Albums, Recensies

Sea Girls – Under Exit Lights (★★★): Braaf indiefeestje

Groot-Brittannië is wereldwijd misschien wel de grootste leverancier van indierockbands. Met Sea Girls loopt er een perfect voorbeeld rond. Na hun deelname aan de BBC Sound Of-wedstrijd kregen de jongens dan ook een serieuze populariteitsboost en tegenwoordig touren ze de hele wereld rond. De jonge Britse band klinkt als een zonnestraaltje op een donkere dag, want het is onmogelijk om stil te blijven zitten op de vrolijke indrierock die de band maakt. Op plaat heeft Sea Girls de reputatie opgebouwd om hun nummers soms wat te veel te polijsten, waardoor hun muziek  iets te veel binnen de lijntjes blijft. Live daarentegen weet de band wel grootser te klinken en zich vooral helemaal te smijten, wat hun nummers dan ook naar een hoger niveau tilt. Dat konden we een paar weken geleden al zien in Trix.

Die tour stond toen al voor een deel in het teken van de vierde ep die de jongens van plan waren op de wereld los te laten. Het was duidelijk dat Under Exit Lights het finale opstapje naar het allergrootste toneel zou moeten worden, maar of dat ook effectief zal lukken, valt nog af te wachten. Zoals te verwachten viel – en al drie keer eerder het geval was – klinkt Sea Girls ook op deze ep ietsje te braaf. Het is zeker niet zo dat er slechte nummers op de plaat staan, in tegendeel zelfs, maar het had allemaal een tikkeltje gedurfder gekund. Openingsnummer “Ready For More” is hier een schoolvoorbeeld van. Het is onmogelijk om stil te blijven zitten en het lied is zo catchy dat het voor de rest van de dag in je hoofd blijft hangen, maar toch hebben we het gevoel dat er iets mist. De titel van het nummer doet in elk geval niet meteen wat het belooft, want echt veel more dan we al gewoon waren van de jongens krijgen we niet te horen.

Het is dus soms allemaal een beetje te veel van het goede. “Soldier On” begint bijvoorbeeld veelbelovend. Flarden van elektronische gitaren baden in een walm van donker mysterie, het tempo gaat de hoogte in en de vergelijking met Sam Fender is zo goed als gemaakt, maar dan duurt het nummer weer net wat te lang. Ondanks de lengte blijft het natuurlijk wel een leuk nummer en zijn we bijzonder benieuwd hoe de band het er live vanaf zal brengen. Datzelfde geldt voor “Why Won’t You Admit”. Het tempo ligt redelijk hoog en het nummer klinkt lekker herkenbaar, maar de variatie lijkt wat zoek.

Toch komt Sea Girls ook een paar keer stevig uit de hoek op Under Exit Lights. Op “Violet” nemen de gitaren het over en dankzij de refreinen werd het een meezinger pur sang. Ook “Closer” werd zo’n nummertje, al klinken de gitaren hier al wat zachter. Het aanstekelijke blijft wel een belangrijke factor op beide nummers. Op laatstgenoemde zit hem dat in het terugkerende indiegitaartje, op “Violet” dan weer in het scanderen van de refreinen. Op allebei de nummers krijgen we een ander facet van Sea Girls voorgeschoteld, maar horen we toch vooral dat de band het ook op plaat aankan om eens out of the box te denken.

Op het einde van de plaat tovert Sea Girls nog een wit konijn uit de hoed. Op “Timeless” krijgen we voor het eerst op de plaat geen elektrische gitaren te horen. Het werd een akoestische ballade, waar een zweem van elektro doorheen hangt. De akoestische gitaar zorgt voor een emotionele sfeer en daar doen de vele echo’s nog een schepje bovenop. Ondanks dat het nummer geen drie minuten duurt, voelt het toch wat langdradig aan. Dat is misschien wel de beste manier om Under Exit Lights te omschrijven. De nummers zijn helemaal niet slecht en hebben vast en zeker een goede bedoeling, maar het is allemaal net dat tikkeltje te braaf. Sea Girls komt een paar keer stevig uit de hoek, maar doet dat net iets te weinig. Gelukkig weten we uit ervaring dat de jongens live wel dat tikkeltje extra kunnen toevoegen aan hun nummers, dus een echt probleem is er niet.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

12 maart 2020

About Author

Lucas Palmans


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief