AlbumsRecensies

Skepta, Chip & Young Adz – Insomnia (★★★½): Ode aan de Britse hiphopscene

‘What do you call it when a triple OG Skepta a double OG OfficialChip & a Young OG make an album?’ vroeg Young Adz enkele dagen geleden op Twitter. Het antwoord is Insomnia. Een samenwerking tussen Skepta, Chip en Young Adz die samen de ingrediënten vormen voor een zomerse cocktail. Insomnia is een ode aan de Britse hiphopscene en zal zeker een plaats veroveren in de geschiedenisboeken.

Skepta bracht vorig jaar nog zijn tweede album Ignorance is Bliss uit en verkocht twee keer de Kompass Klub in Gent uit. Chip, vroeger bekend als Chipmunk, is al heel lang een grote naam in de grimescene. Hij is razend populair in Groot-Brittannië en werkte in het verleden al samen met grote namen als Chris Brown en Stormzy. Young Adz is het minder ervaren lid van het trio, maar barst van het talent. Hij vormt de helft van de succesvolle groep D-Block Europe en zo weet je meteen waarom Chip en Skepta met de jonge rapper in zee gaan.

Insomnia roept een zomerse sfeer op en dat horen we ook meteen in “Mains” en “Golden Brown”. De ene is ideaal tijdens een ritje met de cabrio op een warme dag, terwijl de andere perfect is om weg te dromen aan het strand. “Mic Check” is dan weer meer geschikt voor een stevige clubavond dankzij de zware bassen en het dansbare ritme. Hetzelfde horen we terug op “St Tropez”, dit keer in combinatie met een aanstekelijke sample van “Paper Planes” van MIA. De uitschieter is volgens ons toch wel “Waze”. Een aanstekelijke hit waar de drie elk hun sterktes in de ring gooien. De aanstekelijke autotune van Young Adz in het refrein, de vertrouwelijke grimeflow van Skepta en dan vooral de uitschieter van Chip die met zijn punchlines de ene steek na de andere uitdeelt.

Dat twee grimezwaargewichten als Skepta en Chip net voor Young Adz kozen om de drievuldigheid compleet te maken lijkt in eerste instantie wat vreemd. Toch is het een mooi statement van de twee veteranen om een jonge, veelbelovende artiest in het project te betrekken. Helaas komt Young Adz er niet altijd even goed uit. Op de donkere drillbeat van “Star In The Hood” slaagt hij er niet in om het tempo van Skepta en Chip aan te houden. Op “Demons” haalt hij de andere helft van D-Block Europe erbij, Dirtbike LB. Helaas hadden ze het ook hier beter overgelaten aan Skepta en Chip, aangezien de beat niet echt past bij de autotune van D-Block. Young Adz kent zeker ook hoogtepunten op het album, zo trekt hij het energieke “Sin City” naar een hoger niveau. De flow van Adz versterkt de zomerse sfeer die opgeroepen wordt door de melodie van saxofoons, gitaren en fluiten.

Naast de energieke, vrolijke sferen die het album oproept, focussen Skepta, Chip en Young Adz ook op de moeilijke periodes die ze doorstaan hebben. “Traumatised” en “High Road” zijn iets donkerder en rustiger dan de rest, maar passen perfect in het plaatje van Insomnia. Het succes van veel Britse rappers heeft vaak ook een donkere zijde: enerzijds de moeilijke jeugd die ze doorstaan hebben, anderzijds het criminele verleden.

Skepta, Chip en Young Adz brengen met Insomnia een ode aan de Britse hiphopscene. De samenwerking tussen drie generaties van UK rap herinnert er ons aan hoe goed het genre wel niet is. Voor de fans een ideaal geschenk om deze moeilijke periode door te komen.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single DaBaby - "Ball If I Want To"

Jonathan Lyndale Kirk is niet meer weg te denken uit de hiphopwereld. Vroeger maakte hij enkele geslaagde mixtapes, maar zijn grote doorbraak…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Vince Staples - "LAW OF AVERAGES"

Geen volledig project meer horen gedurdende vier jaar, het is niet iets dat je nog vaak tegenkomt in de huidige muziekindustrie. Hiphop’s…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Denzel Curry - "Bad Luck" (feat. PlayThatBoiZay)

Het is de droom van menig rapper om een meme-liedje in je schoot geworpen te krijgen. Dat kreeg rapper Denzel Curry uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.