AlbumsRecensies

ICTO – Under Construction (★★★½): De grenzen opzoeken

Van onze eigen ‘Grote Beer van Morgen’ tot finaliste van De Nieuwe Lichting: het ging in 2019 allemaal heel snel voor ICTO. Cato Vercammen is living the dream en dat is ook te horen aan haar sound. Het grote publiek kent haar waarschijnlijk van de gekke geluidjes als ‘skrr’ die af en toe al eens in haar nummers durven op te duiken, maar over het algemeen hangen er gewoon heel wat happy vibes doorheen de discografie van ICTO. Dat konden we al horen aan eerste singles “Inbound” en “Got It“, die ons al reikhalzend deden uitkijken naar een debuut-ep. Vandaag verscheen Under Construction dan eindelijk en in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, steekt het allemaal heel goed in elkaar en tast ICTO de grenzen van haar eigen sound af.

Het verhaal van de doorbraak begon met “Icy Lady”, het nummer vol ‘happy vibes’ dat ervoor zorgde dat ICTO de finale van De Nieuwe Lichting bereikte. Een nummer dat dus ook niet kon ontbreken op de eerste debuut-ep. Toch wist de jongedame er iets speciaals mee te doen, want het werd een rework van de veelbelovende dj Polar Youth en meteen ook een mooie samenvatting voor de volledige plaat. Een mix van donkere gangsterbeats en de vrolijke catchy sound waardoor Vercammen zich laat beïnvloeden. Die mix keert ook terug op “4SHO” maar dan met het dromerige aspect er nog eens tussen gegooid. Samen met het vrolijke – en extreem catchy – “Inbound” is dat overigens het enige nummer waarop ICTO geen hulp krijgt van een andere opkomende rapper.

De samenwerking die het meest belooft is die met die andere Nieuwe Lichting-finalist MVNSI op “$$$”. Een nummer over – wat dacht u – geld, maar het zijn vooral de donkere bassen die het gangstergehalte de lucht in tillen. Als daar dan nog eens de Franstalige, zware stem van de Gentse rapper doorkomt, klinkt het allemaal wel heel internationaal. En laat het net dat zijn wat we zo veelbelovend vinden aan Under Construction: de extreem internationale sound. Die horen we het best terug op openingsnummer “Got It”. Ook hier krijgen we een samenwerking voorgeschoteld en deze keer met 95 Kuston van Gangthelabel. Een rustiger nummer, maar wel eentje met een gigantisch hitpotentieel.

Toch zijn het vooral de echte rapbeats die we voor het eerst te horen krijgen op de plaat. “Blocked Vision” met de opkomende rapper Fur Torin is bijvoorbeeld zo’n nummer waarop we dat het best horen. Onze oortjes trilden bijna uit onze oren van de bassen, maar toch krijgen we een leuke combinatie tussen de invloeden van beide zangers. Af en toe kunnen we een ‘happy vibes’ tussen de beats horen en het zijn vooral de indrukwekkende bars van Fur Torin die het nummer opnieuw een internationale sound geven. Toch is het niet al rap wat de klok slaat, want op “Poison” neigt ICTO eerder naar zang en ook dat gaat haar goed af. Het nummer klinkt misschien wel wat rustiger, maar het is toch een andere grens die Vercammen weer opzoekt. Samen met dat ander opkomend talent Matt Wxsted krijgen we met “SITMF” – afkorting voor ‘say it to my face’ – nog een bommetje voorgeschoteld, want hier doen de twee iets wat nog niet al te vaak is gebeurd in de Belgische rapscène. Een strakke beat en elektronische invloeden zorgen voor een nummer dat zeker blijft hangen.

Op Under Construction houdt ICTO zich vast aan haar eigen sound, maar die is dan weer heel uiteenlopend. Van de vrolijke catchy vibes tot de donkere gangsterbeats; de jongedame kan het allemaal. Sterker nog, het klinkt dan nog eens heel internationaal. Samen met een hoop ander jong talent bewijst Vercammen dat de toekomst voor de Belgische urbanscène er meer dan rooskleurig uitziet. ICTO maakt met haar debuut-ep haar statuut van ‘Grote Beer van Morgen’ helemaal waar en wij kijken er alvast naar uit om al deze nummers live te gaan horen.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

674 posts

About author
't is oke.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Fisher Ice - Detachment (★★★½): De doos van Fisher

2020 was een rotjaar en we zullen het geweten hebben. Iedereen ging er anders mee om en voor de Antwerpse Robbe Hollanders…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ICTO - "LOL.LY"

ICTO blijft maar singles op ons afvuren! De Vlaams-Brabantse rapster bracht afgelopen zomer nog de twee uitstekende singles “Who Am I?” en…
LiveRecensies

Glints @ OLT Rivierenhof: Van het zitje

Er eens gezellig op uit met wat live muziek? OLT Rivierenhof maakt het ook deze zomer mogelijk en nodigt dit jaar binnen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.