche of Pas De Deux als…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.