AlbumsRecensies

Perfume Genius – Set My Heart On Fire Immidiately (★★★★): Passioneel hart met en ruw kantje

Als er één ding is dat we Perfume Genius ten alle tijden kunnen meegeven, is dat zijn muziek ons keer op keer weet te verrassen. Dat zorgt er dan ook voor dat Mike Hadreas nogal wat controverse rond zijn alter ego heeft hangen. Voor de één ligt zijn project in het verlengde van de genialiteit, voor de ander is het maar een vage, experimentele bedoening. Experimenteel is het zonder enige twijfel, maar het is net om die reden dat wij ons achter de eerste groep scharen. Doorheen de jaren hebben we de man dan ook zien uitgroeien tot wie hij nu is. In het begin kenmerkte zich dat nog in oprechte, emotionele pianoballades, maar tegenwoordig klinkt die intimiteit al iets bombastischer. Begrijp ons niet verkeerd, Hadreas legt nog steeds zijn ziel open en bloot op tafel, maar durft daar nu af en toe een wat ruwer kantje aan toe te voegen.

Zeker op zijn nieuwste langspeler is dat het geval. Het is geen geheim dat Perfume Genius er een spelletje van maakt om zijn muziek te pas en te onpas zo ‘fucked up’ mogelijk te maken. En dat is hem deze keer zeker en vast gelukt. Iedereen wie de man al een tijdje volgt, zal hem herkennen, maar zal ook hier en daar verrast worden door nieuwe dingen die ze nooit zagen aankomen. Set My Heart On Fire Immidiately is een album dat je in één keer moet horen. Een album dat je meeneemt op een dramatische, emotionele en passionele reis door Mikes hoofd. Een hoofd dat doorheen de jaren al heel wat hoogtes en dieptes kende; en die moeten er nu schijnbaar allemaal uit.

Dat Mikes hoofd doorheen heel wat ups en downs ging, horen we bijna letterlijk terug in zijn muziek. Eerste single “Describe” was bijvoorbeeld een weerspiegeling van hoe snel zijn gemoedstoestand kan omslaan. Waar het nummer nog met stevige gitaren uit de startblokken schiet, valt het na enkele minuten uit elkaar in een dromerig gefluister. Zo snel gaat het dus, van het ene op het andere moment kan een plottwist uit het niets opduiken. Zijn gemoedstoestand blootleggen is maar één van de weinige, rakende elementen die terugkeren op de plaat. Zo krijgen we op “Your Body Changes Everything” met homoseksualiteit een thema dat Hadreas nauw aan het hart ligt. In zijn jongere jaren werd hij regelmatig met de dood bedreigd wegens zijn geaardheid, maar nu wijdt de man er een prachtig nummer aan. De song gaat van zware, donkere strijkers, naar lichte synths, alsof alles in het leven van de man er wat beter uitziet.

Muzikaal komt Perfume Genius in elk geval dicht bij de perfectie, maar of het op emotioneel vlak ook effectief goed gaat met de man, betwijfelen we. Zo opent Set My Heart On Fire Immidiately bijvoorbeeld met de zin ‘Half of my life is gone’, waarna we weliswaar een dijk van een nummer te horen krijgen, maar echt positief klinkt het in elk geval niet. Op “Whole Life” is de man in elk geval wel zijn experimentele zelve, met heel wat synths, die dan omslaan in een klassieke piano met daarna weer en bombastische overrompeling aan strijkers, elektronica en zoveel meer. Mike overtreft zichzelf op alle vlakken, en weet ons op het hele album mee te nemen op een dromerige trip doorheen zijn warrige hoofd. Dat het op momenten zelfs héél dromerig kan worden, bewijzen nummers als “Leave” en “Borrowed Light”. We kunnen de fonkelende sterretjes bijna aanraken, maar Perfume Genius zou zichzelf niet zijn, als hij daar geen eigen twist aan zou geven. Op eerstgenoemde is dat bijvoorbeeld met chaotische violen die onder je huid kruipen; iets dat de hele plaat uiteindelijk op een andere manier doet.

Natuurlijk is het niet al dromerige synths wat de klok slaat, want op “On the Floor” is het tijd voor een catchy, feel-good nummertje. Deze keer toont Mike zich van zijn meest poppy kant en weet hij het nummer op de één of andere manier een lekkere uitstraling te geven. Hij gebruikt zijn stem op de perfecte manier, waarmee hij ons helemaal inpakt. Op “Nothing at All” trekt de man die lijn door, want het nummer klinkt ons bijzonder bekend in de oren. Daardoor – en waarschijnlijk ook door de poppy synths – blijft het meteen in je hoofd hangen. Dit zou zomaar eens een hitje kunnen worden. Net als “Without You”, waar we niet alleen pop horen terugkeren, maar zelfs folk-invloeden.

We krijgen dus een brede waaier aspecten voorgeschoteld, waarvan er zeker en vast een paar de perfectie evenaren, maar zo nu en dan slaat de man de bal toch een beetje mis. “Moonbend” heeft bijvoorbeeld heel weinig om het lijf. Met af en toe wat synths is het waarschijnlijk de bedoeling om ons te laten dromen, maar die droom duurt ons vooral net iets te lang. Het nummer voelt ijskoud en afstandelijk aan, waardoor het onze gemoedstoestand een beetje aantast. Datzelfde geldt voor “One More Try” en “Just a Touch”; op eerstgenoemde bloedt het nummer een beetje door in de synths, terwijl de ander met al z’n dreigende bassen en percussie een beetje te eentonig blijkt.

Het zijn slechts een paar kleine misstapjes op een voor de rest uitstekende plaat. Met “Some Dream” wordt de kwaliteit nog een laatste keer in de verf gezet. Het had weliswaar niet veel gescheeld, of het nummer had in bovenstaande alinea terechtgekomen wegens redelijk saai, maar niets is minder waar. Na een luttele minuut slaat de sfeer helemaal om met en stevige gitaar en een uptempo piano. Een coole plottwist die Set My Heart On Fire Immidiately mooi samenvat, want vlak erna worden we weer terug ondergedompeld door emoties op een bedje van chaos; en zo loopt de vijfde langspeler van Perfume Genius op z’n einde.

Set My Heart On Fire Immidiately werd een nagenoeg perfecte plaat waarop we een inkijk krijgen in het hoofd van een passionele, oprechte en vooral steengoede artiest. Perfume Genius heeft voor zichzelf een hele nieuwe dimensie geschapen en daar mag hij heel trots op zijn. De Amerikaan wist met zijn album onder onze huid te kruipen, maar nog belangrijker: hij wist dat met elk nummer op een andere manier te doen. Een experimentele chaos, die tot in de puntjes uitgewerkt blijkt te zijn. Een experimentele chaos om duimen en vingers af te likken. Dankjewel Mike Hadreas, voor dit beeldschone album.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1966 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Yeah Yeah Yeahs - Cool It Down (★★★★): Groots, dramatisch, mysterieus

We bevinden ons rond het jaar 2010. Je bent al een hele avond de ziel uit je lijf aan het dansen in…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Alice Boman & Perfume Genius - "Feels Like A Dream"

Singer-songwriter Alice Boman is flink op dreef, want de laatste maanden vuurde ze sporadisch nieuwe muziek op ons af. Binnenkort ligt er…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Perfume Genius - Ugly Season (★★½): Klank zoekt beeld

Perfume Genius, of Mike Hadreas voor de vrienden, slaagt er al jaren in om persoonlijke problematiek tot schoonheid om te buigen. Hij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.