Albums, Recensies

Peach Pit – You and Your Friends (★★★½): Liederlijke zonnestralen

Soms heb je niets meer nodig dan een portie goedgeluimde muziek die je zorgen van tafel zwiept en je even laat rondlopen met het hoofd in de wolken. Peach Pit levert gegarandeerd alle zoetigheid van een pêche met ook voldoende pit om je levenslust een duwtje in de rug te geven. Niets dan warmte dus met Peach Pit, zoveel was al duidelijk met hun eerste plaat Being So Normal uit 2018.

Vandaag krijgen we daar met You and Your Friends een opvolger van, waarop de groei van het Canadese viertal in de verf gezet wordt. Zoals besproken in ons interview met frontman Neil Smith is de invloed van producer John Congleton zeer goed hoorbaar, en dat is een goede zaak geweest. De vriendengroep is er zodoende namelijk in geslaagd om een plaat samen te stellen die divers klinkt en nieuwe paden bewandelt, zonder daarbij hun aantrekkelijke en liederlijke zonnigheid uit het bezonnebrilde oog te verliezen.

Genieten van een zachtaardige gladheid onder begeleiding van een dansbaar briesje, dat is hoe we Peach Pit kennen en wat we gewaarworden in “Brians Movie”, “Second Life With Emily” en de eerder gereleasete singles “Shampoo Bottles” en “Black Licorice”. Terwijl Neil onder andere zingt over stukgelopen liefdes of wiet en daar ook al eens scheldwoorden bij durft gebruiken, blijft hij op ieder moment de gelukzaligheid zelve uitstralen. Het stemgeluid van Neil werkt inmiddels al conditionerend: we moeten er nog maar een glimp van opvangen en ons stressniveau daalt aanzienlijk. Deze songs zijn zomers ten top, zitten vol blijheid zonder meer en zullen ook live voor heel wat ambiance en eenheidsgevoel kunnen zorgen. Die onschuldige, meewiegbare en sympathieke indie-insteek zal toch niet snel overtroffen kunnen worden.

Toch moeten we het hen nageven: de vernieuwingen die ze op verschillende plaatsen doorheen het album doorgevoerd hebben, komen steeds als een verrassing binnen en worden enorm goed geblend met hun oorspronkelijke klank. Zo worden we nietsvermoedend meegevoerd op hun gewoonlijke indiewolkje, totdat we plots bijvoorbeeld met een stembewerking te maken krijgen (“Puppy Grin”) of het nummer losbarst in een distorted geheel (“Thursday”).

De vier indiemannen tonen zich van een heel andere kant en doen dat bij uitstek op de titeltrack. Ondanks dat we zonder enige context niet eens gegokt hadden dat we hier met Peach Pit te maken hebben, kunnen ze ons hier volledig voor zich winnen. We hoorden de band nog nooit zo’n scherpe gitaren en forse klank hanteren, maar het werkt wonderwel.

Ook “Camilla I’m At Home” is leuk in z’n iets rauwere aanpak en “Your Teeth” heeft dan weer iets hoekig over zich, waardoor je hooked raakt en niet anders kan dan blijven luisteren. De hoogvliegers hebben we tegen dan echter al wel gehad. You and Your Friends is niet over heel de lijn even vindingrijk en waar “Live at the Swamp” nog opgekrikt wordt door een vinnige producing, blijkt “Feelin’ Low (F*ckboy Blues)” het minste exemplaar van de plaat.

You and Your Friends is geen hitmarathon vol wereldschokkende toestanden, maar het biedt wel in overvloed waar Peach Pit intussen garant voor staat: een plezierige tijd vol glimlachen en zomerse taferelen.

Op 29 mei staat de groep in een uitverkochte Ancienne Belgique. Voorlopig blijft die datum behouden.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

3 april 2020

About Author

Ann Mulleman


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief