LiveRecensies

Rex Rebel @ AB Club: Wat harder schommelen en dan komt het goed

Sam Bettens, Reinout Swinnen en Wim Van der Westen waren enkele jaren geleden voor de zoveelste keer druk aan het touren met K’s Choice. Die band bestond 25 jaar en dat moest gevierd worden, maar in een interview vertelde het drietal ons dat een greatest hits-tournee op creatief vlak laag scoort. Tussen die optredens door begonnen ze dan maar met een nieuw muziekproject: Rex Rebel. Met debuutsingle “Big Shot” werd het al snel duidelijk dat Rex Rebel elektronische muziek zou gaan maken, maar overtuigen deed de groep niet meteen. Zowel die single als Run, het eerste album van het trio, leek originaliteit, eigenheid en plezier te missen. We hoopten deze zaken gisteravond dan ook wat vaker te zien.

De avond werd ingezet met het muziekproject van Sasja Maekelberg, de broer van Jasper die u kent van Faces on TV. Ook deze band, die de naam LARSSEN. kreeg, bevindt zich in de elektronische sfeer en heeft een duistere ondertoon. Met slechts één muzikant aan zijn zijde wist Maekelberg ons best te overtuigen. De zwoele beats met een mysterieus kantje deden al menige heupen bewegen terwijl de stem van de zanger hier en daar de hoogte inging, soms misschien wel net iets te hoog. Onder andere op die momenten moesten we aan Oliver Symons en zijn muziekbaby denken. Muzikaal doet LARSSEN. ook wat denken aan Warhola, alsook pakweg Compact Disk Dummies. Toch weet Maekelberg zich te onderscheiden van die eerder vernoemde bands door onder andere het gebruik van sambaballen. Afgelopen avond speelde LARSSEN. gelukkig voor een publiek kleiner dan duizend mensen, maar over enkele jaren is dat misschien niet meer het geval.

Rex Rebel heeft nog niet veel bekende nummers, maar besloot meteen met het bekendste te beginnen. Gewaagd, maar het werkte wel. “Big Shot” kreeg meteen de volle AB Club mee en al snel volgde het zomerse “I Can’t Hurt You”. We kregen drie gasten te zien die veel plezier hadden, als waren ze drie buurjongetjes die dagenlang hadden moeten aanzien hoe er een speeltuin gebouwd werd in de straat en er nu eindelijk op mochten spelen. Het plezier dat op Run soms ver te zoeken was zagen we hier in overvloed. Die vrolijkheid kwam zeker en vast terug tijdens “Lifeline”. Toen nam de band ons mee naar Coachella, hun droombestemming, en ook op “Movin’ Out” werd er aardig gedanst.

Niet alles was rozengeur en maneschijn. “One More” leek te balanceren tussen een rustmoment en een wat saaier nummer, maar evolueerde dan toch naar een meezinger waarbij de linkerhelft en de rechterhelft andere instructies kregen. We waren niet helemaal overtuigd door de debuutplaat van Rex Rebel, maar we zien wel dat de drie al heel wat podiumervaring hebben opgedaan bij K’s Choice. Door die ervaring klonk de muziek vaak net iets overtuigender en sloeg ze wat meer aan. Doordat dit slechts het eerste grote optreden van Rex Rebel was leek het trio nog niet helemaal door te spelen en los te gaan. De liveversies leken sterk op die van het album en wat meer afwijkingen hier en daar hadden de nummers sterker gemaakt.

https://www.instagram.com/p/B9kYOU_nk-s/

Nog een reden waarom Rex Rebel live meer weet te overtuigen dan in onze woonkamer of auto is de setting: een kleine donkere zaal met een lichtshow waarover nagedacht is. De AB Club zelf straalde een sfeertje uit dat nauw aansloot bij de muziek, waardoor bijvoorbeeld de outro van “Run” nog meer tot zijn recht kwam. Het duistere einde van dit nummer hoort gewoonweg thuis is een kleine donkere zaal. De piano die er hier extra bijkwam was dan weer een mooi, licht contrast.

Ook een nog titelloos nieuw nummer bleek een hoogtepunt van de set. De tekst van Sam over het klimaat werd ondersteund door samples van Greta Thunberg. We spraken al van contrasten en dus waren er naast hoogtepunten ook dieptepunten. “Too Much to Take” wist minder te overtuigen en ondanks de mooie samenzang maakte ook “Tonight” niet helemaal een indruk. De cover van George Michael was een mooie uitsmijter, maar eens Rex Rebel wat meer eigen werk heeft mag deze gerust op zolder worden gelegd.

Rex Rebel mag dan wel een nieuwe band zijn, je voelt dat het trio al live-ervaring heeft en op elkaar is ingespeeld. De band mocht van ons zeker en vast nog meer doorspelen. We zagen ze al plezier maken, maar ze hielden zich nog iets te veel vast aan de originele versies van de nummers. De jongens speelden al enthousiast op de speeltuin, maar doordat deze nog nieuw was leken ze wat op veilig te spelen en zich in te houden. Eens ze de nieuwe speeltuin gewoon zijn gaan ze hopelijk harder schommelen en sneller van de glijbaan. We steken niet onder stoelen of banken dat de eerste langspeler van Rex Rebel ons niet helemaal wist te overtuigen, maar na wat we nu live zagen denken we wel dat de band er zal komen.

Wie Rex Rebel nog aan het werk wil zien kan op 4 mei naar Het Depot in Leuven of op 6 mei naar De Casino in Sint-Niklaas afzakken. Er zijn nog tickets te koop.

Setlist:

Big Shot
I Can’t Hurt You
Run
Tonight
Too Much to Take
Moving Out
Body
(nieuw nummer)
Lifeline
Big Boy
Run

Freedom (cover van George Michael)

773 posts

About author
Ik ben te herkennen aan mijn gele jas.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mauro Pawlowski - "Godmade Trouble"

De Belgische half Pool-half Italiaan die sneller muziek uitbrengt dan zijn schaduw lief is, bewandelt voor de eerste keer in twintig jaar…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Off The Cross - Enjoy It While It Lasts (★★★★): Mooi en meedogenloos

In plaats van platgewandelde wegen te betreden, streeft de Antwerpse metalband Off The Cross ernaar om consequent andere stijlen toe te voegen…
LiveRecensies

Noémie Wolfs @ Ancienne Belgique (AB Club): Zwoelste comeback van het jaar!

Noémie Wolfs is weer helemaal terug van weggeweest. In een ver verleden stond ze nog bekend als de zangeres van Hooverphonic, maar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.