LiveRecensies

Conversations With Nick Cave @ Bozar: Intiem met Nick

© CPU – Bert Savels

Gisteren waren we getuige van de eerste van twee uitverkochte shows van de Conversations With Nick Cave tour in de Brusselse Bozar. De Australische zanger, die tegenwoordig Brighton als vaste verblijfplaats heeft, kwam in 2018 op de proppen met dit concept. Een klein jaar geleden deed hij dat een eerste maal in De Roma. Momenteel is hij voor de tweede keer in ons land met dit concept voor hij weer het podium op kruipt met zijn vaste begeleidingsband Nick Cave & The Bad Seeds.

Met zijn Conversations With Tour gaat hij, in tegenstelling tot zijn normale headlineshows met zijn Bad Seeds, in dialoog met zijn fans. Het resultaat hiervan was een drie uur durende vraag-en antwoord sessie met ruimte voor de nodige muzikale intermezzo’s. De regels van de avond waren eenvoudig. Er mochten geen verzoeknummers aangevraagd worden en het signeren gebeurde na de show.

Om exact acht uur begon gisterenavond de show. Desondanks de laatste mensen nog aan het binnen druppelen waren in de zaal, begon de voice over al te lopen. Ook tijdens de eerste noten van “Ship Song”, waarmee Cave de avond op gang trapte, liep de zaal nog vol mensen met hun zaklampen aan die opzoek waren naar hun zitplaats. Gelukkig kon de zanger er zelf ook mee lachen nadien en sprak hij de befaamde laatkomers ook aan op het feit dat ze te laat waren.

De invulling van de avond lag helemaal in de handen van het publiek. De ene had zijn vraag al wat beter voorbereid dan de andere en ook de onderwerpen waren duidelijk gevarieerd. Zo kwamen we te weten dat Nick Cave niet schaakt en ook niet de intentie heeft om te leren schaken, geen specifiek dieet volgt, niet aan sport doet, vertelde hij ons over zijn ontmoeting met Bob Dylan, wist ons te vertellen dat onze Belgische trots dEUS ‘fucking awesome’ is en zou hij als superkracht graag kunnen vliegen.

https://www.instagram.com/p/B79fmDmA4WE/

Tussen het vragenvuur door dook hij geregeld achter zijn piano. Zijn songs klonken intiemer dan ooit en kwamen in de Bozar helemaal te hun recht. Zijn stem daarentegen speelde Cave wat parten, maar dat had zo zijn charme. Zoals iemand uit het publiek omschreef tijdens een vraag, het klonk soms nogal ‘raw and human’. Gedurende de avond zowel covers als originele songs te horen van zowel Nick Cave & The Bad Seeds als Grinderman. Uiteraard kwam er dan ook de vraag wanneer er een nieuw album van die laatste groep komt. Het antwoord op de vraag was nogal onduidelijk. Een andere vraag die gedurende de avond de revue passeerde, was of hij ooit echt een hele slechte cover van een van zijn songs had gehoord. Als diplomatisch antwoord wist hij te vertellen dat hij alle covers wel weet te appreciëren, alleen die van Snoop Dog net iets minder. Ter compensatie kregen we dan uit zijn hand een cover van het nummer “Cosmic Dancer” van T.Rex te horen.

Naarmate de avond vorderde, verwaterde ook de eerste regel omtrent het aanvragen van verzoeknummers. Af en toe sloop er een verzoeknummertje in de vragen en ook op het einde van de avond kwam vanuit Cave zelf de vraag welke nummers we nog graag hadden gehoord. Uiteindelijk zou wel iemand het nummer schreeuwen dat hij van plan was om te spelen, maar de intentie zat duidelijk goed. Zo kregen we “Shivers” en “15ft Of Pure White Snow” te horen.

Misschien wel het moment van de avond waar iedereen op zat te wachten, was wanneer iemand vroeg waarom Nick Cave eigenlijk de hele wereld afstuift om in conversatie te gaan met zijn fans. Het antwoord op de vraag was niet zo eenvoudig als we allemaal dachten. Dankzij Skeleton Tree kennen we allemaal het verhaal van Arthur Cave. Kort na zijn dood ontving Nick Cave een hele resem brieven en berichten. Deze gingen niet per se over hoeveel medelijden de fans onder andere hadden met de zanger, maar was een manier voor fans om hun eigen verhaal te kunnen vertellen. De conversations tour is als het ware een onderdeel van zijn rouwproces.

Gisteren liet Nick Cave zich van zijn meest persoonlijke kant zien. Praatte hij over angst voor de dood en wat de zoektocht naar geluk voor hem betekent. Daarnaast zagen we ook een man met goed gevoel voor humor die vanaf de eerste minuut door het publiek als een God werd onthaald. Hij was een luisterend oor voor zijn fans en deze hingen dan weer tijdens zijn muzikale intermezzo’s aan zijn lippen.

Vanavond staat Nick Cave opnieuw in een uitverkochte Bozar met zijn Conversations With Nick Cave.

Op 30 april staat Nick Cave met zijn Bad Seeds in een uitverkocht Sportpaleis te Antwerpen

Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Dans Dans: 'We zijn in de eerste plaats een liveband.'

Na een reeks omzwervingen van vijf jaar bij onder andere Flying Horseman, Mark Lanegan Band en Dez Mona vonden zanger-gitarist Bert Dockx,…
AlbumsRecensies

Michael Beach - Dream Violence (★★): Dynamiek gaat verloren in rammelend geheel

Michael Beach is een man van de wereld. De indierocker is oorspronkelijk afkomstig uit Californië, maar ontdekte tijdens zijn studies in Melbourne…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Nick Cave & Warren Ellis – CARNAGE (★★★★): Minder experimenteel, minder emotioneel, maar nooit te weinig

Twee en een halve dag, meer hadden Nick Cave en zijn favoriete Bad Seed, Warren Ellis, niet nodig om acht songs ‘in…

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.