AlbumsRecensies

Jaguar Jaguar – Madelyn (★★★★): Welcome to the jungle

Goed anderhalf jaar geleden stond de Belgische muziekwereld even stil. Enkele leden van onder andere Soldier’s Heart, Tamino en Lohaus sloegen de handen in elkaar en richtten met Jaguar Jaguar één van Belgiës meestbelovende bands op. In hun eerste jaar brachten de heren Montjoi op de markt. Een ijzersterke ep met steengoede nummers als “So Long” en “Tricks” op de tracklist. Met die plaat – aangevuld met het fantastische “You Got Me” – maakte de band zoveel indruk dat ze aan een uitgebreide tour begonnen die hen in eigen land langs de Ancienne Belgique, Het Depot en tal van festivalweides bracht. Ook ver buiten de landsgrenzen gooit de band tegenwoordig hoge ogen. Denk bijvoorbeeld maar aan de populariteit die de jongens hebben vergaard in Portugal.

Hun internationale sound heeft de band voor een deel te danken aan de Spaanse zon, die de inspiratiebron was voor hun eerste ep. Die zon maakt op Madelyn plaats voor een lynchiaanse herfst. Het resultaat van een nieuwe afzonderingsperiode – deze keer in Frankrijk – heeft gezorgd voor een gedurfdere en volwassen sound van Jaguar Jaguar, maar de muziek van de jongens blijft een tropische trip door de wildernis. Creatieve duizendpoot en gitarist Emiel Raeymaekers en fotografe Tina Herbots maakten samen dan ook een kortfilm – waarvan de clips van singles “My Guess” en “Out Of Sight” een voorproefje zijn – die de ep perfect aanvult.

Toen Jaguar Jaguar doorbrak bij het grote publiek, waren we een beetje bang dat de band iets te snel zou groeien. Gelukkig voor ons is dat allemaal veel beter uitgedraaid dan verwacht en hebben de jongens zich op Madelyn bijzonder goed ontwikkeld. We krijgen opnieuw de herkenbare Jaguar Jaguar-sound, maar dan met een serieuze upgrade. De band heeft z’n bijnaam als Belgische Jungle dan ook niet alleen op muzikaal vlak gestolen. Op “My Guess” is die jungle zelfs bijna hoorbaar. Een traag nummer, maar extreem funky en dansbaar. Het zijn dan ook de leuke, zwoele baslijnen die ons doorheen de plaat leiden. “Born In Blue” sluit zich daar perfect bij aan. Het is bijna onmogelijk om stil te zitten en het niet warm te krijgen van dit nummer. Met z’n zwoele bassen en een fikse dosis funk is het veruit het sterkste nummer van de plaat.

Op Madelyn staat Jaguar Jaguar ook open voor nieuwe genres. Zo krijgen we op “Out Of Sight” – mede dankzij Témé Tan – een nagenoeg perfecte mix tussen de zwoele, gekende sound van de band en Franse r&b. Op dit nummer weten de jongens als geen ander de sfeer te creëren waarmee ze zo wil uitpakken. Net zoals op “Weightless”; een donkere bass neemt ons mee op een zeven minuten lang durende trip doorheen een zwoele jungle. Na drie minuten valt het nummer stil, waarna we een instrumentaal, psychedelisch intermezzo voorgeschoteld krijgen. We horen invloeden van alle uithoeken van de wereld, met als voornaamste de Oosterse helft, dankzij de panfluit.

Net als “Weightless” komt “White Sand” traag op gang, maar langzaam maar zeker krijgen we een euforisch gevoel bij dit nummer. De perfecte afsluiter van een nagenoeg perfecte plaat. Op Madelyn bewijzen de jongens van Jaguar Jaguar meer dan ooit te voren waar ze met hun project naartoe willen. Werkelijk alles klopt aan de band; de naam, de sound, de clips… alle puzzelstukjes vallen op hun plek. Op hun tweede ep staat de band sterker dan ooit in hun schoenen en wij kijken er al extreem hard naar uit om te ontdekken wat al deze zwoele, funky nummers live gaan brengen.

Op 1 maart stelt de band Madelyn voor in de Ancienne Belgique.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

2049 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Témé Tan - Quand il est seul (★★★½): Koorddanser vindt evenwicht

2017 was het jaar waarin de wereld kennismaakte met Témé Tan. Als melting pot van verschillende genres wist het titelloze debuutalbum van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Témé Tan - "Le million"

2017 was het jaar waarin Témé Tan zijn debuutalbum uitbracht en 2023 wordt misschien het jaar waarin we zijn tweede langspeler mogen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Témé Tan - "TNMCP"

Témé Tan is terug van lange tijd weggeweest. De Brussels-Congolese multi-disciplinaire artiest duwde een tijdje geleden de pauzeknop in om even te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.