InstagramLiveRecensies

NF @ Ancienne Belgique (AB): Damn, right in the feels

© CPU – Nathan Dobbelaere

De Ancienne Belgique zat gisteren afgeladen vol voor het optreden van de Amerikaanse rapper NF. Vorige zomer bracht hij zijn vierde plaat The Search uit, waarmee hij momenteel bezig is aan een wereldtournee. Australië en Nieuw Zeeland waren al aan de beurt geweest, nu was het tijd voor Europa, en later dit voorjaar trekt hij nog door naar zijn thuisland de Verenigde Staten. Hij brak door bij het grote publiek in 2017 met zijn album Perception, met als hoogtepunt de monsterhit “Let You Down”, die meerdere keren platinum ging in verschillende landen.

Hoe komt het dat de rapper zo populair is? Wel, hij brengt onversneden verhalen over zijn realiteit, vaak redelijk donker en somber, maar vooral recht uit het hart. Hij pakte ons gisteren vast bij ons nekvel en trok ons mee in zijn verhaal, een verhaal waar we des te meer, des te harder in geloofden en waarmee iedereen in het publiek zich op een bepaald punt wel mee kon identificeren.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Openen deed hij met het eerste nummer van de nieuwe plaat “The Search”. Hij stond achter een groot wit doek dat het hele podium bedekte, met het nodige lichtwerk leek hij zo op een reus, klaar om te verpletteren. Het zette meteen de toon voor de rest van de avond. Hij rapte over zijn mentale gezondheid, zijn ervaringen van de afgelopen jaren met het touren en zijn carrière als rapper. NF nam op geen enkel moment een blad voor de mond. Hij stak ons recht in het hart met zijn rauwe, no nonsense raps, en muzikale refreinen.

Nog nooit zagen een bos ballonnen er zo eng en tegelijk cool uit wanneer Nathan John Feuerstein er mee op podium rondliep. De podiumopstelling was zoals verwacht eentje met langs de ene kant zijn drummer Rhett, die trap beats uit z’n drumstokken toverde aan een tempo van een topsporter, en langs de andere kant een grote ijzeren kooi. Een soort van gevangenis, die hij op alle mogelijke manieren gebruikte om zijn boodschap te verkondigen. Erin, erop, ernaast en ertegen. We kregen gisteren een show te zien die net zo staalhard was als die kooi.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Als we NF in een rijtje naast andere rappers moesten plaatsen, zou het ergens zijn in de buurt van Eminem. Zijn flows waren even snel, even hard en even echt als die van The Real Slim Shady. Maar toch, de vergelijking maken is eigenlijk overbodig. NF is ‘in a lane of his own’. Hij doet al jaren zijn eigen ding en weet zich daarmee te onderscheiden van de rest. NF had gisterenavond geen enkel scheldwoord nodig om stevig op het publiek in te hakken. “My Life” was in het eerste deel van de show een zwaar kippenvelmomentje, net zoals een paar nummers later “Nate” dat ook was. Hierbij zat hij op een kruk tegenover een andere lege kruk, met op de achtergrond visuals van een kleine jongen. ‘Even good people are great at makin’ bad desicions’. Wel, gisterenavond naar de AB afzakken was toch een beslissing waar we geen spijt van hadden hoor.

Naar het einde toe werd het allemaal nog wat grootser. “If You Want Love” leek even de grootste publiekslieveling te worden, maar dat was uiteraard buiten “Let You Down” gerekend. De monsterhit werd sereen, maar vol emotie door de hele zaal meegebruld. Na “Let You Down” en “If You Want Love” die van de Perception plaat kwamen, werden we gewoon opnieuw in een hoogtepunt gedropt. Voor ons het hoogtepunt van het nieuwe album, en het toppunt van de hele avond namelijk “Time”. Wat een heerlijk emotioneel nummer was dat zeg. Op dit nummer klonk NF ook wat positiever, en hoopvoller. Een goede manier om de show op zijn einde te laten lopen.

© CPU – Nathan Dobbelaere

NF bevindt zich momenteel in een andere league. Hij brengt verhalen die indruk maken als een poëet waar de meeste rappers van dit moment enkel maar jaloers op kunnen zijn. Ook live wist hij gisteren die gevoelige snaar te raken, het gevoel dat we hebben bij het luisteren naar zijn muziek vertaalde hij in een strakke set. Het ging van het ene kippenvel moment naar het andere ‘right in the feels’ moment. Bij het buitenkomen konden we eigenlijk alleen maar denken damn! NF pakte ons helemaal in, respect.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

The Search
Leave Me Alone
Change
No Excuses
My Stress
My Life
Outcast
Options
Only
Nate
-Interlude-
Hate Myself
If You Want Love
Let You Down
Time
When I Grow Up
Returns

WHY

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single NF - Chasing_ (Demo) (feat. Mikayla Sippel)

Net voor de coronacrisis was NF een van de laatste artiesten die Ancienne Belgique mocht laten vollopen. De Amerikaanse rapper houdt geen…
LiveRecensies

NF @ Zappa: Teleurstellende playbackshow

In een mum van tijd was de Zappa in Antwerpen uitverkocht voor de Amerikaanse rapper NF. Eind vorig jaar liet hij het…
Vragen van "Den Beir"

Vragen van "Den Beir": Hersencellen

Hersencellen is een samenwerking tussen schrijver/dichter Gert Vanlerberghe en muzikant/producer Butsenzeller, waarmee ze de grenzen tussen gesproken woord en muziek gretig aftasten….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.