AlbumsRecensies

Tom Misch – Geography (★★★★): Uit passie voor de muziek

Tom Misch is de jonge multi-instrumentalist die bekend staat voor zijn samenwerkingen met rappers zoals Loyle Carner, die natuurlijk ook op Geography niet kon ontbreken. Hij is razend populair, en dat toonde zijn hopeloos uitverkochte show in de AB ook aan. Geography zal het eerste echte album van Misch zijn, hiervoor bracht hij enkele ep’s en een ‘beattape’ – lees mixtape – uit.

Het album opent met “Before Paris”, dat een quote bevat waar er op je hart wordt gedrukt dat je muziek moet spelen voor de passie, en niet voor het geld. Verder opent dit het album instrumentaal, Tom gooit direct zijn gitaartalent in je gezicht. Misch is zo veelzijdig en dat komt prachtig tot uiting op deze plaat. Een zwoele sax op “Water Baby“, een akoestisch nummer met “Man Like You”, en strijkers op “South Of The River”, dat in 2017 trouwens al gereleased werd als losse single. Het nummer groeide uit tot publieksfavoriet en staat nu dus ook op het album.

Het fijnste aan dit album zijn misschien wel de instrumentale ‘tussenstukjes’, alhoewel je “Tick Tock” met z’n 4:14 min niet echt een tussenstukje meer kan noemen. Het is opgebouwd rond een tikkende klok en toont weer eens de creativiteit van de jongeling. Het mondt uit in een dansbaar gitaarnummer waar je zelfs vergeet dat er geen vocals zijn. Op “Isn’t She Lovely” laat Tom Misch zijn gitaar spreken, gewikkeld in een dekentje van zachte strijkers.

Opvallend is ook weer het groot aantal samenwerkingen met hiphoppers/urban artiesten – en terecht! Iets in de soulvolle stem van Tom Misch zorgt ervoor dat deze heerlijk assimileert met rauwe hiphop vocals. De jazzy vibes op “It Runs Trough Me” zijn geen onbekend terrein voor De La Soul, die wel vaker hun vocalen verlenen aan jazz rap. Ook de saxofoon-doordrenkte samenwerking “Water Baby” toont dat Tom Misch en Loyle Carner gewoonweg een muzikale connectie hebben. Het funky “Disco Yes”  klinkt bijzonder fris, hij verrast namelijk door eens samen te werken met een vrouw, Poppy Ajudha.

Ook even speciale aandacht naar afsluiter “We’ve Come So Far”, waar hij een heel nummer opbouwt rond de lyric ‘we’ve come so far’. Het nummer start rustig met enkel de vocals van die ene lyric maar bouwt op naar een ontploffing op z’n ‘Tom Misch’: een heerlijk dansbaar jazzslot. Leadsingle “Movie” blijft een vaste waarde op dit album. Het is een soulvolle ballad die gebouwd is rond vocals, jazzy gitaar en een down-tempo beat. Eenvoudig maar eens zo mooi!

Soul, funk, pop, hiphop; noem het hoe je wil maar Geography is gewoonweg een fantastisch album. Tom Misch toont zijn talent als songwriter, gitarist en producer. Hij zal het nog ver schoppen en dit album zal veel deuren openen voor de prille twintiger. Na zijn uitverkochte tour die in de AB passeerde, speelt hij op 18 november 2018 nog eens in de mooiste zaal van dit land!

Related posts
InstagramLiveRecensies

Loyle Carner @ Ancienne Belgique (AB): Een hart van goud

Er hing gisteren heel wat liefde in de lucht in dé concertzaal aan de Anspachlaan. De oorzaak van zoveel liefde en gelukzaligheid?…
2022FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2022

Het jaar loopt langzaam maar zeker op z’n eind. Naar goede gewoonte word je dan gebombardeerd door lijstjes met eindejaarsoverzichten en dit…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Loyle Carner - hugo (★★★★★): Een les in kwetsbaarheid

In de jaren die zijn verstreken sinds Loyle Carner zijn laatste album, Not Waving, but Drowning, op ons afvuurde, is er veel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.