Albums, Recensies

JFDR – New Dreams (★★★½): Verfrissende Scandinavische eenvoud

Scandinavië is ongetwijfeld een van onze favoriete leveranciers van nieuwe muziek. De eer om vrijdag de dertiende alvast een stukje mooier te maken is weggelegd voor de IJslandse Jófríður Ákadóttir, beter bekend als JFDR. New Dreams is de langverwachte opvolger van debuutplaat Brazil die in 2017 verscheen. Waar die eerste plaat nog een zoektocht was naar een eigen sound, lijkt JFDR die nu meer dan ooit gevonden te hebben. Klassiek, folk en elektronica ontmoeten elkaar en nemen je mee op een verfrissende en veelbelovende reis.

Wanneer we IJsland en muziek met elkaar associëren komen we al snel bij Björk en na het beluisteren van New Dreams kunnen we je alvast verklappen dat JFDR zich ongetwijfeld door haar landgenoot liet inspireren. Net als Brazil werd het nieuwe album uitgebracht op het label van Jófríður Ákadóttir, White Sun Recording. Over New Dreams zei de IJslandse het volgende: ‘This was my New York album, but at the end of the day it was the end of a chapter, not the beginning. I moved back to Iceland and came to terms with a lot of things that I hadn’t, I fell in love with a lot of things that I hadn’t appreciated for a long time. It’s all about how much of yourself you make available to people.’

“Care For You” is de eerste track van het album en zet meteen de toon. Een verfrissend, luchtig geluid in combinatie met zachte vocalen doet al snel denken aan eerder vermelde landgenote Björk. Het nummer wordt steeds grootser en ontplooit zich in elke mogelijke hoek, terwijl het eigenlijk ook heel klein blijft. Daarnaast vormt “Care For You” een manifest voor het hele album: het in vraag stellen van je oordeel en empathie. ‘It’s about those moments where you’re thinking about another person, and every desperate attempt to get through to them doesn’t work—but you just keep trying and end up questioning your own sanity.’

Woensdag kregen we nog een muzikaal voorgerecht in de vorm van “Think Too Fast”.  De grijze lucht staat in schril contrast met de kristalheldere klanken. Alsof een pauze doorbroken wordt kabbelt het water weer zachtjes voort, een puurheid die alleen in onze dromen realiteit is. We worden even getransformeerd naar een utopische plek, of is het toch IJsland?

Doorheen het hele album weerklinken minimalistische soundscapes en krijgt helderheid een stem. Breekbaar en krachtig tegelijkertijd. JFDR geeft haar afkomst ook weg met de scherpe s-klanken die het IJslandse accent met zich meebrengt. De zangeres zegt dat de mix engineer dit graag wilde wegwerken, terwijl ze zelf net heel erg houdt van de klank. Daarin kunnen we de IJslandse wel volgen, het draagt ongetwijfeld bij aan de sfeerschepping en de puurheid die we zo graag linken aan muziek vanuit de meest noordelijke contreien van Europa.

New Dreams heeft tijd nodig om te ontplooien, de ruimte te vullen en je mee te sleuren. Eenmaal je jezelf eraan overgegeven hebt is er echter geen weg terug. Een album dat in z’n geheel geconsumeerd dient te worden en dat keer op keer. JFDR kan je live aan het werk zien op 1 mei in de Botanique en op 2 mei in Villa Bota (Brugge).

Facebook / Instagram / Website

Voor meer nieuwe muziek, check onze Spotify!

13 maart 2020

About Author

Leni Sonck


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief