FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Cakes Da Killa, Moor Mother & Lander Gyselinck vervolledigen line-up Gents hiphopfestival OUT THE FRAME

Op zaterdag 21.03 organiseren Kunstencentrum Vooruit & All Eyes On Hip Hop de derde editie van het eendaags hiphopfestival OUT THE FRAME. Alle bekende en minder bekende hoekjes van Vooruit krijgen een metamorfose en worden ingepalmd door de meest avontuurlijke hiphop en alles daarrond. Naast headliners als Homeboy Sandman en Tristan wordt de affiche aangevuld met enkele klinkende namen en exclusieve shows. Zoals onder andere de NYC rapper & LGBTQ-boegbeeld Cakes Da Killa, de beklemmende noise rap van Moor Mother, Londense underground hype Lord Apex en een uniek project tussen drummer Lander Gyselinck en Afro – Amerikaanse danser en performer Michael J. Love.

Volledige Affiche:
HOMEBOY SANDMAN / TRISTAN / CAKES DA KILLA / MOOR MOTHER / LANDER GYSELINCK & MICHAEL J. LOVE / MISS ANGEL / MC YALLAH & DEBMASTER / LORD APEX / ROEDEL / ENDGAME / KRANKk / LUNCH MONEY LIFE / LAIMA / PELADA / afterparty w. AliA & BIBI SECK

Homeboy Sandman

Op het funky “Dusty” tackelt Homeboy Sandman de dagelijkse beslommeringen en de psychische dichtslibbing van onze maatschappij. Voer voor wie OUT THE FRAME-oudgedienden Quelle Chris en Open Mike Eagle én legendes als Kool Herc en Rakim weet te smaken.

Tristan

Tristan is het alter ego van de 22-jarige vocaliste, songwriter en producer Isolde Van den Bulcke. Op haar twee ep’s – Illusje (2018) en Delidomia (2019) – laveert ze vlot tussen jazz, breakbeats, elektronica en pop. Haar dreigende stem lijmt alles aan elkaar. Haar liveshows met full band krijgen steevast lovende recensies – zie gesmaakte doortochten op We Are Open, Gent Jazz en de AB Club. En als kers op de taart verzorgde ze drie keer het voorprogramma van Tamino in een uitverkochte AB, in 2018.

Cakes Da Killa

‘A total blast’: zo vatte Pitchfork in drie woorden NYC-rapfenomeen Cakes Da Killa samen. Voeg daar nog maar LGBTQ-boegbeeld en witty as hell aan toe. Zijn mix van Detroit techno, nineties r&b en brag-rap trok ook de aandacht van goed volk als Peaches, LSDXOXO en Honey Dijon, met wie hij samenwerkte. Na bejubelde albums als The Eulogy (7,5 bij Pitchfork) en Hedonism – ‘breathless hardcore rapping’ volgens SPIN – keert Cakes deze zomer terug met een derde plaat. Check als eerste de nieuwe nummers op OUT THE FRAME – hier alvast eerste single “Luv Me Nots”.

Moor Mother

Met haar afrofuturistische techno-gospel veroverde Camae Ayewa aka Moor Mother de planeet. Eind 2019 verscheen Analog Fluids of Sonic Black Holes, met gastbijdrages van rapicoon Reef the Lost Cause en Saul Williams. Op dat album verzoent ze beklemmende raps over postkolonialisme en de zwarte revolutie met negro spirituals, en giet daar een flinke laag noise en donkere hardcore drums over. ‘Raging protest poetry’ (The Guardian), ‘a brutal and unsparing listen’ (The Quietus), ’the sound of heads hitting concrete’ (Pitchfork). Na een geannuleerde doortocht op OUT THE FRAME 2018 is dit dé herkansing om Moor Mother solo live aan het werk te zien.

Lander Gyselinck & Michael J. Love

Op de vorige editie van OUT THE FRAME werkte topdrummer Lander Gyselinck (STUFF., BeraadGeslagen…) samen met raptalent Quelle Chris, wat ontaardde in een onvergetelijke show op het podium van de Theaterzaal. Deze keer brengt Gyselinck Michael J. Love mee, een interdisciplinaire tapdanser die performance en black identity topics met elkaar verzoent. Hun dans- en drumset is het resultaat van een korte residentie in Vooruit, en is eenmalig te zien op OUT THE FRAME. Exclusieve show!

Miss Angel

Antwerp youngster Miss Angel startte a capella, en schreef haar eerste songs met een vette knipoog naar UK grime en old skool hiphop volledig zelf. In 2018 trok ze de studio in met enkele gerenommeerde beatmakers en liet ze drie stomende tracks los op de wereld:  “Ghetto Supahstar”,  “Money Making Mami” en “All Of The Shmoke”. Na samenwerkingen met Blu Samu en Martha Da’Ro – respectievelijk in 2018 en 2019 nog op OUT THE FRAME – KRANKk en Zwangere Guy, veroverde Miss Angel afgelopen zomer solo de podia van Rock Werchter, Couleur Café, Dour, Fire Is Gold en Pukkelpop, en nu dat van OUT THE FRAME.

Roedel

De Wu-Tang Clan van ‘t Stad! Roedel is een zeskoppig collectief uit Antwerpen dat de uitdrukking ‘het geheel is meer dan de som der delen’ perfect illustreert. Luie Louis – vorig jaar nog op OUT THE FRAME – Mitxelena, Rikky Rozay, Brakka Briesje, tusais en Stef bundelden hun krachten op debuutplaat Hondsdolheid, een plaat tjokvol nineties beats, raps à la Stikstof en jazzsamples. Ondertussen kaapten ze de Chase Award voor beste urban act weg én zetten ze opvolger “247” in de steigers. 

KRANKk

KRANKk kreeg eind vorig jaar tijdens de Red Bull Elektropedia Awards nog een eervolle vermelding als most promising act. Terecht, want deze nieuwste ster aan het Belgische hiphopfirmament blendt UK garage, grime en bass music tot een volstrekt eigenzinnige, vuile versie. KRANKk maakt donkere, agressieve muziek, met speedy raps van guests MC’s als Miss Angel, Blu Samu en David Ngyah. Hun eerste release How We Were (2018) deed denken aan het geluid van Iglooghost en Aphex Twin; opvolger Dark – die verschijnt op 13 maart  – graaft nog dieper en heeft internationale allures. Live is KRANKk nooit minder dan extreem opzwepend, dansbaar en virtuoos. 

Meer info & tickets via vooruit.be/outtheframe.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Your Old Droog - "DBZ" (feat. Denzel Curry & Method Man)

Your Old Droog is een atypische rapper. Bekendheid is niet aan hem besteed, marketing laat hem koud en de mainstream is de…
InstagramLiveRecensies

Ivy Falls @ Kunstcentrum VIERNULVIER: Zomerse picknickmuziek

Ondanks dat Fien Deman in 2015 met de groep I Will I Swear werd uitgeroepen tot een van de winnaars van De…
AlbumsRecensies

RiTchie - Triple Digits [112] (★★★½): Zelfzorg buiten de lijntjes

Het is een tijdlang onduidelijk geweest hoe de weg van Nathaniel Ritchie verder zou lopen. Na het overlijden van bandgenoot Stepa J….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.