AlbumsRecensies

Rex Rebel – Run (★★): De niet rebellerende rebellen

De naam Rex Rebel zegt je misschien nog niet heel veel, maar de mannen achter de band ken je waarschijnlijk wel. Sam Bettens (die vroeger carrière maakte als Sarah), Reinout Swinnen en Wim Van der Westen vormen drie vierde van K’s Choice en scoorden met die band al vele hits. “Not an Addict” is de bekendste daarvan, maar ook singles als “Now Is Mine” en “Everything for Free” deden het niet slecht. Na ruim vijfentwintig jaar bleek het eens tijd voor iets anders, en zo werd Rex Rebel op poten gezet. Wij zaten onlangs aan tafel met Rex Rebel en kwamen wat meer te weten over het ontstaan van het nieuwe project en hun debuutplaat, Run.

Run opent met “Big Shot“. Het nummer moest als de debuutsingle van deze band schokgolven teweegbrengen, maar we vonden het daar net iets te braaf voor. De enigszins mysterieuze sfeer deed ons wel uitkijken naar meer nieuw werk. Dat mysterieuze wordt zeker en vast doorgetrokken in “Body”, een vrij duister nummer dat ons meer kan smaken dan “Big Shot”, en vele andere nummers. Met “I Can’t Hurt You” slaat de band nog een andere richting in. De zomerse instrumentale stukken die wat doen denken aan Milk Inc. en de Schotse band Texas hebben een vrij hoog feelgoodgehalte, en ook de productie van deze nummers zit goed. Na een aantal songs te beluisteren is het al duidelijk dat Rex Rebel helemaal anders is dan K’s Choice. De nieuwe band heeft veel toesten, loops en elektronische drums, maar geen gitaren of piano’s. Het trio treedt zonder twijfel buiten zijn comfortzone.

Nummers als “Big Boy” klinken redelijk poppy en braaf. Ze zijn eigenlijk niet speciaal genoeg om veel aandacht aan te besteden, en veranderen doorheen hun lengte amper. Zo nu en dan krijgen we een extra klankje te horen, maar een echte opbouw of afwisseling tussen akkoorden of tempo’s komt er nooit. Bovendien lijkt het tempo telkens net iets te laag te liggen. “Movin’ Out” had ons met een extra duw op het gaspedaal wel aan het bewegen kunnen brengen. Het vrolijke en catchy nummer rekenen we toch tot een van onze favorieten, net als “Run”. Tijdens de eerste helft van dit lied hangt er een zekere dreiging in de lucht, waarna het onherroepelijk losbarst. Heerlijk. Dit is waar we op zaten te wachten, want voor het eerst lijkt Rex Rebel een beetje te rebelleren en buiten de lijntjes te kleuren. Doorheen de meeste nummers horen we een duistere ondertoon, maar de vibe die we hier te horen krijgen herinnert ons eerder aan Evanescence.

De stem van Sam Bettens doet zo nu en dan denken aan die van Danielle Haim, maar in tegenstelling tot bij HAIM staat Sam er bij Rex Rebel op vlak van zang alleen voor. In “Lifeline” krijgen we wel meerdere stemmen te horen en dat is dan ook een van de weinige dingen die we goed of ‘vernieuwend’ vinden aan het nummer. “One More” weet zich ook te onderscheiden van de meerderheid van de andere nummers doordat er hier mooi opgebouwd wordt naar een climax. Het nummer is echter al afgelopen voor deze echt bereikt wordt; teleurstellend. Albumafsluiter “Low” is wel een aangename verassing. Wat begint als een ambienttrack met een gesproken tekst evolueert naar een protestsong met een industriële, muzikale ondertoon. ‘Hold our heads high while we’re asked to stay low’, klinkt het, terwijl het nummer langzaamaan iets dramatisch krijgt. De piano die er naar het einde toe bijkomt vormt een mooi einde van het album.

Rex Rebel mag dan wel een grote verandering zijn voor Sam Bettens, Reinout Swinnen en Wim Van der Westen, voor ons is het niet meer vernieuwend. Alles is al vele malen eerder gedaan door andere artiesten en vaak ook beter. De nummers zijn altijd wel ietsje anders, maar extreme verschillen vinden we niet terug op het album. Het drietal heeft een handleiding gevolgd over hoe ze nummers moeten maken en daar zijn ze in geslaagd. Toch ontbreken er enkele belangrijke zaken aan die nummers: originaliteit, eigenheid en plezier. Met een naam als Rex Rebel zou je verwachten dat het trio aardig buiten de lijntjes kleurt, maar ook rebelleren deden Sam en co helaas niet.

Op 10 maart staat Rex Rebel in de AB, op 4 mei in Het Depot en op 6 mei in De Casino. Voor de shows in Leuven als Sint-Niklaas zijn er nog tickets te koop.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

944 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Morgan Wade - "Run"

2022 is nog maar net begonnen, maar Morgan Wade laat er geen gras over groeien. Eind deze maand komt de deluxe-editie van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Zeal & Ardor - "Run"

Zeal & Ardor is nu toch wel al een aantal jaar een van de meest interessante projecten binnen de metal. Het geesteskind…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Alioth - "Run"

Dat ons klein belgenlandje veel talent heeft, weten we allemaal. Alioth is daar hoogstpersoonlijk een voorbeeld van. De zanger met zijn fluwelen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.