AlbumsRecensies

Danny Blue and the Old Socks – Boys (★★½): Gedaan met het speelse imago

De nieuwe ep Boys van Danny Blue and the Old Socks bewijst dat de jongens inderdaad een andere weg lijken in te slaan. Het zorgeloze, indie surfrockimago van de band is op deze ep zo goed als verdwenen. Er wordt duidelijk een poging ondernomen om het puberale, speelse karakter meer achterwege te laten en een iets serieuzere, meer experimentele kant op te gaan.

Danny Blue and the Old Socks debuteerde in 2017 met hun nummer “King of the Trashcan”. Later dat jaar brachten ze dan ook hun eerste ep Backyard Days uit. Begin 2018 waren ze bij Studio Brussel finalist van De Nieuwe Lichting en een halfjaar later kwamen ze in de finale van Humo’s Rock Rally terecht.

De ondertussen zeskoppige groep bestaat uit vijf jonge Antwerpse gasten, sinds kort vervoegd door Pieter-Jan Decraene uit Hasselt. Met Rhinos Are People Too won hij De Nieuwe Lichting in 2013 en ondertussen mag hij zich dus deel van Danny Blue and the Old Socks noemen. Boys werd gemixt en geproducet door Pieter-Jan, wat dus wil zeggen dat deze ep volledig door de band zelf werd gemaakt.

Met de eerste teasers, “Boys” en “I Don’t Mind”, lagen de verwachtingen voor de nieuwe release niet zo hoog, maar derde en laatste voorproefje “Twins” bracht hier verandering in. Openen doet de ep met “Don’t Cry Near the Pond”, een nummer dat zelfs wanneer je het voor de eerste keer hoort toch bekend in de oren klinkt. In het begin speelt de band op veilig met een standaard deuntje. Eindigen doet het lied op een heel andere manier: luide instrumenten en vooral veel geschreeuw.

“I Ain’t Got Everything At All” lijkt een van de betere nummers te zijn, hoewel de climax hier op zich laat wachten. Dat gevoel blijft ook bij de rest van de ep een beetje hangen. Met Boys laten de jongens duidelijk merken dat ze een nieuwe route volgen, maar momenteel ziet het ernaar uit dat ze nog een beetje op zoek zijn naar die weg. Hoewel het zeker de juiste kant lijkt op te gaan, kan Danny Blue and the Old Socks toch nog een beetje tijd gebruiken om verder te rijpen.

Met een uitverkochte AB op 14 maart lijkt het toch de moeite om de jongens eens live bezig te zien. Gelukkig zal de ep niet enkel in Brussel voorgesteld worden, maar ook op volgende locaties, waarvoor er nog ticketjes te bemachtigen zijn: op 21 april in Het Depot in Leuven, 22 april in de Charlatan in Gent en op 25 april in Trix in Antwerpen.

Facebook

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Skullcrusher - Storm in Summer (★★★): Een rollercoaster zonder pieken of dalen

Muzikaal gezien is Skullcrusher, ofwel Helen Ballentine, het tegengestelde van wat haar naam doet vermoeden. Geen harde, schreeuwerige creaties die je hoofd…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Dinosaur Jr. - "Garden"

Dinosaur Jr. behoeft weinig introductie voor de modale gitaarliefhebber, want sinds 1984 laten deze heren ons met de regelmaat van de klok…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Cyrano - "White Wine"

Cyrano is een nieuwkomer in de Londense electro-, r&b- en soulwereld en brengt met “White Wine” zijn zelfgeschreven debuutsingle. Hij verzorgt in…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.