AlbumsRecensies

Tom Misch & Yussef Dayes – What Kinda Music (★★★★): Wanneer jazz pop wordt

Tom Misch ken je waarschijnlijk wel van zijn succesvolle solocarrière waar hij een mix speelt tussen jazz, pop en hiphop. Zijn laatste album Geography dateert al uit 2018, maar werd heel erg gesmaakt en dat leverde hem bij ons een uitverkochte AB op. Yussef Dayes is een iets minder klinkende naam maar de drummer vormde samen met duizendpoot Kamaal Williams het vernieuwende jazzduo Yussef Kamaal.

De twee leerden elkaar kennen in de zomer van 2018 en kropen meteen in de studio met de bedoeling om enkel maar wat te jammen. De samenwerking verliep zo vlot dat het duo een album klaar had voor ze het zelf wisten. Op What Kinda Music krijgen we een nieuwe muzikale kant te zien van Tom Misch. Het album staat dus niet bol van de zachte, verwarmende gitaarnummers, maar gaat door de invloed van Yussef eerder een jazzy kant op.

De titeltrack “What Kinda Music” zet meteen de toon voor de rest van het album. Het nummer begint nogal donker en dreigend met enkel Yussefs drum en Toms gitaar, maar mede door de viool en de stem van Tom vervelt het tot een totaalplaatje dat ons zelfs wat doet denken Radiohead. Hierop vinden we alle elementen die verder op het album blijven terugkomen, de zanglijnen van Tom, Yussef met de tempoveranderingen en jazz dat moeilijk in een hokje te steken valt. Op “Nightrider” wordt deze lijn doorgetrokken en krijgen we met de Amerikaanse rapper Freddie Gibbs de grootste verrassing vanop het album. Het nummer zelf leunt met de rustige beat het meeste aan bij solowerk van Tom Misch, maar de laatste verses zijn toch voor Freddie. Deze trekt vlot zijn plan op de jazzbeat, wat meer dan waarschijnlijk komt door zijn samenwerkingen met maatje Madlib.

Naast Freddie werkte het duo ook nog samen met Rocco Palladino, een bassist en saxofonist Kaidi Akinnibi. Met die eerste hadden ze de bedoeling om enkel “Lift Off” op te nemen, maar aangezien ze na het filmen van de videoclip nog wat film over hadden, besloten ze maar om wat te jammen, waaruit “Kyiv” volgde. De twee nummers liggen enigszins in dezelfde lijn, maar zijn tegelijkertijd toch weer volledig anders. In “Lift Off” draagt Yussef met zijn indrukwekkende drumspel het nummer terwijl de twee gitaren vlot volgen en voor het iets rustigere element zorgen. Ook op “Kyiv” bepaalt Yussef het tempo maar zijn het eerder de zeemzoete gitaarakkoorden van Tom die de show stelen. De saxofoon van Kaidi Akinnibi zorgt dan weer dat we met “Storm Before The Calm” het meest klassieke jazz nummer voorgeschoteld krijgen.

Diezelfde zeemzoete akkoorden haalt Tom terug boven op “I Did It For You”, maar deze keer vergezeld door zijn zachte stem. Het nummer start als alsof het regelrecht uit Geography zou kunnen komen, maar naarmate het vordert, begint de drum, die regelrecht uit een fanfare lijkt te komen, meer naar de voorgrond te treden. Zo vindt het duo de balans tussen elk hun eigen ding doen, maar zich toch aanpassen aan elkaar. Met “Tidal Wave” en “Last 100” bevat het album, naast “Nightrider”, ook nummers die zeker het potentieel hebben om op een van onze nationale radiostations gedraaid te worden. Iets minder radiopotentieel, maar daarom zeker niet minder goed is het STUFF.-achtige “Julie Mangos”, waarin een gesprek van Tom wordt gebruikt waar gezegd wordt dat What Kinda Music muzikaal gezien beter is dan Geography en dit is iets waar wij ons bij aansluiten.

What Kinda Music hoort bij de moderne trend waar muziek niet echt meer in een hokje past, maar vloeit doorheen verschillende genres. De vlotte samenwerking tussen Tom en Yussef zorgt ervoor dat ze het beste uit hun eigen werelden halen en kneden tot een mix van jazz met pop, hiphop, soul en zelfs wat electro.

Het duo doet in september een kleine albumtour, maar houdt geen halt in ons land. Het interview dat we deden met Tom Misch naar aanleiding van dit album kan je hier vinden.

Tom Misch: Facebook / Instagram

Yussef Dayes: Facebook / Instagram

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Yussef Dayes - Black Classical Music (★★★★½): Als personificatie van pure passie

De dertigjarige Yussef Dayes is met drumstokken in zijn handen geboren. De Londenaar kreeg op amper vierjarige leeftijd van zijn ouders een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Yussef Dayes - "Rust" (feat. Tom Misch)

Wanneer Tom Misch en Yussef Dayes muziek lossen let je maar beter op, want het tweetal schiet meestal récht in de roos….
InstagramLiveRecensies

CORE Festival (Festivaldag 1): Een warme gloed

CORE Festival, de liefdesbaby van Tomorrowland en Rock Werchter, begon zaterdag aan zijn tweede editie. Ook dit jaar werd het Ossegempark aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.