LiveRecensies

ScHoolboy Q @ Ancienne Belgique (AB): Derde keer, beste keer

© CPU – Kamilia Sain

Het was al van 2016 geleden dat ScHoolboy Q nog eens ons land aandeed voor een zaalshow. Daarom waren we ook zeer verheugd hem na zijn sterke prestatie op Dour nog eens aan het werk te kunnen zien. De Amerikaan bracht vorig jaar na een afwezigheid van drie jaar het album CrasH Talk uit. Het album kon helaas niet helemaal het niveau van een Blank Face LP of Oxymoron bereiken, maar onlangs liet ScHoolboy Q weten dat hij dit jaar al met een opvolger zou komen. ScHoolboy Q en het Top Dawg Entertainment team hadden gelukkig geen last van slaaptekort na een lange Super Bowl nacht en leverden een meer dan propere show af.

Iets na acht mocht het veredelde voorprogramma (aka Special Guest) Jay Rock een aardig volgelopen zaal opwarmen. Dat net hij mee is als special guest van Q’s Europese tour, verbaast niet. ScHoolboy Q en Jay Rock maakten jaren deel uit van Black Hippy en ook nu nog helpen ze elkaar waar ze ook maar kunnen. Als special guest mag het wel iets meer zijn, moest Jay Rock gedacht hebben. Hij speelde een goede set van maar liefst 45 minuten, al viel wel op te merken dat het hier en daar wel wat te routineus gebracht werd. Ook kende de show wat dipjes, wat te danken was aan de iets zwakkere en niet gekende nummers die in de set kropen. Gelukkig waren er ook nog nummers als “WIN” en het Kendrick Lamar nummer “Money Trees”, waarmee Jay Rock de AB toch goed meekreeg. 

De zaal was stampvol toen de lichten doofden en de dj aan zijn warm up set begon. Het waren weer de hits van de usual suspects Drake, Sheck Wes en Kendrick Lamar die het publiek nog een laatste keer moesten klaarstomen en dat deden ze ook. Onder luid gejoel kwam ScHoolboy Q dan toch om kwart na negen op het podium gesjokt en legde hij een fulminante start neer met “Gang Gang”. De eerste pogo was een feit en het zou niet de laatste worden. Al bij het tweede nummer “THat Part” eerde Q de vorige week overleden Kobe Bryant en ook de AB deed lustig mee door luidkeels te zingen en met hun vingers het rugnummer van de basketlegende in de lucht te steken. Het bezorgde ons zeker niet alleen kippenvel. De intensiteit zat van in het begin hoog en het ging lekker verder met “5200”, een van de vele nummers van de recente plaat die gisteren de revue passeerden.

De boog was echter niet altijd even hard gespannen. Zowel “CHopstix” alsook “Studio” zijn geen wereldschokkende nummers en konden live ook niet over de volle lijn overtuigen. Verder haalden ook een aantal korte pauzes de vaart er wat uit en ontbrak het in het eerste deel van de show wat aan interactie met het publiek. Een reden hiervoor was ook het in-ear monitorsysteem dat niet helemaal goed leek te werken. Gelukkig kon Q zich redelijk snel herpakken met oude kanjers “X” en “JoHn Muir”. Opvallend ook hoe scherp hij om de hoek wist te komen tijdens deze nummers, al moesten zijn dansmoves tijdens “Water” ook niet onderdoen.

© CPU – Kamilia Sain

Aan sfeer ontbrak het gisteren helemaal niet. Het jonge publiek hield, net als de rapper, het energiepijl hoog en smeet zich letterlijk en figuurlijk in zo goed als elk nummer. Na een puike a capella versie van “Numb Numb Juice”, werd de pit opengetrokken om dan uiteindelijk te ontaarden in een brok chaos tijdens “Collard Greens”. De brede glimlach op zijn gezicht verklapte het al, hij had het duidelijk naar zijn goesting. Dat hij geen nood had aan backingtracks, liet hij gisteren nog maar eens blijken. En als hij eens niet door de micro rapte, dan waren het wel duizenden aanwezigen die luidop meezongen. In zijn bindteksten bleek trouwens meermaals de oprechte appreciatie voor ons land en het publiek, wat natuurlijk ook wederzijds was. Zo signeerde hij een aantal papieren zakken (van het artwork van CrasH Talk) en een muts (van het artwork van Oxymoron) en liet hij iemand uit de eerste rijen mee op het podium komen.

Na de energiestoot “Man of the Year”, kreeg het optreden wel even een klein dood moment bij “CrasH”. Op zich geen slecht nummer, maar het haalde wat de snelheid en de focus uit de set. Het was hoe dan ook wel een welgekomen moment om even op adem te komen voor de mensen op het middenplein, want even later werd de grote finale ingeluid. Als een echte messias verdeelde ScHoolboy Q de mensenmassa in twee, vooraleer hij de zaal uit zijn voegen liet barsten. “Hell Of A Night” was weer een garantie op een feest en natuurlijk kon de Kendrick Lamar samenwerking “Blessed” ook weer niet ontbreken. De avond werd beklonken met het loeiharde “What They Want” en een laatste mega pogo.

© CPU – Kamilia Sain

Het was de derde keer dat de Amerikaanse rapper, die trouwens geboren is in het Duitse Wiesbaden, ons land aandeed voor een eigen optreden en dat was meteen ook zijn beste van de drie. Doorheen het optreden ontdooide ScHoolboy Q steeds meer en zocht hij regelmatig toenadering tot zijn fans. Live klonk Schoolboy Q grotendeels scherp en liet hij geen enkele steek vallen, wat in de hiphop nooit een zekerheid is. Een paar dode momenten werden steeds weer snel gevolgd door een hoge dosis energie. Met zijn te verschijnen album wil hij volgend jaar nog eens in ons land staan, dus hopen we dat hij zijn belofte zal nakomen.

Setlist:

Gang Gang
THat Part
5200
CHopstix
Studio
Water
X
JoHn Muir
Dangerous
Floating
Tooki Knows II
Dope Dealer
Groovy Tony
Numb Numb Juice (acapella)
Collard Greens
Break the Bank
Man of the Year
CrasH
Numb Numb Juice
Hell of a Night
Blessed
What They Want

2061 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Slow Pulp @ Ancienne Belgique (AB Club): Wegdromen naar de festivalweide

De Amerikaanse indierockband Slow Pulp zakte op deze eerste echte zonnige avond van 2024 af naar de Club van de Ancienne Belgique….
InstagramLiveRecensies

Faithless @ Ancienne Belgique (AB): Muziek heelt alle wonden

Toen op kerstavond 2022 het nieuws ons bereikte dat Maxi Jazz het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld, werd het stil in…
InstagramLiveRecensies

Billy Talent @ Ancienne Belgique (AB): Punk-'n-roll

Doordrenkt van nostalgische gevoelens ontpopte Billy Talent zich de laatste jaren tot een respectabele festivalact. Zo kreeg de band vorig jaar op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.