Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Steven Wilson – “Personal Shopper”

© Hajo Mueller

“Personal Shopper” is de nieuwste worp van de Britse progrockwonderboy Steven Wilson. Al is ‘boy’ niet meer de correcte omschrijving. Wilson is geen jonkie meer. De zanger, multi-instrumentalist en producer opereert al dertig jaar in verschillende gedaantes en projecten, waarvan Porcupine Tree ongetwijfeld het bekendste is. In zijn nieuwste solonummer laat hij de bombast en het technische gepronk dat toch eigen is aan veel progrock achterwege. Met relatief eenvoudige ingrediënten en een pompende drum en bas als bindmiddel, brouwt hij een donkere doch dansbare elektrorockcocktail van net geen tien minuten. In die tijdspanne doet hij tegelijk denken aan Moby, Trent Reznor en Tame Impala.

Het nummer opent ouderwets trancy, waarop Wilson met zijn hoge nasale stemgeluid onze overconsumptiemaatschappij en 21ste-eeuwse materialistische levens op de korrel neemt. Het industrial getinte refrein pompt en rockt dan weer een lekker eind weg. ‘Buy the shit you never knew you lacked’, raadt Wilsons persoonlijke winkelassistente ons aan. Inderdaad, misschien moeten we toch eens wat meer in ‘s mans indrukwekkend uitgebreide platenbak graaien. En nadien goed de handen ontsmetten.

Naar het einde wordt er nog een parlando intermezzo tegenaan gegooid, wat toch weer een beetje aanvoelt als effectbejag. De opsomming van consumptiegoederen mag dan redelijk overbodig zijn, zodra de synths, pompende bas en drums weer opduiken, voelen we opnieuw de onweerstaanbare neiging om zowel onze headbang- als dansspieren de vrije loop te laten. Zij het dan niet in een of andere club, maar binnen de veilige muren van onze coronavrije woonkamer.

Het nieuwe album The Future Bites, waaruit “Personal Shopper” de eerste single is, komt uit op 12 juni.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Porcupine Tree – Closure / Continuation (★★½): Cryogeen bevroren

Is er een plaat waar we de gehele eerste helft van 2022 meer naar uitkeken dan Closure / Continuation van Porcupine Tree? Voor…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Porcupine Tree – “Harridan”

‘Nieuwe single Porcupine Tree’? In 2021? We hebben al een aantal keer in onze arm geknepen, maar nee: dit is geen droom….
AlbumsRecensies

Steven Wilson – The Future Bites (★★★½): Etalages kijken

Een blik op de hoes vertelt het je meteen: Steven Wilson is herboren. Vergeleken met de sobere beelden van Lasse Hoile die…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.