InstagramLiveRecensies

Gregory Porter @ Ancienne Belgique (AB): Beter dan Dafalgan

© CPU – Jan Van Hecke

De verschijning van Gregory Porter mag imposant genoemd worden, maar dat kunnen we ook gerust zeggen over het palmares van de man. Met een handvol eigenzinnige jazzplaten en twee Grammy Awards onder de arm geniet de Amerikaan een wereldwijde aanhang, die hem nu al voor de vierde maal in de Ancienne Belgique bracht. Op zijn zesde plaat All Rise is het nog even wachten, maar de recente single “Revival” beloofde opnieuw veel goeds en zo was het uitkijken naar een avondje jazz van de bovenste plank.

Wie vanavond op een voorprogramma zat te wachten, waarbij men de keel nog een laatste keer kon schrapen met een pint of twee, vloekte misschien wel even. Dat gevloek mocht echter snel opgedoekt worden, zeker als je wist dat Porter ons een set van maar liefst twee uur beloofde.

Een jazzband zou geen jazzband zijn zonder overvloed aan muzikaal geweld, en dat was ook vanavond het geval. We telden een pianist, contrabassist, drummer, saxofonist en organist. Zij betreedden het podium alvorens de protagonist het podium omverblies met zijn aanwezigheid alleen al. Als klap op de vuurpijl schonken Gregory Porter en zijn band ons “Love Is Overrated”, een intieme song die groots werd gebracht en een oerdegelijk fundament vormde voor een show die nooit meer stilviel.

Gregory Porter kan naast intiem ook groots uitpakken en daarmee deed hij de monden meermaals openvallen. Nummers als “On My Way to Harlem”, “Don’t Lose Your Steam” en “Musical Genocide” maakten hier en daar zelf wat heupen los, waarna diezelfde heupen last begonnen krijgen van verzuring. Die ‘heupeloosheid’ vond plaats toen de band het nodig achtte om ons te plezieren met tempowisselingen waar onze ogen van gingen tollen. Ook Porter zelf leek te genieten van de ongeziene klasse van zijn collega’s en bedankte met een pirouette, of toch een versie daarvan.

Gregory Porter bezit naast zijn indrukwekkende stem ook een grote generositeit, want hij lijkt maar weinig moeite te hebben om de aandacht af te leiden naar bijvoorbeeld zijn saxofonist, die ons er bij “Revival” nogmaals deed aan herinneren wat voor een schitterend instrument hij wel in zijn handen had. Zo ging Porter doorheen zijn set het rijtje muzikanten af, zonder dat het te afgezaagd ging klinken.

Er viel veel te zeggen over de band, maar Gregory Porter stond natuurlijk het meest in het licht vanavond; hoe kan het ook anders als je met zo’n paar stembanden bent gezegend. “Take Me to The Alley”, “No Love Dying” en “You Can Join My Band” gingen door merg en been, wat ons haast kippenvel gaf. Als God de zondag had geschapen om te rusten, dan verkiezen wij Porters stem als soundtrack van diezelfde scheppingsdag. Hallelujah!

Wie een snelle en blitse show had verwacht had het mis, want er waren bijvoorbeeld na vier nummers al meer dan 30 minuten verstreken. Geen kat die daar echt over jankte, want jazz mag gerust wat afdwalen. Dat deed het bij het swingende “Liquid Spirit”, en bij “Join My Band” zong het publiek gewillig mee met de lippen van de goedgemutste Amerikaan.

Een uitverkochte Ancienne Belgique zag een show die stevig gepeperd was met klasse en uitpuilde van het pure talent. Gregory Porter bewees nogmaals dat jazz eigenzinnig en toegankelijk kan zijn in meerdere songs, en dat voor een publiek die veel verder gaat dan de plaatselijke muzieknerd. Wie de avond begon met een kloppend hoofd na een oneindig lijkende werkweek, had aan Gregory Porter genoeg om die pijn te doen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Dominic Fike @ Ancienne Belgique (AB): Factor 30!

Gisteren was de uitvinder van ‘sun-damaged rock’ in het land en dat zorgde voor een golf van euforie aan de poorten van…
InstagramLiveRecensies

The Murlocs @ Ancienne Belgique (AB Box): Meer dan een zijproject

Buiten King Gizzard & The Lizard Wizard bestaat er nog een hele reeks aan zijprojecten van de leden. Eentje daarvan is The…
InstagramLiveRecensies

Lauren Spencer-Smith @ Ancienne Belgique (AB): Overvolle TikTok-pallooza

Negentien jaar en al zalen volledig kunnen uitverkopen. Niet iedereen kan het, maar de jonge Britse zangeres Lauren Spencer-Smith is er eentje…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.