Albums, Recensies

Purity Ring – WOMB (★★★): Vertrouwd maar weinig verrassend

Zo’n acht jaar geleden verscheen Purity Ring aan de horizon van de bruisende synthpopscene. Met debuutalbum Shrines wist het Canadese duo zich te onderscheiden dankzij een duistere twist op de sound uit die tijd. Het album stond garant voor grimmige en macabere teksten en wringende elektronica. Dat succes zetten ze deels voort op another entity, maar met een lichtere touch. Sindsdien leken Megan James en Corin Roddick zich voornamelijk te verhullen in een waas van afwezigheid. Na een lang proces heeft de groep WOMB geschreven, hun derde langspeler die voornamelijk teruggrijpt naar hun gekende geluid.

Ondanks dat we maar liefst vijf jaar moesten wachten op de nieuwe plaat, leunt de muziek op WOMB opvallend dicht aan bij wat we eerder van Purity Ring gehoord hebben. Voor de fans van het duo zal dit album een en al herkenning bieden. Op de nummers kunnen we nog steeds genieten van Megan James’ rondspokende stem, gepassioneerde en heel menselijke teksten, ontwrichte beats en een vergelijkbaar arsenaal aan synthgeluiden. Op zich is dat goed nieuws voor wie na de twee albums honger heeft naar meer, al is dat geen mes dat aan twee kanten snijdt. Purity Ring was ooit de toekomst van popmuziek en nu lijkt de toekomst hen ingehaald te hebben.

De verrassingen en innovatieve ideeën zijn dan ook iets dunner gezaaid dan we gewend zijn. Dat wilt echter niet zeggen dat er geen kwaliteit te bespeuren is. Het album kent nog heel wat hoogtes. Zo rolt de golf van galmende stemmen op opener “rubyinsides” op indringende wijze binnen, is “pink lightning” een prima popsong met een sterke melodie en bevat “peacefall” een onvergetelijke hook. Het is echter voornamelijk afsluiter “stardew” die met de pluimen gaat lopen. Alle elementen van deze single benadrukken de creativiteit van het duo en zijn verzameld in dit puik geschreven nummer. Moest elk nummer op WOMB dit niveau bereiken, zou dit zonder twijfel het beste album in hun repertoire zijn.

Helaas is deze plaat daar te inconsistent voor. Tegenover elk interessant moment op WOMB staat er wel een dat ons weinig doet. De sterk op elkaar lijkende klankpaletten en de dromerige sfeer van de nummers zorgen ervoor dat het album soms als een zweem voorbij gaat. Op zich zijn nummers als bijvoorbeeld “almanac” en “vehemence” niet slecht, maar ze bevatten ook niet dezelfde hoeveelheid aantrekkingskracht als hun beter werk. De kwaliteit van hun songs wordt meestal wel ontluikt na wat geduld en een aantal luisterbeurten, maar echt overtuigen doen ze niet over de volledige lengte van de plaat.

Voor een vooruitstrevende band als Purity Ring is vijf jaar afwezigheid best wel lang. De verwachtingen bij een nieuwe langspeler staan dan soms ook te hoog gespannen. Op WOMB krijgen we helaas weinig vernieuwing te horen, maar dat wilt niet zeggen dat het duo geen goede plaat heeft gemaakt. Purity Ring schrijft nog steeds uitstekende en prikkelende songs, al staat er op dit album ook heel wat materiaal dat weinig memorabel is. De groep heeft zich ditmaal niet overtroffen, maar laat WOMB daarom zeker niet links liggen als je liefhebber bent van gepassioneerde synthpop.

Purity Ring staat op woensdag 16 september in de Botanique.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

3 april 2020

About Author

Jan Kurvers


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief