LiveRecensies

The Growlers @ Het Depot: Wegdromen naar een strand in Californië

The Growlers zijn momenteel bezig aan hun Europese tour. Daar hoorde uiteraard ook een stop in België bij. Het Depot werd gisterenavond het toneel voor een uitgebreide tour down memory lane, en een trip doorheen het nu. Met ondertussen zes studioalbums onder de riem met als nieuwste Natural Affair, hadden de Californische surfrockers onder leiding van Brooks Nielsen tonnen materiaal om uit te kiezen. Tijd dus voor een uitgebreid setje vol rock ‘n’ roll.

‘I sound a bit raspy’, dat is de eerste opmerking die Brooks Nielsen heeft over zichzelf na vier nummers. Op sarcastische toon stak hij het op de boxen, maar wij wisten wel beter. Een deel van de charme van The Growlers is die rauwe stem van Brooks. Het lijkt wel alsof zijn pre-show-ritueel bestaat uit shotjes drinken en een slof sigaretten roken, om zijn stem zo veel mogelijk naar de knoppen te helpen. Maar die stem klonk desondanks heel goed, een eerste keer op “Orgasm Of Death”, waar hij begeleid werd door een fris klinkend synthesizertje van toetsenist Adam Wolcott Smith. Ook “World Unglued” heeft zo’n opgetogen synthje waar we helemaal vrolijk van werden, en rustig door konden wegdromen naar een zonovergoten Californisch strand. Wat een heerlijke manier om de set te openen.

https://www.instagram.com/p/B8r5x4BAU3k/?igshid=xemptr3vvsje&fbclid=IwAR3TqpPBk4l3Z4wBOoYV_Yu-uQXqVwIzWKX1F2KSJ8UuPcPU_XQXpuFcahc

De focus lag bij The Growlers voornamelijk bij zanger Brooks Nielsen. Hij begon er redelijk rustig aan, misschien al een beetje afgepeigerd van dat constante toeren langs alle uithoeken van de wereld. Ze hebben dan ook al heel wat jaren op de teller. Aangezien Brooks het mikpunt van onze aandacht was, merkten we in eerste instantie zelfs niet op dat gitarist Kyle Straka het na een paar nummertjes al voor bekeken hield. ‘He’s on a long cigarette break’, liet Brooks ons weten. ‘He tried drinking on every night of the tour’. Akkoord, dan snappen we dat het misschien allemaal even teveel werd. Het was leuk, zolang het duurde.

Maar ook zonder Kyle staken The Growlers redelijk wat vaart in hun set. Tijdens “Black Memories” voelden we ons een eerste keer echt betrokken, en dat gevoel was wederzijds. Ze hadden even hun tijd nodig gehad om zich volledig te settelen in het Depot, maar Brooks Nielsen en zijn band kwamen geleidelijk aan meer in hun flow, en voelden zich duidelijk beter op hun gemak. “Pet Shop Eyes” en “Feeling Good” zijn van die love songs waarmee hij ons met sprekend gemak weet in te pakken. Terwijl “Derka Blues” dan weer zo’n nummer is waar de sixties surfrock elementen helemaal naar voren komen. Bluesgitaartje in het begin, maar wat later ook een scheurende gitaar. Knap werk van leadgitarist Matt Taylor, heel de avond.

https://www.instagram.com/p/B8r3oTUIWi_/?igshid=1ba8f0abd83ts&fbclid=IwAR3uRnSZQ0Cj6BhZE48DnSFuBGgkQu6f-eJ2bfFUjIM8Vi19SfYMWqWFg5k

De heren namen uitgebreid de tijd om hun repertoire aan ons voor te stellen. De set duurde uiteindelijk bijna twee uur, maar eigenlijk wisten ze er constant de juiste snelheid in te houden. Op geen enkel moment verveelden we ons. Zeker niet tijdens de encore, toen Kyle zowaar de weg naar het podium had teruggevonden. Waar die kerel een hele show heeft uitgehangen, is ons een raadsel, maar hij was er terug klaar voor en werd zowaar nog de stagediveheld van de avond. Brooks Nielsen had er ferm plezier in, terwijl ook hij zijn tijd nam om zijn fans uitgebreid te bedanken. All the way from California, en hoe.

https://www.instagram.com/p/B8r6GHwAbNZ/?igshid=1qx2kvfbb5hdt&fbclid=IwAR1GMkhO1fxaS1UndmXXAwyWRK16Gt9G1JuArNh9PpEHGYKNPW_pZ6qoV9g

Als afsluiter kregen we “Going Gets Tough”, een prachtig nummer om mee te eindigen. De liefde in het Depot voor The Growlers kwam er eindelijk helemaal door. De zaal vulde zich met gelukzalige gevoelens, heel aangenaam om zo huiswaarts te keren. The Growlers deden waarvoor ze gekomen waren, niet meer en niet minder: een dikke show neerzetten. Het publiek genoot met volle teugen en kreeg heel wat wijsheden mee waaronder ‘Just because it feels good, doesn’t mean it’s right’. Awel, het voelde verdorie heel goed aan gisterenavond, dus het zal wel ‘right’ zijn.

Setlist:

Problems III
Orgasm Of Death
Night Ride
World Unglued
One Million Lovers
Love Test
Try Hard Fool
Black Memories
Pet Shop Eyes
Someday
Feelin’ Good
Graveyards
Derka Blues
Truly
I’ll Be Around
Natural Affair
Vacant Lot
City Club
Chinese Fountain

Shadow Woman
Going Gets Tough

Dit vind je misschien ook leuk:
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Het Depot organiseert Anderhalvemetersessies met o.a. Brihang, Compact Disk Dummies, DIRK. en Novastar

De evenementensector is bijzonder creatief geworden om deze zomer artiesten toch een podium kans te geven. Ook Het Depot en M Leuven…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles The Growlers - "Dream World" / "Random Everyone"

The Growlers verrasten ons met niet één maar twee singles, hoera! Echt lang op nieuwe muziek moesten we eigenlijk niet wachten. Ze…
InstagramLiveRecensies

Tones and I @ Het Depot: Meer dan een one hit wonder

Twee jaar geleden speelde ze nog als straatmuzikant in Byron Bay, maar nu is Tones and I een van de populairste nieuwkomers…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.