LiveRecensies

Mahalia @ Ancienne Belgique (AB): Het ideale rolmodel voor tienermeisjes

© CPU – Larissa Zenner

Gisteren sloot Mahalia haar triomftocht door Europa af in de Ancienne Belgique. Haar nieuwste album Love And Compromise, dat in september het licht zag, werd met succes aan ons voorgesteld. Het was niet de eerste keer dat de zangeres indruk maakte op haar Belgische publiek dit jaar. In april toonde ze zich in dezelfde zaal nog als de zonneschijn van de Britse soul en r&b. De verwachtingen waren dus hooggespannen, maar Mahalia vulde die moeiteloos stuk voor stuk in.

Voor deze Europese promotour koos ze de Engelse J Warner als voorprogramma. Die mocht opkomen voor een opgewarmd publiek, dat de heupen al wat losgegooid had op de nummers van Rihanna, Drake en consorten die voor de show gespeeld werden. Met rustige r&b zette J Warner de avond in. De zaal liep in tussentijd behoorlijk vol, dus hij had de kans om vele harten te veroveren. Jammer genoeg bleef het onze onberoerd.

Zijn nummers waren weinig origineel en bleven grotendeels op de oppervlakte. Op geen enkel moment kreeg hij de zaal stil. Alleen tijdens zijn cover van “Best Part” van H.E.R. en Daniel Caesar was er merkbaar enthousiasme, maar ook dat was niet van lange duur. Hoe hyped we waren door de muziek voor J Warner, zo neutraal waren we achteraf. Zodra de man het podium verliet, waren we al vergeten hoe hij nu net klonk.

De Ancienne Belgique zat stampvol toen Mahalia aan haar show begon. Met de intro van “Hide Out”, waarin we Eartha Kitt horen zeggen ‘What is compromising? Compromising for what? Compromising for what reason?’ werd de toon gezet. Deze avond ging er eentje worden van waarheden in twijfel trekken, antwoorden zoeken en vinden, maar dat alles vooral op de heerlijke r&b-nummers van Love And Compromise.

Het mocht dan misschien wel de laatste dag zijn van een maandenlange tour, daar merkten wij niets van. We kregen geen afgepeigerde Mahalia te zien met een uitgespeelde band. Integendeel, ze straalden evenveel energie uit alsof het de allereerste dag was. Hun enthousiasme werd dan ook gematcht door het onze. Het overwegend jonge publiek was uiterst respectvol, er hing een positieve roes en meerdere ‘i love you’s’ vlogen door de lucht (die de zangeres dan ook lief beantwoordde). Van begin tot eind keek iedereen met een glimlach richting het podium. Een beter publiek had ze zich niet kunnen wensen, wij gaven het beste van onszelf en kregen dus ook het beste van Mahalia terug.

Ze omschreef zichzelf als een chatterbox, en praatte de avond naar goede gewoonte vlotjes aaneen. De manier waarop ze haar ervaringen met ons deelde, verveelde nooit. Als ze het zingen ooit beu zou worden, ligt er altijd nog een stand-up comedy carrière op haar te wachten. Toch was ze ook serieus, bijvoorbeeld wanneer ze “Good Company” inleidde met een les over wat consent is: niemand zou zich verplicht moeten voelen om seks te hebben op een eerste date – al mag dat wel als dat is wat je zelf wil. Ze drukte ons ook het volgende op het hart: ‘Please leave this place and be confident in everything you do’. Perfect in haar imperfecties is Mahalia het ideale rolmodel voor alle jonge meisjes die aanwezig waren gisteren.

Hoewel we nooit stokstijf konden stilstaan, zaten er wat dancehall bangers tussen die ieders beste danspassen bovenhaalden. “Simmer”, dat na een rustige intro ontplofte tot één groot feest, en “Consistency” gaven ons het gevoel ergens in een tropische club te staan dansen. Elk nummer werd meegezongen, maar zo hartverwarmend als tijdens de mix van de schattige liedjes “17” en “Silly Girl” hebben we het nog niet vaak meegemaakt. Die twee waren eigenlijk niet voorzien, maar begon ze eventjes a capella te zingen na verzoekjes uit het publiek. Iedereen zong mee uit volle borst, en ook de band zette even later bij in.

Vorig jaar stond ze nog in de Club, eerder dit jaar mocht ze al verhuizen naar de Ballroom en ditmaal was zelfs de grote zaal bijna te klein. Een groeicurve om U tegen te zeggen! Wie er gisteren dus niet bij was, had ongelijk. De show van Mahalia was zoals altijd een allesomvattende ervaring die we niet snel zullen vergeten. Met positieve vibes, losgedanste heupen, vernieuwde energie en veel liefde verlieten we de AB.

Mahalia: Facebook / Instagram / Twitter / Website

J Warner: Facebook / Instagram / Twitter

Setlist:

Hide Out
Do Not Disturb
Good Company
What Am I
Simmer
Karma
He’s Mine
Honeymoon
Surprise Me
Regular People
Sober
Consistency
Square 1
What you Did
Grateful
Seventeen + Silly Girl
I Wish I Missed My Ex

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mahalia - "In The Club"

De Brits-Jamaicaanse Mahalia laat absoluut niet met zich sollen, laat dat duidelijk zijn. Een van haar eerste grotere singles “Wish I Missed…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mahalia - "Whatever Simon Says"

Als je dacht dat r&b en soul allang waren uitgestorven, heb je waarschijnlijk nog nooit van Mahalia gehoord. Haar stijl zouden we…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Mahalia - "Letter To Ur Ex"

Er verschijnt altijd spontaan een glimlach op ons gezicht wanneer Mahalia nieuwe muziek aankondigt. Ook vandaag is geen uitzondering, want de Brits-Jamaicaanse…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.