InstagramLiveRecensies

Stormzy @ Ancienne Belgique (AB): De storm van het jaar!

© CPU – Bert Savels

Het stormde de afgelopen dagen aardig in ons kleine land en daar zal ook de passage van Stormzy voor iets tussen zitten. Afgelopen jaar stond hij nog helemaal bovenaan op de affiche van het legendarische Glastonbury, als eerste zwarte Britse artiest in de geschiedenis van het festival, en gaf hij er een iconisch optreden. Zijn festivalzomer afsluiten deed de Brit met een verschroeiende passage op Pukkelpop en de bijbehorende lofzangen. De verwachtingen voor zijn tweede album Heavy Is The Head waren dan ook bijzonder hoog en teleurstellen deed hij niet. Na een festivaloptreden in Dubai, trapte Stormzy gisteren zijn wereldtour officieel op gang in een bomvolle Ancienne Belgique.

Aan Jaykae de eer om het publiek warm te krijgen voor Stormzy en daar hadden we toch stiekem iets meer van verwacht. De Brit kan een aardig poosje rappen, alleen bleken veel nummers net iets te matig om een al goed gevulde AB te kunnen entertainen. Zeker de stukken waar hij zong, waren ondermaats en niet altijd toonvast. Maar goed, Jaykae is geen zanger, maar wel een rapper die, als hij eens op dreef kwam, toch makkelijk iedereen meekreeg. In hoog tempo werden de nummers één voor één afgewerkt en werden pauzes en bindteksten tot het minimum beperkt. Het ontbrak Jaykae aan de goede nummers, maar dat is iets waaraan nog gewerkt kan worden.

© CPU – Bert Savels

Drie jaar geleden moest Stormzy het nog doen in de Box-opstelling van de Ancienne Belgique. Nu mocht de AB voor twee avonden het bordje uitverkocht boven halen. Met een magistrale opening in de vorm van “Big Michael” liet Stormzy er geen gras over groeien dat hij gekomen was voor show van extra klasse. Felle lichten deden de spanning stijgen en onder luid gejuich stond hij er plots. Het intense begin kreeg de massa in extase en bij “Cold” werd al de eerste grote pit geopend. De energy-crew wist meteen wat doen en zorgde samen met de heer op het podium voor het eerste hoogtepunten. De bassen dreunden en knalden ook bij “First Things First” door merg en been.

De eerste vijftien minuten vlogen razendsnel voorbij, dus was een moment van rust welkom. Het nieuwe “Do Better” bleek al goed gekend te zijn bij de meer dan twee duizend mensen en zo bleef een dood moment uit. Stormzy ging in dezelfde vibe verder en kreeg de zaal aan het wuiven op de tonen van “Cigarettes & Cush”. Voordien vroeg hij nog wie er van wiet houdt wat beantwoordt werd met een aantal kleine rookwolken die opstegen. Zingen doet Stormzy trouwens zeer graag, zo verklapte hij ons net voor hij “Crown” inzette. Dat zingen ging hem trouwens nog redelijk goed af, maar ook het publiek kon er duidelijk iets van!

© CPU – Bert Savels

De productie van de h.i.s.h. tour is heel minimalistisch gehouden, een heel bewuste keuze die goed uitpakte. De lichtshow was zeer subliem en zette heel het optreden kracht bij. Van kracht gesproken, vanaf “Wiley Flow” rolde Stormzy opnieuw zijn muzikale spierballen. Helaas zorgde de samenwerking met Aitch, “Pop Boy”, voor een klein dipje in de set. We waren al blij dat Ed Sheeran’s “Shape of You” ditmaal achterwege bleef en we in de plaats het aanstekelijke “Own It” kregen. Een hoogvlieger zal dit nummer live wellicht nooit worden, wat overigens ook voor het daaropvolgende “Take Me Back To London” geldt. Al kunnen we de studioversies wel nog smaken.

Stormzy gebruikt nog steeds een dj voor zijn optredens, maar die houdt zich gelukkig op de achtergrond en hielp hier en daar als hype man. Echt het publiek hypen was echter niet nodig, daarvoor volstonden de intro’s van “Return of the Rucksack” en Wiley-diss “Still Disappointed” al. We vonden het trouwens opvallend hoe jong het publiek was en toch zagen we niet de hele tijd de smartphone’s de lucht in gaan. Een positieve trend als je het ons vraagt! Maar laten we het vooral weer over de show zelf hebben. De set was zeer slim opgebouwd met een goed evenwicht tussen de energiestoten en de rustige momenten. Dode momenten waren er eigenlijk niet en ook de tedere nummers kregen de duizenden aanwezigen mee in zijn verhaal. Vooral de parel “Lessons” greep ons verrassend bij de keel en was een onverwacht hoogtepunt van de show. Bij “Blinded By Your Grace” was de AB dan weer een groot gospelkoor, waarbij priester Stormzy even de voorste rijen een bezoekje kwam brengen. Van sterallures was helemaal geen sprake.

© CPU – Bert Savels

Voor een superster blijft Stormzy er heel nuchter bij en maakte hij ook duidelijk dat hij een avond als gisteren niet als een vanzelfsprekendheid ziet. Met volle teugen genoot hij ervan om als een held gevierd te worden. Dat hij niet vergeten is vanwaar hij komt, maakte hij met “Know Me From” duidelijk. Het nummer dateert al van 2014 en was voor hem het startschot van een gigantisch succes en brengt hij nog altijd met evenveel overgave als vroeger. De prijs voor grootste sing-a-long ging gisteren echter naar “Shut Up”, al was de concurrentie niet min met slotnummer “Vossi Bop”. Het nummer werd zelfs herstart om de menigte nog meer op te jutten. Missie geslaagd!

Niet alleen in zijn thuisland wordt Stormzy op handen gedragen, dat werd gisteren nog eens duidelijk. De start van zijn eerste echte tour in twee jaar tijd was er eentje om niet snel te vergeten. We zagen een dankbare artiest die op de juiste momenten wist te raken en het publiek in extase te brengen. Sinds zijn vorige passage in de AB is hij als live artiest nog sterker gegroeid en we zijn vooral benieuwd naar de volgende stap. Vandaag mag hij Brussel nog eens onveilig maken en wie er niet bij kon zijn, krijgt nog altijd een herkansing op Dour deze zomer!

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Big Michael
Audacity
Cold
First Things First
One Take
Do Better
Cigarettes & Cush
Crown
Wiley Flow
Handsome
Pop Boy
Own It
Take Me Back to London (Ed Sheeran cover)
Return of the Rucksack
Still Disappointed
Lessons
Blinded by Your Grace, Pt. 2
Rainfall
Know Me From
Shut Up
Big for Your Boots
Vossi Bop

1926 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

BABYMETAL @ Ancienne Belgique (AB): Allemaal deel van de metalverse

Nadat de Japanse wervelwind BABYMETAL begin dit jaar The Other One op de wereld losliet, mocht de band het voorprogramma van Sabaton verzorgen….
InstagramLiveRecensies

GoGo Penguin @ Ancienne Belgique (AB): Schipperen tussen genialiteit en repetitiviteit

GoGo Penguin is zo’n band die veel mensen eigenlijk wel kennen, zonder dat zelf te beseffen. De nummers van het trio uit…
InstagramLiveRecensies

Ayra Starr @ Ancienne Belgique (AB): Sfeervolle teleurstelling

Elk jaar gaan we op zoek naar aanstormend talent in binnen- en buitenland waarvan wij denken dat het wel eens zou kunnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.