AlbumsRecensies

Kvelertak – Splid (★★★★): Wat je ziet, is niet altijd wat je krijgt

Jezelf overtuigen dat een slechte indruk ook maar een momentopname is geweest, dat is een lastige taak. We volgen Kvelertak al langer, maar tot voor kort enkel op plaat. Toen we ze verleden jaar live zagen, was het toch meer een act dan een rock ’n’ roll band. Goed, we zijn weer een jaar verder en Kvelertak heeft een nieuwe plaat in de rekken liggen en daar moeten we onbevooroordeeld naar luisteren. En gelukkig, niets is wat het lijkt. Want Kvelertak slaat ons met zijn nieuwste telg Splid letterlijk tegen het canvas.

Kvelertak is een Noorse metalband uit Stavanger. Stavanger is vooral een industriestad en dus niet meteen het meest idyllische plaatsje van Noorwegen. Dat verklaart meteen de duistere invalshoek van deze band. Na getourd te hebben met grootheden zoals Metallica, Ghost en Mastodon heeft deze band zijn strepen dubbel en dik verdiend. Dat ze ook nog eens in hun moedertaal (naar verluidt zou het zelfs om een plaatselijk dialect gaan) zingen, maakt de band nog iets interessanter. Deze plaat is ook de eerste met de nieuwe zanger Ivar Nikolaesen en die moet toch wel een zware erfenis overnemen van oud-zanger Erlend Hjelvik.

We begonnen met te zeggen dat het een metalband is, maar Kvelertak is zo veel meer dan dat. Er worden verschillende stijlen gemixt, en daar tellen we heavy en black metal, punk en rock ’n’ roll bij. Door velen wordt het black ’n’ roll genoemd, maar dat doet tekort aan deze band. Deze stijlen zijn altijd een leidraad geweest voor Kvelertak, maar nu zijn ze meer uitgesproken aanwezig dan voorheen. Waar ze vroeger echt in een mix zaten, zitten ze nu vaker apart verpakt. Meestal pakt dat goed uit, maar er zijn ook momenten waar het iets subtieler kon. Dat is natuurlijk de keuze die ze gemaakt hebben, en dat wordt grotendeels goed gemaakt door de uitgesponnen nummers.

Er zijn delen waar het echt enorm hard gaat. Luister maar naar “Necrosoft“: na twintig seconden hoor je snoerharde black metal. De single “Fanden da dette hull!” is daar ook een mooi voorbeeld van, maar hier krijg je echt alle invloeden te horen. Op meer dan zeven minuten mag dat ook wel natuurlijk. Het nummer verveelt voor geen seconde en dat is toch wel enorm sterk. De afwisseling tussen de stijlen gebeurt op Splid net iets hoekiger dan op de vorige langspelers. En dat hoekige en minder subtiele dan voorheen blijkt na meerdere luisterbeurten een goede keuze. De overgangen tussen deze stijlen lopen misschien af en toe spaak, maar dat is een druppel op een hete plaat.

Splid is dan ook iets meer uitgesponnen dan voorheen. Vroeger waren het stuk voor stuk harde, catchy nummers. Nu wordt er ook tijd genomen om andere dingen te doen. Wat meer uitgesponnen solo’s, wat langere intro’s, opbouwende tussenstukken, … Hier kan het allemaal. Dat de heren in het Noors zingen, maakt Kvelertak ook wat spannender. Toch staan er op deze plaat twee Engelstalige nummers, waarvan een met Troy Sanders (Mastodon). Deze klinken muzikaal even sterk als de rest op de plaat, en dat bewijst nog maar eens dat teksten dan ook niet het belangrijkste zijn voor zo’n band. We zijn wel benieuwd of deze Engelstalige nummers een voorbode zijn voor later werk.

Kvelertak doet het op Splid ietsje anders en dan gaat het vooral over meer uitgesproken elementen die ze wat meer ruimte hebben gegeven. Deze ruimte was ook aanwezig op Nattesferd en zo zetten ze eigenlijk een logische stap. Het catchy element is niet weg, maar is niet meer de hoofdbrok. Dat lijkt ons een goede stap voor een band als Kvelertak. Met Splid gaan ze hun ruime fanbase toch weer wat kunnen uitbreiden en zullen de bestaande fans tevreden blijven.

Splid kwam op 14 februari uit op Rise Records. België staat voorlopig niet op de tour, maar als je naar Haarlem wil rijden, dan kan je ze 18 maart gaan bezichtigen.

Facebook / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Graspop Metal Meeting 2024 (Festivaldag 1): Buitje voor de sfeer

Duizenden metalheads trotseerden weer en wind om überhaupt in Dessel te geraken. Van paniek of andere onenigheden was nauwelijks iets te merken….
InstagramLiveRecensies

Kvelertak @ Trix (Zaal): In de ban van de Noormannen

Het Noorse water. We weten niet wat er precies in zit, maar het zorgt in ieder geval voor innoverende metalbands. Al jaren…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kvelertak - "Endling"

Kvelertak, of wurggreep in het Noors, was enkele jaren terug een verademing in de Scandinavische metalscene. Terwijl menig muzikant zich daar bleef…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.