AlbumsRecensies

Pearl Jam – Gigaton (★★★★): Rebelse energie met het hart op de lippen

Pearl Jam is een van die bands die eigenlijk geen introductie nodig heeft. Veel Belgen dragen dan ook een sterke liefde voor de band uit Seattle. De grungelegendes staan met “Black” jaar ná jaar op nummer één in De Tijdloze van StuBru en lijken stilaan een abonnement te hebben als headliner voor Rock Werchter. In 2020 hebben ze ook een verjaardag te vieren, dertig jaar lang is Pearl Jam bijna non stop actief geweest. Al neemt de band wel zeker de nodige tijd voor een nieuw album. Zeven jaar geleden was er hun laatste release, Lightning Bolt. Voor fans was het daarna lang en geduldig wachten op nieuw werk. Dat wachten wordt nu beloond met een gloednieuwe plaat waarop de oude rockrebel Eddie Vedder overloopt van kritische woorden en een hoge dosis teenage angst.

Op 22 januari verraste de band best wel met de eerste single van Gigaton. De strakke drums en het wollig baslijntje van “Dance of the Clairvoyants” gaven eerder de indruk dat we naar nieuw werk van David Byrne zaten te luisteren. Het nummer is zeker en vast een stijlbreuk voor Pearl Jam, maar eens dat Vedder de show steelt met zijn charismatische stemgeluid, zijn we direct fan. Die uitwijking naar post-punk op “Dance of the Clairvoyants” is wel de enige van het album. Gigaton is in z’n geheel onmiskenbaar de grungy rock die we van Pearl Jam gewoon zijn. Op “Alright” en de afsluiter “River Cross” neigt de band wel naar een zachtere kant. Met lange soundscapes, strijkers en akoestische instrumenten zoeken de heren mystieke rust op en die vinden ze met succes.

Pearl Jam kan zonder twijfel zeer boeiende rustige muziek maken, de band komt echter het beste tot zijn recht wanneer de scheurende gitaarriffs in het rond vliegen. Met “Who Ever Said” als opener wordt er direct in de roos geschoten, een veelzijdig en vooral dynamisch nummer van het eerste tot het laatste akkoord. Het daaropvolgende “Superblood Wolfmoon” is zeer energiek en catchy. Op “Take The Long Way” experimenteert de band dan weer met een opvallende, oneven maatsoort, die werkt zeer goed met ruige sound van het nummer. Leadgitarist en mede-oprichter van de band, Mike McCready, laat op die drie nummers telkens zeer sappige gitaarsolo’s horen. Dat doet hij ook op het uitermate groovy “Quick Escape”. Het is een gierende, veelzijdige solo die het vuur kan aanwakkeren in elke ziel met een passie voor rockmuziek.

“Quick Escape” is het vierde nummer op de plaat, tegen dan is het al zeer duidelijk dat dit album rust op een basis van protestsongs. De jaren staan nooit stil, en Eddie Vedder is al 55. Maar als we naar de teksten van deze doorwinterde songwriter kijken, zit er nog steeds een rebelse twintiger in hem. Sinds 2013, toen Lightning Bolt verscheen, is er veel gebeurd in de Amerikaanse politiek. De zittende president wordt een paar keer hard aangepakt op onder andere “Seven O’Clock” en “Quick Escape”, ‘The lengths we had to go to then, to find a place Trump hadn’t fucked up yet’. Klimaatverandering is een thema dat Vedder nog vaker aanhaalt doorheen Gigaton. Op “Retrograde zingt hij: ‘Seven seas are raising, however our future is fading’. De imposante smeltende ijskap op de cover van het album staat daar niet voor niets.

De wereld is op een paar jaar tijd veel veranderd. Populisme, polarisering, klimaatverandering en de ontkenning daarvan liggen op de maag van Eddie Vedder. Hij had na zeven jaar een eitje te pellen met de kwalen van de maatschappij en op Gigaton komt dat er allemaal uit. Toen Pearl Jam in 1991 voor het eerst op het toneel verscheen, was het zowel op plaat als op het podium een natuurkracht van jong geweld. Met hun laatste concerten en nu ook dit album bewijst de band dat die vlam nog altijd brandt. De chemie tussen de diepgang van Vedders woorden en alle ruige riffs op dit album, is bij momenten te meten aan de sfeer van hun legendarische debuutalbum Ten. Pearl Jam lijkt na dertig jaar een band te zijn waar een oplopende leeftijd geen vat op kan krijgen.

Als alles volgens plan verloopt is Pearl Jam donderdag 2 juli headliner op Rock Werchter.

InstagramFacebookWebsite

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam - "Running"

Telkens wanneer Pearl Jam iets aankondigt, kunnen we ervan op aan dat het zich als een lopend vuurtje verspreidt door de internationale…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam - "Dark Matter"

Pearl Jam hoeven we niet echt meer voor te stellen. Na twee jaar hun eerste plaats af te moeten staan in De…
Muzieknieuwtjes

Record Store Day 2023: Tien releases om naar uit te kijken

Op zaterdag 22 april is het weer Record Store Day; de feestdag bij uitstek voor liefhebbers van vinylplaten en alles wat met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.