InstagramInterviewsUitgelicht

Interview Tom Misch: ‘Eigenlijk wilden we helemaal geen album maken’

De ene kent de andere al van kinds af aan, maar ze ontmoetten elkaar pas in 2018 en nog geen twee jaar later brengen ze samen een album uit. Gitarist en zanger Tom Misch en drummer Yussef Dayes maakten elk hun eigen naam in de muziekwereld, maar sloegen de handen in elkaar met als resultaat What Kinda Music. Op het album krijgen we een nieuwe muzikale kant van Tom te zien en hoe dat kwam, gingen we hem vragen.

Hey Tom. Bevalt het thuiszitten je met dit hele Coronagebeuren?

Niet echt, soms wel natuurlijk, maar ik hou mezelf bezig. Ik post wat gitaarcovers op de sociale media, heb samen met Alfa Mist, Barney Artist en Jordan Rakei onze Are We Live Podcast terug in handen genomen en ga vaak fietsen.

Fietsen?

Ja, het houdt je bezig en brengt je naar verschillende plaatsen die je ervoor nog niet kende. Natuurlijk is het ook gezond.

Op je sociale media kunnen we ook zien dat je nu bezig bent met filmmuziek. Hoe zit het daarmee?

Dat is iets waar ik nog maar juist mee gestart ben. Ik ben er mijn weg nog in aan het zoeken. Aangezien we nu toch tijd hebben, ben ik thuis van alles aan het uitproberen.

Mogen we dan zoiets verwachten op je volgende album?

Nee nog niet meteen, het is eerder een doorlopend projectje waar ik eerst nog wat meer wil over te weten komen. Eerst verder werken aan andere muziek en wie weet komt het er later wel van of zal het in ieder geval wel wat invloed hebben op mijn muziek.

Mis je op dit moment Yussef niet te hard, want als ik me niet vergis kennen jullie elkaar al lang?

Eigenlijk heb ik Yussef pas twee jaar geleden ontmoet. Maar ik had wel al veel langer van hem gehoord, eigenlijk mijn hele leven al. Hem echt ontmoeten, was pas in de zomer van 2018. Maar nee ik mis hem niet haha. We hebben genoeg tijd gespendeerd de afgelopen een à twee jaar.

Van waar kwam het idee om samen te werken aan een album?

We waren gewoon in de studio gekropen omdat we eigenlijk wel fan zijn van elkaars werk. Daar hadden we vrijwel meteen een muzikale connectie en voor we het wisten hadden we een album. Het was niet eens onze bedoeling om er een te maken, het gebeurde gewoon. Al het spelen en werken verliep echt heel snel.

Snel? Op je Instagram konden we toch al twee jaar meevolgen wat jullie in de studio aan het doen waren?

Ja, aangezien het onze bedoeling niet was om een album te maken. We begonnen gewoon met nummers te maken en na ongeveer een jaar realiseerden we ons dat we eigenlijk dat we nog meer nummers moesten maken. It was the right thing to do. 

Op What Kinda Music krijgen we ook een andere muzikale kant van jou te zien?

Ja, dat is zeker waar. Door verschillende invloeden bij het samenwerken komen er nieuwe dingen vrij. In dit geval dus vooral Yussef zijn invloeden en muziek.

Normaal stonden er op het album ook maar elf nummers maar bij het uitbrengen is “Kyiv” erbij gekomen, hoe zit dat juist?

Het nummer kwam voort uit dat we twee video’s (“What Kinda Music” en “Lift Off”) aan het filmen waren in Kiev, Oekraïne. “Lift Off” werd gefilmd op film en dus niet digitaal en na de clip hadden we nog een stukje film over. Dus besloten we gewoon wat te jammen, waarbij Rocco Palladino begon met een baslijn te spelen en uiteindelijk kwam daar “Kyiv” uit voort.

Waarom juist Kiev om die video’s op te nemen?

Het idee kwam van de regisseur. Hij had daarvoor al enkele video’s in Oekraïne opgenomen en vond dat blijkbaar de perfecte plaats voor onze muziek. De stad is een echt een toffe plaats om naartoe te gaan, heel interessant.

Voor “Nightrider” werkten jullie nogal verrassend samen met Freddie Gibbs. Hoe kwam dat tot stand?

We wilden echt een rapper op het album en hadden een lijstje van namen waaruit Yussef Freddie voorstelde. Hij kende ook Freddie’s manager waardoor we gemakkelijk contact konden opnemen. We stuurden hem ons nummer en hij stuurde iets terug dus we hebben nooit samen in de studio gezeten, it was an e-mail collaboration.

Zijn er ook nog andere artiesten waar je echt eens graag mee zou samenwerken?

Ja eigenlijk met nog wel veel mensen zoals Thom Yorke of John Mayer. Vooral om om van hen te leren hoe ze werken, maar natuurlijk vooral om veel muziek te maken. Ik zou echt graag eens de studio delen met Thom om te zien hoe hij aan alles werkt.

Eerder gevestigde namen precies, of is er ook nog wat jonger geweld?

Nee, niet waar ik meteen op kan komen. Dat komt waarschijnlijk omdat ik op dit moment niet zoveel naar nieuwe muziek aan het luisteren ben. Ah nu ik er aan denk, zou ik toch wel graag eens met Anderson .Paak samen in de studio kruipen.

Door de corona crisis heb je ook de albumtour moeten verplaatsen naar september. Kijk je ernaar uit om weer live te gaan spelen?

Ja, ik kijk er echt naar uit. Het is een spijtige zaak dat alles verplaatst moest worden, maar het geeft je natuurlijk nog meer zin om alles te geven op het podium.

Het voordeel hiervan is natuurlijk wel dat je aan de tour nog een Belgische datum kan toevoegen.

Dat is waar. Ik zal het voorleggen aan mijn manager. Ik zou het echt plezant vinden, maar we kozen ervoor om de tour kleinschalig te houden met niet te veel concerten. We willen het wat select houden waardoor we ook in wat kleinere zalen spelen. Zo kunnen we het intiem houden met een zo goed mogelijke geluidskwaliteit in de zaal.

What Kinda Music ligt vanaf 24 april in de rekken. Wie hen live wilt zien, zal zoals gezegd eind september eens moeten afzakken naar een van onze buurlanden.

Facebook / Instagram

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook Barry Can't Swim, Sylvie Kreusch, Fat Dog en meer naar Pukkelpop

Het hoogseizoen voor verse festivalnamen is in bloei. Vandaag op het programma: 13 nieuwelingen voor de Pukkelpopaffiche. Zoals gewoonlijk is het bovendien…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2023

De laatste maand van 2023 is alweer bijna halfweg, dus naar goede gewoonte liggen er ook bij Dansende Beren tal van eindejaarslijstjes…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Yussef Dayes - Black Classical Music (★★★★½): Als personificatie van pure passie

De dertigjarige Yussef Dayes is met drumstokken in zijn handen geboren. De Londenaar kreeg op amper vierjarige leeftijd van zijn ouders een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.