AlbumsRecensies

Circa Waves – Sad Happy (★★★½): Twee gevoelens, twee gezichten

Het is bij sommige bands bijna onmogelijk om stil te blijven zitten. Circa Waves is er bijvoorbeeld zo één. Denk maar eens terug aan de zomer van 2015, toen je ongetwijfeld helemaal los ging op “T-Shirt Weather”. Dankzij dat nummer werden de jongens in één klap wereldberoemd. Hetzelfde grote succes behalen, lukte jammer genoeg niet meer, maar met nummers als “Movies” en “Jacqueline” wist Circa Waves keer op keer te vernieuwen. De Britten doen er alles aan om hun indierock zo vrolijk mogelijk te laten klinken. Dat mochten we eind vorig jaar van dichtbij meemaken toen de jongens een vloedgolf aan positieve energie de Botanique instuurden. Die tour stond toen nog in het teken van hun laatste plaat What’s It Like Over There?, maar een klein jaar later zijn de Britten al terug met een nieuwe langspeler.

‘Sad or happy?’ Met die woorden begon de band hun campagne rond de plaat. Toepasselijk, want Sad Happy werd opgesplitst in twee delen. Het Happy gedeelte kregen we enkele weken geleden al in z’n geheel te horen, maar voor de review wachtten we toch geduldig de hele plaat af. Op dat eerste deel – waaronder ook de singles “Jacqueline” en “Move to San Fransisco“- heersen de vrolijke indiegitaren en poppy refreinen, terwijl deel twee in het teken staat van akoestische ballades. Het is vanzelfsprekend dat het vrolijke deel ons het warmst kreeg, maar deel twee wist ons jammer genoeg helemaal koud te laten. Hoewel de band de laatste jaren het verwijt krijgt de commerciële kaart getrokken te hebben en niet meer zo snel naar de gitaren te grijpen, heeft Circa Waves met Sad Happy toch een degelijke plaat neergezet, waar een paar hits opstaan die live ongetwijfeld voor een groot feest zullen zorgen.

Zo barst deel één van Sad Happy van de meezingers. Op openingsnummer “Jacqueline” wordt dat al meteen duidelijk. Met een mix van indierock en pop zorgt de band voor een vrolijke vloedgolf, die de komende twintig minuten niet gaat liggen. Met “Wasted On You” krijgen we er nog zo eentje voorgeschoteld. Dankzij de ‘ooh’s’ en de makkelijke lyrics werd het een meezinger van jewelste die zich bijna instant in je hoofd nestelt. Hoewel de jongens de laatste tijd eerder richting de poppy kant neigen, komen er toch de nodige gitaren aan te pas. Op “Call Your Name” komt er zelfs een kleine solo bij en op nummers als “Move To San Francisco” en “Be Your Drug” worden de hardere – binnen de perken van Circa Waves – indiegitaren afgewisseld met hun nieuwe, poppy sound. De lente is in aantocht en dankzij Circa Waves zullen we het geweten hebben.

Toch weet de band zelfs binnen enkele nummers de albumtitel alle eer aan te doen. Nummers als “Love You More” en “The Things We Knew Last Night” werden akoestische ballades, maar bouwen op naar een grotere, orkestrale productie met strijkers en blazers. Hoewel de nummers op het eerste gehoor eerder triestig klinken, schuilt er toch een vrolijk kantje in. Het zouden de laatste blije wapenfeiten van de band worden, want op deel twee is er van catchy gitaren geen sprake meer en krijgen we enkel donkere, elektronische ballades te horen. Met de titeltrack “Sad Happy” moest Circa Waves toch nog een ei kwijt. We mochten nog een laatste keer happy meezingen en dansen op een ongelofelijk catchy nummer voor we sad werden.

Jammer genoeg lijken rustige, akoestische nummers vaak gelijk aan saai en minder boeiend en helaas slaagt Circa Waves er niet in om daar verandering in te brengen. Af en toe weet de band wel een andere wending te geven aan zo’n nummer. Zo neigt “Battered & Bruised” al snel naar de jazzy kant door het gefluit, de piano en de elektrische gitaren, maar dat is veruit de interessantste ballade op deel twee. “Wake Up Call” blijft misschien een beetje plakken, maar mist vooral z’n boodschap volledig. “Train To Lime Street” werd een overbodige interlude en ook de elektronische nummers als “Sympathy” en “Hope There’s A Heaven” weten niet echt te boeien.

Afsluiter “Birthday Cake” laat ons met een dubbel gevoel achter. Zo scheurend en catchy Circa Waves begon aan Sad Happy, zo inspiratieloos en teleurstellend klinkt deel twee. De jongens namen de albumtitel net iets te serieus en voorspelden onze reactie al. Wij werden vooral net iets te sad van deel twee en dat is waarschijnlijk niet op de manier die de band in gedachten had. Jammer genoeg wisten de jongens hun niveau van meezingers en hits niet vol te houden en hadden ze het tweede deel misschien beter achterwege gelaten. Het is wat het is en we zijn vooral heel happy met het eerste deel, dat live ongetwijfeld voor een gigantisch feest zal zorgen.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1764 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Circa Waves @ Botanique (Orangerie): Moshpits en singalongs bij de vleet

Toen zanger en gitarist Kieran Shuddal in 2013 wat nummers schreef en ze online smeet, sloeg hij erin om drie muzikanten te…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Circa Waves - Never Going Under (★★★): Surfen op golven van sterke middelmatigheid

Wie Liverpool zegt, denkt al snel aan muzikale grootheden als Echo & The Bunnyman, Franky Goes to Hollywood en natuurlijk de fantastische…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Circa Waves - "Living in the Grey"

Circa Waves is het typische voorbeeld van een band die vandaag nog steeds op het succes surft van een hit die ze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.